fbpx

Levica počne vse, da bi rehabilitirala svoje obtožence – s pomočjo režimskih medijev pomaga oprati krivdo razvpitega odvetnika Mira Senice!

Foto: STA

Mislili smo že, da nas režimski mediji ne morejo več presenetiti, a tokrat je tovarniško glasilo Delo preseglo samo sebe v obupnem poskusu rehabilitacije zloglasnega odvetnika Mira Senice, za katerega je še nedavno kazalo, da se je vendarle znašel v nemilosti sodstva. A kolesje mehanizma globoke države se je, vključno s sodstvom, kljub vsemu začelo obračati njemu v prid, s strani Dela in Financ je bil razglašen za zmagovalca leta 2018. Odmrznili so mu namreč večmilijonsko premoženje, umaknili dokaze, prav tako pa si obeta milijonsko provizijo od poravnave v primeru T2 proti Telekomu Slovenije. Senica tako spada med levo elito, ki je sodno povsem nedotaknjena.

V Sobotni prilogi tovarniškega glasila Delo, ki sodi v skupino Kolektor v lasti tajkuna Stojana Petriča, ustanovnega člana Foruma 21 Milana Kučana, so tokrat v obupnem poskusu rehabilitacije zloglasnega odvetnika Mira Senice presegli sami sebe. Uvodoma pričnejo opisovati, kako je novo leto praznoval sam oziroma v družbi svoje partnerice Katarine Kresal. Že uvodoma so ga tako skušali prikazati kot skromnega človeka, ki si za vstop v novo leto ni želel bučnega praznovanja, pa čeprav poseduje milijonsko premoženje in, kot so poudarili v Sobotni prilogi, ima za to mnogo razlogov.

Lansko leto je tako sodišče v zadevi Delamaris izločilo prav vse dokaze, ki so bili pridobljeni v hišnih preiskavah na njegovem luksuznem domu in v razkošni pisarni. Senica namreč živi v 253 kvadratnih metrov velikem luksuznem stanovanju v elitni stavbi Hiša Gradaška, posluje pa v razkošni vili tik zraven francoskega veleposlaništva, kjer vzbuja pozornost tudi z obsežnim voznim parkom luksuznih vozil. Prav tako si Senica, ki sicer javno ne želi govoriti o svojem obsežnem premoženju, obeta priliv na račun iz naslova provizije v zadevi T2 proti Telekomu Slovenije, v preteklosti pa je bogatel med drugim tudi s pivovarsko vojno. A avtorji prispevka v Sobotni prilogi se ne ukvarjajo s sumljivimi posli Senice, pač pa namesto tega skušajo prikazati, kako naj bi obogatel pošteno in s trdim delom. V nadaljevanju si lahko preberete več podrobnosti z njegove karierne poti in o tem, kako mu je šlo sodstvo globoke države na roko!

Premoženje so mu odmrznili, ker je sodišče za 37 mesecev primer skrilo v predal!
Po petih letih so, kot smo na Nova24TV že poročali, v začetku lanskega leta Senici odmrznili večmilijonsko premoženje, ki zaobjema njegove luksuzne nepremičnine v Ljubljani in na Obali, lastništvo Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki, osebne bančne račune ter drugo premoženje, kot je takrat razkril Siol.net. Odločitev Okrožnega sodišča v Celju, da odmrzne premoženje Senici, je naravnost škandalozna, saj proti Senici še vedno potekata dva kazenska postopka zaradi pranja denarja, zaradi tega pa mu grozi večletno bivanje za rešetkami in plačilo visoke kazni. Senica je sicer v stilu slovenskih tajkunov del premoženja že pred zasegom prepisal na Kresalovo, ki je sicer znana po tem, da ljubi razkošje in ima vplivne prijatelje. Tako ni nobena skrivnost, da se odlično počuti tudi v Škrabčevi vili na Bledu. Omenjeni spletni portal razkriva, da Senica lahko ponovno s svojim premoženjem prosto razpolaga zaradi zastoja pri sojenju v zadevi Delamaris, v kateri mu očitajo, da je neupravičeno prejel kar 1,35 milijona evrov provizije od Vegrada. Obtožnica je bila namreč vložena že leta 2015, a je tri leta pozneje še vedno na začetku. Specializirano državno tožilstvo, ki ga vodi Harij Furlan, je sicer prepričano, da so za to krivi na Okrožnem sodišču v Celju, namreč, v vsem tem času niso končali niti predobravnavnega naroka. Še več! Samo o ugovoru Senice zoper obtožnico je sodišče odločalo več kot eno leto! Tako je v Sloveniji, če si prvorazreden. V obdobju od julija 2015 do danes pa se je iztekel tudi zakonski rok, v katerem bi moralo sodišče prve stopnje izreči sodbo. Po roku treh let namreč premoženja ni več mogoče “zamrzniti”. In kaj so na sodišču v Celju počeli teh 37 mesecev? Že aprila 2013 so na domu Mira Senice potekale hišne preiskave, prav tako pa tudi v njegovi pisarni. Tožilstvo je takrat tudi vpisalo začasno prepoved prodaje in obremenitve njegovih nepremičnin. Tri mesece kasneje je NPU podal kazensko ovadbo zoper Senico in več drugih osumljenih. Okrožno sodišče v Celju je nato januarja 2014 uvedlo sodno preiskavo, julija 2015, torej leto in pol pozneje, pa sta bila vložena obtožnica in predlog podaljšanja začasnega zavarovanja.

Foto: STA

Tovšakova mu je pomagala z umikom priznanja
Oktobra 2015 je Hilda Tovšak sklenila dogovor o priznanju krivde s specializiranim državnim tožilstvom. Marca 2017 je bil nato predobravnavni narok za primer Senice, a tam krivde ni priznal. Za dobro leto zopet vse potihne in marca 2018 Višje sodišče v Celju potrdi odločitev okrožne sodnice, da se iz spisa umakne vse dokaze, pridobljene v hišnih preiskavah na domu in v pisarni odvetnika Senice. Letošnjega julija pa poteče tudi triletni zakonski rok za začasno zavarovanje premoženja. Čeprav bi moralo sodišče primere, v katerih je odrejeno začasno zavarovanje premoženja, obravnavati prednostno, je jasno, da se to v primeru Senice ni zgodilo. Celjsko sodišče sicer vsakršno odgovornost za zavlačevanje v kazenskem postopku zavrača, kar pa je pričakovano, pa tudi nasploh Senici pred sodiščem v Celju dobro kaže. V isti zadevi je namreč okrožna sodnica Mojca Turinek odločila, da iz spisa umakne vse dokaze, ki so jih kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) julija 2013 pridobili v hišnih preiskavah na domu in v pisarni Senice, češ da varuje načelo odvetniške zasebnosti. Ta pa odvetnika varuje povsod, kjer opravlja svoj poklic, torej tako v pisarni kot doma, je pisal Siol.net. Uspešnost dela celjskega sodišča je tako močno pod vprašajem, ne pa tudi Mira Senice. Ta primer namreč dobro kaže, kako uspešno deluje globoka država, del katere je tudi lobi okrog Senice in Kresalove.

J. Ž.