fbpx

Nevednost ali laži? Levica pod vprašaj postavila obstoj zasebnih vrtcev s krivičnim amandmajem na interventni zakon!

Levica (Foto: STA)

Na nas se je obrnil vir, ki želi ostati anonimen, in opozoril na krivico, ki se je zgodila zasebnim vrtcem zaradi amandmaja skrajne Levice na 42. člen zakona o interventnih ukrepih, po katerem bodo vrtci obravnavani kot podjetja, pa čeprav so neprofitni zavodi. Za komentar smo se obrnili na Tajo Steblovnik, predsednico Združenja zasebnih vrtcev Slovenije, ki meni, da je amandma Levice na 42. člen novega Interventnega zakona pokazal izjemno žalostno sliko nepoznavanja zakonodaje in razmer s strani poslancev Levice. Njihove izjave ocenjuje kot popolnoma nedopustne, pri čemer ni jasno, ali gre za nevednost ali laži.

Na nas se je obrnil anonimni vir, ki opozarja na krivico, ki se je zgodila zasebnim vrtcem zaradi amandmaja skrajne Levice na 42. člen zakona o interventnih ukrepih. Ravnanje Levice gre tokrat ponovno v največjo škodo otrok in njihovih staršev. Ko je zaradi epidemije novega koronavirusa prišlo do zaprtja in s tem vprašanja, kdo bo to financiral, se je zataknilo. Zasebnim vrtcem ne pripada takšna pomoč kot javnim, saj so obravnavani kot gospodarstvo.

Bodo morali zasebni vrtci pokrivati plače in vse fiksne stroške vrtca iz svojih žepov?
“Ko vrtec pridobiva status javno veljavnega programa in v času delovanja mora izpolnjevati zakonodajo vzgoje in izobraževanja, ko pa bi moral biti deležen tudi pravic iz te zakonodaje, pa le-ta spada pod gospodarstvo in naj pokrivajo plače in vse fiksne stroške vrtca iz svojih žepov,” opozarja naš vir. Vir se tako sprašuje, ali so otroci in zaposleni v zasebnih vrtcih res drugorazredni državljani. Opozarja še, da ni jasno, kdo bi si po mnenju levičarjev sploh lahko privoščil obratovanje zasebnih vrtcev. Financirati je potrebno namreč vse tisto, kar davkoplačevalci že tako ali tako financiramo.

Foto: iStock

Amandma Levice na 42. člen Interventnega zakona pokazal, da niso seznanjeni z razmerami, ali pa lažejo
Z vprašanji smo se obrnili na Tajo Steblovnik, predsednico Združenja zasebnih vrtcev Slovenije, ki meni, da je amandma Levice na 42. člen novega Interventnega zakona pokazal izjemno žalostno sliko nepoznavanja zakonodaje in razmer s strani poslancev omenjene stranke: “V Združenju smo zgroženi, da imamo kot državljani Republike Slovenije predstavnike, ki bi naj predstavljali tudi nas, s popolnim nepoznavanjem aktualne zakonodaje. Menimo, da so poslanci dolžni temeljito preučiti zakonodajo, posebej še takrat, ko o njej odločajo.”

Taja Steblovnik (Foto: STA)

Izjave Levice so za predstavnike ljudstva popolnoma nedopustne
Stranka Levica je v amandmaju med drugim zapisala: “… gre za vrtce, ki selektivno sprejemajo otroke, torej niso javno dostopni vsem, sicer opravljajo dejavnost manj kot polovico dneva, ali pa ne sledijo strokovnim smernicam o tem, kako naj bi se vrtčevska dejavnost izvajala …” Steblovnikova je za spletni portal Nova24TV pojasnila, da je iz zapisanega razvidno, da stranka Levica ne ve, da je 42. člen novega Interventnega zakona namenjen zasebnim vrtcem, ki se financirajo po 34. členu Zakona o vrtcih, kar pomeni, da morajo biti vpisani v razvid in morajo imeti sklenjeno pogodbo o financiranju z občinami zavezankami za plačilo vrtca.

“Stranka Levica tudi ne ve, da so zasebni vrtci organizirani kot neprofitni zavodi in ne podjetja,” pojasnjuje Steblovnikova. Po njenih besedah poslanci Levice prav tako ne razumejo zahtev, ki jih prinaša vpis v razvid vrtcev: “Zasebni vrtci morajo izpolnjevati enake pogoje kot javni vrtci, da lahko pridobijo vpis v razvid, prav tako pa morajo za razliko od javnih vrtcev vsako leto na resorno ministrstvo poslati vlogo za sofinanciranje iz javnih sredstev ter k vlogi priložiti dokazila o ustreznih zaposlitvah (kader mora izpolnjevati enake pogoje kot delavci v javnih vrtcih).”

“Izjava, da zasebni vrtci ne sledimo strokovnim smernicam, je milo rečeno smešna,” še opozarja. Vsi zasebni vrtci namreč izvajajo javno veljavni program, ki ga je sprejel in potrdil Strokovni svet za izobraževanje, ki potrjuje vse veljavne izobraževalne programe v Republiki Sloveniji. Vrtci, ki ne izpolnjujejo navedenih pogojev, niso vpisani v razvid in ne morejo pridobiti javnih sredstev ne iz Zakona o vrtcih niti iz novega Interventnega zakona. “Poslance stranke Levica vljudno vabimo na obisk zasebnih vrtcev, da se bodo na lastne oči prepričali o strokovnosti in pogojih delovanja zasebnih vrtcev in ne bodo javnosti zavajali z neresničnimi izjavami. Ali gre za nevednost ali laži, ne vemo, vsekakor pa so izjave za predstavnike ljudstva nedopustne,” še sporoča Steblovnikova.

Rok Krajnc