fbpx

Levica pomagala potrditi zakon, ki bo legaliziral tajno sledenje dacarjev

Foto: Twitter

Vlada Roberta Goloba je pred prazniki presenetila širšo slovensko javnost, ko je napovedala novelo zakona o finančni upravi, ki vsebuje zelo sporno določilo, ki Fursu omogoča tajno sledenje tovoru (s tem tudi državljanom), in to brez odredbe sodnika. Zakonu so zaradi tega uvodoma nasprotovali tako pri Socialnih demokratih kot tudi pri Levici. Sedaj je prišlo do preobrata. Socialni demokrati vztrajajo pri svojem, Levica pa se je premislila in spornim spremembam zakona ponudila svoje glasove. To so storili, čeprav niso čisto prepričani, ali je zakon sploh skladen z ustavo. 

Zakon je uvodoma prestal glasovanje v državnem zboru, čeprav so zanj glasovali le poslanci Gibanja Svoboda. Ustavil ga je državni svet, kjer je bil na novelo zakona skoraj enoglasno (28 glasov za in 2 proti) izglasovan veto. Po pravilu je novela zakona potovala v ponovno odločanje v državni zbor, kjer pa je danes doživela širšo podporo. Sam zakon sicer ni doživel vsebinskih sprememb. V Levici se sedaj zaradi tega v javnosti zagovarjajo, da se niso udejstvovali v parlamentarnih “kravjih kupčijah” ter da še vedno dvomijo v skladnost zakona z ustavo.

Zaradi tega bodo zakon sicer podprli, ob tem pa so napovedali, da ga bodo poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje. Prekupčevanje z zakoni, po poročanju N1, zanikajo. Prav tako trdijo, da sprememba njihove pozicije prav na noben način ni povezana z dogovorom koalicije o zdravstveni reformi. Spomnimo, Levica že od svojega vstopa v državni zbor vodi kampanjo za odpravo dodatnega zdravstvenega zavarovanja, a je bila ta ukrep zaenkrat postavljen na “stranski tir”. Predsednik vlade je namreč na nedavni novinarski konferenci govoril, da obstajajo veliko večji problemi – vsaj tako se je dalo razbrati.

Druga koalicijska partnerica Socialni demokrati so pri svojem prvotnem stališču vztrajali tudi danes. Zakonu so v preteklih razpravah nasprotovali na podlagi tega, da bi tajno sledenje moral odrediti sodnik in ne organ Fursa, ki za povrh vsega nad sabo nima nadzornega organa, ki bi lahko preverjal pravilnost postopkov in upravičenost sledenja. Tej liniji razprave so sledili tudi danes, ko je v njihovem imenu razpravljal poslanec Predrag Baković, ki je dejal: “Če je pogoj, da se tajno sledenje uvede po predlogu zakona samo takrat, kadar je uvedena finančna preiskava, vas sprašujem, kako se finančna preiskava uvede. Zoper koga? Vedno zoper osebo,” je v razpravi povedal poslanec in dodal, da ni nič narobe, če so tudi znotraj koalicije nestrinjanja. Sami dodajamo, da Socialni demokrati in njihova predsednica Tanja Fajon prav gotovo niso pripravljeni tvegati koalicijskega izobilja v zameno za obrambo svoboščin državljanov.

No, pred prazniki je bil povsem drugačnega mnenja njihov nekdanji poslanec Jan Škobrne, ki je bil do delovanja vlade izredno kritičen. Šel je celo do te mere, da če bi se enako dogajalo med vlado Janeza Janše, bi v državi verjetno zmanjkalo koles (referenca na petkove proteste opozicije med prejšnjo vlado).

V opoziciji nasprotovali
Opozicijske stranke so zakonu, kot že v prvem glasovanju, nasprotovali. V imenu NSi je govoril nekdanji minister Jernej Vrtovec, ki je bil mnenja, da gre za prevelik poseg v človekove pravice, poslanec SDS Jožef Lenart pa je zaključil, da v Slovenski demokratski stranki nikakor ne bodo pripomogli k temu, da bi javna ustanova, kot je FURS, pridobila nezakonita pooblastila. Podobno je ugotovil tudi poslanec SDS Andrej Hoivik, ki je v svojem na pol ironičnem zapisu ugotovil, da vladajoči vendarle niso takšni zagovorniki človekovih pravic, kot se predstavljajo v javnosti.

Gal Kovač