Levica pospešeno kadruje: To sta kandidatki za podpredsednico državnega zbora, ki so ju predlagali poslanci levice

Tina Haferle (levo) in Monika Gregorčič (desno).

Poslanci LMŠ, SMC, SD, SAB, DeSUS in Levice so v državnem zboru vložili predlog za izvolitev podpredsednice Dežavnega zbora RS. Predlagani sta poslanka iz vrst LMŠ, Tina Heferle, ter Monika Gregorčič iz stranke SMC. Volitve podpredsednikov državnega zbora edine izpolnjujejo pogoje za uvrstitev v dnevni red in sicer prihodnji četrtek, medtem ko izvolitev novega predsednika državnega zbora ne izpolnjuje pogojev, kot jih določa poslovnik.

Skupina poslancev šestih morebitnih koalicijskih strank, ki nameravajo podeliti mandatarstvo za sestavo vlade predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu, je v državni zbor vložila predlog za izvolitev podpredsednic Državnega zbora RS.

Na mesto podpredsednice DZ so predlagali poslanko LMŠ Tino Heferle. Kakor so podpisani zapisali v obrazložitvi, naj bi bila 32-letna pravnica “najprimernejša kandidatka za zasedbo (položaja) podpredsednice Državnega zbora RS, saj ima primerno pravno izobrazbo”, zaradi česar naj bi se lažje soočala s tolmačenjem določb poslovnika državnega zbora, kar je po mnenju podpisanih levičarskih poslancev “najpomembnejša lastnost” za vodenje sej državnega zbora. Poleg nje je kandidatka še Monika Gregorčič iz Cerarjeve stranke.

Razlog za podani predlog naj bi bila “zelo nehvaležna situacija” v trenutnih okoliščinah državnega zbora, ki “razpolaga zgolj s predsednikom državnega zbora”. Niso pa zapisali, ali je to povezano z njihovo nakano odstavitve trenutnega predsednika DZ Mateja Tonina. Ta je namreč povedal, da bo s položaja odstopil, ko zapriseže nova vlada.

A. B.