fbpx

Levica povzročila naravnost zastrašujoče posledice za gospodarstvo: Veliko podjetje “sterali” iz Slovenije!

Poslanec Levice Matej T. Vatovec. (Foto: STA)

V Sloveniji bi morali imeti bolj konkurenčno poslovno okolje, saj številna podjetja menijo, da imamo previsoke davke. To meni tudi podjetje Toyota Adria, ki ima namen zaradi visokih davkov svojo upravo preseliti iz Slovenije v Črno goro. Namesto da bi se lahko z nižjimi davki omogočile višje plače, pa je Levica z zahtevo po posvetovalnem referendumu poskrbela, da bomo stopili korak nazaj. Podjetja bodo zaradi visokih davkov še vedno prepoznavala Slovenijo kot neprivlačno za tuje investicije.

Pred dnevi smo že pisali o tem, kako je Levica v sredo vložila zahtevo za posvetovalni referendum o predlogu novele zakona o dohodnini. S tem je delavce prikrajšala za višje plače v naslednjem letu, ki bi se lahko dosegale na račun nižjih davkov, medtem ko strokovnjaki opozarjajo, da bi takšen ukrep vsaj kratkoročno dobro vplival na gospodarsko rast.

Iz gospodarstva prihaja vse več pozivov, da bi razbremenitev plač z višjo dohodninsko olajšavo pomenila višje neto plače za vse (v vseh dohodninskih razredih), kar bi pozitivno vplivalo na potrošnjo. Predlagane spremembe bi po njihovem mnenju pripomogle k zadrževanju zaposlenih, ki ustvarjajo višjo dodano vrednost in povečale motivacijo za delo.

Foto: Pixabay

Gospodarske organizacije, povezane v Gospodarskem krogu, predlog sprememb in dopolnitev podpirajo. “V primerjavi z ostalimi evropskimi državami je delo v Sloveniji posebej visoko obremenjeno, kar vpliva na konkurenčnost in gospodarstvu otežuje doseganje višje dodane vrednosti predvsem na račun visoke obremenitve najbolj produktivnih,” so poudarili.

V Sloveniji imamo visoko obremenitev plač
Tudi OECD Slovenijo med drugim že leta opozarja na preveliko davčno obremenitev plač. Tudi v najnovejših gospodarskih napovedih opozarja, da bo okrevanje poganjalo domače povpraševanje, zato slovenskim politikom svetuje, da bi lahko dolgoročne napovedi rasti okrepili z davčno mešanico, bolj prijazno do rasti, če bi Slovenija znižala obdavčitev dela, to pa sofinancirala tudi z višjim obdavčenjem nepremičnin.

Podjetja menijo, da imamo v Sloveniji previsoke davke
Da imamo v Sloveniji visoke davke, menijo tudi v podjetju Toyota Adria. Podjetje je celo začelo razmišljati o tem, da bi premestili upravo podjetja v Črno goro. “Davki so največji strošek podjetja. Naš sedež je v Sloveniji in je zelo drag ter razmišljamo o spremembi lokacije,” je dejal glavni izvršni direktor Kensuke Tsuchiya v videu, ki je bila v četrtek objavljen na kanalu Flickr črnogorske vlade.

Foto: Avto.info

Vlada se na eni strani trudi razbremeniti davke, s katerimi obdavčujejo delo, medtem pa nekatera podjetja ne vidijo perspektive in že iščejo priložnosti, da bi lahko svoje poslovanje naredila cenejše. “Medtem ko se vlada še trudi oblikovati koalicijo razumnih v DZ, da bi razbremenili delo, so v Toyoti očitno že obupali in bodo glavnega direktorja za regijo selili iz SLO, ker bo raje v tujini plačeval davke,” je njihovo odločitev komentiral ekonomist Matej Lahovnik. Namesto da bi v Sloveniji lahko omogočili bolj konkurenčno okolje, pa ugodnejše davčne reforme izvaja črnogorska vlada, ki si želi v državo privabiti nove vlagatelje.

Sara Rančigaj