Levica pripravljena podpreti Šarca za mandatarja, ne da bi šla v koalicijo, s tem pa bo Slovenija dobila najbolj radikalno levo in nestabilno vlado v zgodovini države

Foto: STA

Svet stranke Levica se je nocoj večinsko izrekel proti vstopu stranke v koalicijo, je po seji potrdil koordinator stranke Luka Mesec. So pa ocenili, da je osnutek koalicijske pogodbe zadovoljiva osnova za to, da izrečejo podporo Marjanu Šarcu kot mandatarju. Z manjšinsko vlado, ki bi jo vodil, pa bi projektno sodelovali. Če bo koalicija šestih strank na dan glasovanja podprla Šarca za mandatarja, bo Slovenija dobila najbolj nestabilno in hkrati radikalno levo vlado, katere namen bo zaviranje reform in uvajanje škodljivih socialističnih praks, kar bo še poslabšalo mednarodni položaj države. 

Za sklep, s katerim bi ocenili, da je osnutek koalicijske pogodbe zadovoljiva osnova za vstop Levice v koalicijo, je glasovalo deset članov sveta, proti pa jih je bilo 21. Nekaj se jih je vzdržalo.

Da je osnutek koalicijske pogodbe zadovoljiva osnova za sporazum o projektnem sodelovanju za manjšinsko vlado Marjana Šarca, pa je ocenilo 21 članov, deset jih je bilo proti.

Podporo sprejetemu sklepu bodo preverili še na internem strankarskem referendumu, ki se začne v sredo, a Mesec ocenjuje, da s podporo temu ne bo težav. Zato bodo s tem v sredo seznanili tudi prvaka LMŠ, Šarca. “Pogajanja se torej nadaljujejo,” je dejal Mesec, a dodal, da ne o koaliciji, pač pa o sporazumu, ki bo temeljil na osnutku koalicijske pogodbe, ki so jo dorekli v minulih dneh s peterico strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.

C. Š., STA