fbpx

Levica s predlogom dodatne obdavčitve nepremičnin napovedala vojno podeželju

Koordinator Levice Luka Mesec. (Foto: STA)

Levica je s svojim novim predlogom obdavčitve nepremičnin napadla podeželje. NSi je napovedal posvetovalni referendum, Tomaž  Štih pa opozarja, da “v zgodovini Slovenije nikoli nihče ni predlagal bolj nesocialnega davka.”

“Predlagana obdavčitev kvadrature namesto vrednosti pomeni, da bo milijone vredno 119 m2 veliko stanovanje v centru Ljubljane neobdavčeno, kmet v Murski Soboti s 121 m2 veliko hišo iz slame, vredno petdeset tisočakov, pa obdavčen,” je v odziv na objavo na 24ur, da bi Levica mejo za davek na nepremičnine povlekla pri 160 m2 na Facebooku komentiral Tomaž Štih.

“Levica so pač ljubljanski in obmorski veleposestniki, ki so se tja naselili po vojni, ko so okradli staroselce in volilni rezultat to zelo lepo tudi pokaže. Oni ne želijo obdavčiti sebe, ampak druge,” je prepričan Štih.

Štih je ob tem na Twitterju objavil, da bi po predlogu Levice bila nepremičnina Milana Cikla iz SD pod Ljubljanskim gradom neobdavčena, medtem ko bi obdavčili stare zapuščene nepremičnine, kot so v eni izmed 57 slovenskih vasi, v Jelenovem Žlebu. “In tem ljudem bi zaupali stanovanjsko politiko?” se sprašuje Štih.

Levo je naseljena nepremičnina Milana Cvikla na Ljubljanskem gradu, ki po predlogu Levice ne bo obdavčena. Desno je delček ene izmed 57 slovenskih opuščenih vasi, Jelenov žleb. Ki bi jih Levica obdavčila.

Poslanci Levice so v državni zbor vložili spremenjen predlog zakona o davku na prazne in velike nepremičnine. Po predlogu Levice bi mejo dodatne obdavčitve za velikost rezidenčne nepremičnine zvišali iz 120 na 160 kvadratnih metrov. Pri Levici želijo z dodatno obdavčitvijo lastnikov praznih nepremičnin in lastnikov, “ki so si nepremičnine nakopičili”, financirati gradnjo 30.000 javnih najemnih stanovanj, je pojasnil koordinator Levice Luka Mesec.

Financiranje stanovanj v Ljubljani na račun podeželja
Z drugimi besedami, Levica bi se rada igrala velike kapitaliste na državni ravni. Prvo vzamejo denar ljudem, nato pa s tem denarjem financirajo gradnjo stanovanj, od katerih bo država vlekla profit. Vprašanje, ki se postavlja, je, zakaj je v tem načrtu sploh potrebno dodatno obdavčiti tiste, ki od teh najemnih stanovanj ne bodo imeli nič. Težko je namreč trditi, da gre za javno dobro, ko pa profitira zgolj in samo država, ne pa ljudje. “Nihče, ki danes ne plačuje davka, ga tudi po predlogu ne bi,” vztraja Mesec. Prvotni predlog, da bi bila mejna velikost 120 kvadratnih metrov bivalne površine, pa je Mesec v odziv na kritike označil zgolj za “izhodišče za razpravo”.

“V zgodovini Slovenije nikoli nihče ni predlagal bolj nesocialnega davka in verjamem, da če kaj, bi takšen predlog padel na US,” je še dodal Štih. Pri NSi so medtem prepričani, da gre za napad na podeželje. Poslanec Jožef Horvat opozarja, da želi Levica z visokimi davki ljudi prisiliti, da bi svoje nepremičnine prodali, pri tem pa opozarja, da ne primanjkuje stanovanj na podeželju, temveč v Ljubljani. Zaradi tega so v stranki že vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma.

Ivan Šokić