fbpx

Levica zavrnila Pirc Musarjevo, ta pa jim je očitala politično neizkušenost

Nataša Pirc Musar (foto:zajem zaslona)

Največji problem Levice je, da je bila vajena biti v opoziciji, biti v poziciji pa se bo očitno morala še naučiti,” je na prvem “soočenju” za predsedniške volitve o stranki Levica povedala Nataša Pirc Musar, ki jo je Levica zavrnila, češ, da je zanje “preveč liberalna”. Dr. Anže Logar se je med drugim povedal, da bi bilo za demokracijo dobro, da vsi vzvodi oblasti ne bi bili v rokah ene politične opcije. 

Vse bolj jasno je, da bo volilna kampanja pred jesenskimi predsedniškimi volitvami zelo pestra. Poleg tega, da se krešejo mnenja med tistimi, ki nagovarjajo podoben bazen volivcev, pa imajo več kot očitno veliko vlogo tudi njihovi podporniki. Nataša Pirc Musar uživa podporo obeh nekdanjih predsednikov, Milana Kučana in Danila Turka, podpora pa ji je odrekla Levica, ki ji je Musar Pirčeva očitala “neizkušenost” v parlamentu.

Sodeč po zadnjih javnomnenjskih anketah ima trenutno največjo podporo med predsedniškimi kandidatkami in kandidati Nataša Pirc Musar, ki bi jo podprlo 23,9 odstotka vprašanih. Sledita kandidata največjih parlamentarnih strank Anže Logar (SDS) s 16,6 odstotka podpore in Marta Kos (Gibanje Svoboda) s 14,4 odstotka. V 24UR Zvečer sta na vprašanja odgovarjala po javnomnenjskih anketah najvišje uvrščena kandidata.

Dr. Anže Logar (Foto: zajem zaslona)

In medtem ko je namen kandidature dr. Anžeta Logarja, da v tekmi prevlada volja volivcev in je v ospredje kampanje postavljeno predvsem reševanje aktualnih težav, se ostali kandidati borijo za podporo strank in “stricev iz ozadja”, pri čemer so ti “strici” izkazali svoje nestrinjanje s tem, da kandidira kandidatka Gibanja Svoboda, saj bi šlo v primeru zmage za vladavino ene stranke v državi, pri čemer je dr. Logar komentiral, da je “potrebno stopiti naprej in se vprašati, ali je dobro, da v sistemu vzvodov in ravnovesij samo ena opcija obvladuje vse.”

Pirc Musarjeva je uvodoma povedala, da bodo volivci izbirali na račun osebnosti in da se z rezultati javnomnenjskih anket ne obremenjuje. Prisega na svojo neodvisno držo in njeno samooklicano politično neopredeljenost, čeprav je v preteklosti kar nekajkrat njena “neopredeljenost” prevagala v levo. To brez ostalega potrjuje že znano dejstvo, da je Musarjeva le del vsestranskega srditega spopada tranzicijske levice z vlado Janeza Janše. Kljub vsemu pa očitno ne dosega kriterijev Levice, ki ji je svojo podporo odrekla, češ da je zanje “preveč liberalna”.

Milan Kučan tokrat odrekel svojo podporo Marti Kos. (Foto: STA)

Da pa bo “tekma” še bolj napeta, je pomembno omeniti, da je Milan Kučan kljub pretekli podpori članom Gibanja Svoboda zdaj odrekel svojo podporo njihovi kandidatki Marti Kos, saj je mnenja, da je “sistemsko problematično, da bi ena najmočnejša stranka v državi držala tri najpomembnejše funkcije v državi“, Pirc Musarjeva pa jim je očitala da je to “malce orbanovsko“, pri čemer je dodala, da v Gibanju Svoboda tega niso razumeli. Marta Kos je to očitno vzela kot napad, češ da jo želijo izključiti, še preden je začela, takoj pa ji je stopil v bran njen podpornik Robert Golob, ki se od zasedbe svoje premierske pozicije očitno večkrat ne strinja z besedami Milana Kučana, kar je tudi nedavno izjavil v eni od svojih izjav, da namreč “Kučan strelja kozle”. Vsekakor bo zanimivo spremljati, kako si mečejo polena pod noge tisti, ki so se še nekaj mesecev nazaj skupaj smehljali.

Tanja Brkić