fbpx

Levica že leto dni onemogoča izvolitev novega ustavnega sodnika

dr. Janez Kranjc (Foto: STA)

Kandidat za novega ustavnega sodnika Janez Kranjc danes v DZ ni dobil dovolj poslanskih glasov za izvolitev, saj je prejel le 45 glasov, od potrebnih 46. Leva opozicija je nepodporo pospremila s prav bizarnimi argumenti, ustavno sodišče pa je na ta način že eno leto brez novega sodnika.

Ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa je mandat sodnice potekel že julija lansko leto, vse od takrat pa državnemu zboru ni uspelo izvoliti novega ustavnega sodnika.

Po Andražu Teršku in Anžetu Erbežniku poslanci znova niso izvolili izjemnega pravnega strokovnjaka Janeza Kranjca, profesorja s Pravne fakultete v Ljubljani. V državnem zboru smo bili celo priča nizkotnim komentarjev poslancev, da je profesor Kranjc strokovnjak za pravo, ki je veljalo 2 tisoč let nazaj in kot tak zato ni primeren za ustavnega sodnika.

Ustavno sodišče potrebuje strokovne sodnike
Ustavno sodišče je tako že eno leto brez novega ustavnega sodnika, a resnici na ljubo, jim tako stanje ustreza. S staro sestavo namreč levica še vedno ohranja primat na ustavnem sodišču, ki odločitve sprejema skladno z njihovimi željami in proti vladi. O kaki kakovosti sojenja ter argumentacije odločitev ne moremo govoriti, saj so sodniki te sestave znižali ugled te pomembne institucije za varstvo človekovih pravic ter ustavnosti in zakonitosti na najnižjo raven v zgodovini.

Vse to pa je posledica vpliva politike prejšnjih vlad, ki so dosledno izpolnjevale napoved nekdanje poslanke Jasne Murgel: “Eno leto hitro mine. Vmes menjamo ustavne sodnike.”  Takrat se namreč ni govorilo o strokovnosti kandidatov, temveč predvsem o politični primernosti – in izvolili so najslabše kandidate.

Sara Kovač