fbpx

Levica znova ugrabila STA in mimo pravil imenovala grobarja RTV Igorja Kadunca

Nekdanji generalni direktor RTV Igor Kadunc je postal direktor STA. (Foto: STA)

Nadzorni svet STA je na današnji seji imenoval Igorja Kadunca za novega direktorja STA. Polni mandat bo nastopil 1. januarja prihodnje leto, že od 31. oktobra pa bo agencijo vodil kot vršilec dolžnosti direktorja. Kadunc se je nedavno poslovil s funkcije generalnega direktorja javnega zavoda RTV in ga pustil v razsulu, prav tako njegova izobrazba – znanje tujega jezika ne ustreza pogojem za nastop direktorja STA.

Kaj pomeni imenovanje Igorja Kadunca za novega direktorja STA mimo razpisnih pravil za novinarsko svobodo? Nič dobrega, saj levica znova ugrablja medije.

Še ne dolgo nazaj smo poročali o slabih rezultatih – tako finančnih kot padca gledanosti – ki jih je Kadunc pridelal na RTV. Zaradi slednjega se januarja letos ni uvrstil niti v drugi krog kandidatov, ko je ponovno kandidiral za direktorja.

Kadunc je sveža moč slovenskih medijev?
Toda to ga ni odvrnilo, da ne bi poskusil pri Slovenski tiskovni agenciji, ki jo je zapustil dolgoletni direktor Bojan Veselinovič. Na koncu je bil Kadunc edini kandidat za direktorja STA, toda kandidati morajo poleg izpolnjevanja z zakonom določenih pogojev imeti najmanj visokošolsko izobrazbo, imeti morajo vsaj 10 let delovnih izkušenj v medijih ali z mediji, od tega vsaj pet let vodstvenih izkušenj, obvladati pa morajo vsaj en svetovni jezik na višji ravni. In tukaj se je zataknilo.

Predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj (Foto: STA)

Kadunc namreč ne izpolnjuje pogoja znanja tujega jezika na višji ravni. Sam očitno sicer meni, da ga – v dokaz je namreč v prijavi na delovno mesto poslal potrdilo o enem tečaju francoskega jezika, ki naj bi ga obiskoval daljnega leta 1981. Kje točno je ta tečaj obiskal, ni znano, je pa menda zabeleženo, da bere in piše bolj počasi. Enak problem naj bi imel sicer že na RTV, saj njegovo znanje dejansko ne ustreza niti osnovnemu nivoju – vendar pa so mu tam očitno pogledali skozi prste. Glede na to, da nadzorni svet STA obvladujejo nadzorniki, ki so jih imenovale prejšnje vlade Mira Cerarja in Marjana Šarca, so se potrdile naše napovedi, da bodo Kadunca kljub neizpolnjevanju pogojev izvolili za direktorja STA.

Odločitev je bila sprejeta z večino glasov nadzornikov, je za STA povedal predsednik Mladen Terčelj. Terčelj je ob tem ocenil še, da bo novi direktor prišel na to mesto s svežimi močmi in bo lahko nadaljeval pogovore z vlado, za katere pa upa, da bodo konstruktivni. Če je Kadunc sveža moč slovenskih medijev, se jim piše res slabo.

Sara Kovač