fbpx

Levica zopet demonizira zasebno podjetniško pobudo! Zasebna bolnišnica je posledica neurejenega javnega zdravstva

Miha Kordiš in Luka Mesec iz Levice (Foto: STA)

Vse od afere z žilnimi opornicami je postalo tudi širši javnosti jasno, da so apetiti zdravstveno-dobaviteljske mafije ogromni. Ugotovljeno je namreč bilo, da se je žilne opornice preplačevalo tudi do štirikrat. Čeprav državljani plačujejo za storitve, ti več mesecev čakajo, da sploh pridejo na vrsto. Za nekatere pa je žal tudi prepozno. Kakorkoli, že dlje časa smo priča mantri levice, ki demonizira privatno zdravstvo, čeprav je le to v resnici posledica zgrešene zdravstvene politike. Nič čudnega, da gre tokrat, še posebej Levici v nos, da bo v prestolnici zrasla zasebna bolnišnica. 

Portal 24ur je nedavno razkril, da bo Diagnostični center Bled, čigar največja lastnika sta Zavarovalnica Triglav in SAVA RE, v prestolnici zgradil zasebno bolnišnico v vrednosti 17,5 milijona evrov. V stranki Levica so izrazili ostro nasprotovanje gradnji bolnišnice, saj zagovarjajo javno zdravstvo. Ministrstvo za zdravje so tako pozvali k ukinitvi dopolnilnega zavarovanja in pozvali, da se za financiranje javnih zdravstvenih storitev nameni več denarja. “Ljudje plačujejo dopolnilno zavarovanje za preglede, na katere čakajo leta! Z dobički od vplačil pa zavarovalnice gradijo bolnico, ki bo mnogim nedostopna! Afera privatna bolnica ni od včeraj, je rezultat desetletij postopne razgradnje javnega zdravstva,” so zatrdili v odzivu. Ko pa bi se bi bilo potrebno kritično oglasiti na račun korupcije v zdravstvu in odtekanju denarja zaradi negospodarnega ravnanja z denarjem v javnem zdravstvu, pa seveda vse tiho je bilo.

Zanimivo pa je tudi, kako se v celotni zadevi spreneveda tudi sam minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Bešič Loredan je namreč v odzivu na gradnjo bolnišnice dejal, da “ministrstvo za zdravje nima popolnoma nič z zasebnimi bolnišnicami, o tem nima nobenih informacij, o tem ne odloča in nima vpliva na to, kaj zdravstvene zavarovalnice počnejo, kaj kupujejo in kje se denar pretaka. Ministrstvo za zdravje tudi nima nobenega vpliva na pretakanje zasebnega denarja”. Na tem mestu je potrebno opozoriti, da nobena od zavarovalnic, ki to financirajo ni v resnici “zdravstvena zavarovalnica”. V konkretnem primeru gre namreč za Savo Re, ki je pozavarovalnica, ne zavarovalnica, in pa Triglav. Vzajemne,  ki ima levji delež trga zdravstvenih zavarovanj, pa v tej zgodbi sploh ni. Glede na to, da je jasno, da sistem za preživetje potrebuje denar, ki ga zavarovalnice dodajo preko dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bi bilo na mestu, da bi se minister tudi nekoliko umiril v svoji retoriki.

Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Dejstvo je, da smo že desetletja priča počasnemu propadanju kakovosti storitev v javnem zdravstvu, zato niti ne čudi, da so prišli na plano z gradnjo zasebne bolnišnice. “Za nastalo situacijo ni kriv trg. Za nastalo situacijo je krivo neurejeno in neustrezno organizirano javno zdravstvo,” je glede zadeve med drugim za 24ur povedala Petra Došenovič Bonča iz Ekonomske fakultete. Marko Pahor, redni profesor in raziskovalec na Ekonomski Fakulteti Univerze v Ljubljani, poudarja, da država v zasebno pobudo ne more posegati in to, da to, da bodo bolnišnice v lasti “zavarovalnic v delni držani lasti” pomeni zgolj, da država v njih nima kaj iskati. “Zdravstvene zavarovalnice opravljajo delo, ki ga ZZZS ne, slednji je prvi krivec za sedanje stanje,” poudarja.

Zasebna ponudba je obogatitev ne destrukcija
Namesto pogroma nad zasebne bolnišnice, pred tem nad zdravstvene zavarovalnice, bi država po besedah Pahorja morala to slišati kot dodatno budnico, da uredi razmere v javnem zdravstvu, tudi tako, da bo to konkurenčen in zaželen delodajalec. “Potem ne bo strahu pred odlivom osebja k zasebnikom,” je prepričan. Poudarja, da je argument “dveh kategorij državljanov” povsem prazen. “Zasebna ponudba zavarovanj in izvajalcev je obogatitev, ne destrukcija javnega sistema.”

“Od pregona tega nobena kategorija državljanov nič nima – za tiste, ki si zasebnega zavarovanja ne morejo privoščiti, so čakalne dobe še vedno nesprejemljivo dolge. Za tiste, ki imajo dovolj denarja, si ustrezne storitve lahko poiščejo tudi v tujini. Tisti vmes, ki bi se lahko privoščili storitve v Sloveniji, ne morejo si jih pa v tujini, pa največ izgubljajo. Pregon zasebne pobude je čista izguba,” pojasnjuje na Twitterju in dodaja, da je pogrom nad zasebnim zdravstvom nekomu v interesu, mimo politične agende Levice. “V takih primerih pomaga maksima “sledi denarju”,” še dodaja.

(Foto: sta)

Sicer pa je zanimivo, kako zaskrbljen je Loredan v omenjenem primeru in opozarja, da lahko to prinese silne težave, ker obstaja verjetnost, da bodo dobri kadri odšli v ustanove, kjer bodo boljše plačani, medtem pa sam kot tako imenovani branik javnega zdravstva operira pri zasebniku. Sam na očitke sicer odgovarja, da je temu tako, ker drugače ne more obdržati licence. “Gledam samo samoplačnike in pri koncesionarju izvajam vse operacije na napotnico. Če bo treba, bom ob tem, da sem minister, vse paciente operiral vse nedelje, če lahko tako skrajšamo čakalne dobe,” je povedal za 24ur.

Sara Kovač