fbpx

Levičarji cenzurirajo celo Prešernovo Zdravljico – moti jih 2. kitica, kjer se pojavljata besedi “Bog” in “slovenski”

Foto: STA

Prešernova Zdravljica kar 173 let ni zmotila nikogar – zdaj pa jo levičarji z ministrstva za obrambo na javnih prireditvah celo cenzurirajo oziroma prepovedujejo.

V drugi kitici je namreč France Prešeren zapisal: “Komú narpred veselo zdravljico, bratje! čmò zapét’! Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinóv sloveče matere!” Vendar pa je njena vsebina očitno zmotila državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Miloša Bizjaka, ki je Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je na prireditvi ob dnevu državnosti “Ponosni na Vrhpolje  Osamosvojitveni dogodki dan prej” predvajalo to kitico, nato pa še uradno kitico slovenske himne, poslal dopis, da v kolikor bodo še naprej predvajali to kitico skupaj s himno, “Slovenska vojska pri takšnih aktivnostih ne bo sodelovala”. Prireditev je bila sicer v petek, 23. junija, v Vrhpolju pri Vipavi, pri cerkvi sv. Primoža in Felicijana v Vrhpolju, slavnostni govornik pa je bil predsednik SDS Janez Janša. Vendar pa je manj kot teden dni po tej prireditvi na sedež VSO prišel dopis z ministrstva za obrambo. Razlog? Na portalu YouTube so si ogledali posnetek prireditve, na kateri je sodelovala tudi Slovenska vojska, a jih je že četrta minutka predvajanja popolnoma vrgla iz tira.

Združenju VSO je Bizjak poslal dopis, v katerem ugotavlja, da “združenje ni spoštovalo določb Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94; v nadaljevanju: zakon), ki se nanašajo na uradne simbole Republike Slovenije: grb, zastavo in himno. V 5. členu zakona je določeno, da je himna Republike Slovenije sedma kitica pesmi Franceta Prešerna »Zdravljica«, na melodijo iz zborovske istoimenske skladbe skladatelja Stanka Premrla. S samega posnetka prireditve pa je razvidno, da organizator prireditve, torej združenje, teh določb ni spoštoval.”

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak. (foto: STA)

Grozi, da SV na njihovih prireditvah ne bo več sodelovala, če  …
In kaj je pravzaprav zmotilo Bizjaka? Po prihodu zastave Republike Slovenije in praporov na prizorišče proslave je pevka VSO ob dvigu zastave zapela najprej drugo kitico Prešernove Zdravljice, nato pa še sedmo, ki se začne z Žive naj vsi narodi. Vendar pa ga je zmotilo, ker so zapeli tudi drugo kitico, v kateri je zapisano, da naj Bog bdi nad našo deželo, slovenskim svetom in Slovenci. Ob tem se sprašujemo, kaj levičarje bolj moti: to, da je v kitici omenjen Bog ali slovenska dežela? Vemo, kako so v času pred osamosvojitvijo in tudi po njej hlastali za jugoslovanskim zrakom, še danes pa marsikdo, tudi iz javnega sektorja, kaže izrazito odklonila čustva do Slovenije in vsega, kar je slovenskega. Bizjak je nadalje v dopisu VSO zapisal, da “glede na to, da je omenjena prireditev sofinancirana tudi s sredstvi državnega proračuna oziroma Ministrstva za obrambo (v nadaljevanju: ministrstvo) na podlagi pogodbe o sofinanciranju dejavnosti združenja oziroma sklepa o izpolnjevanju pogojev za sofinanciranje dejavnosti združenja, je nedopustno, da združenje ne spoštuje zakona. Po določbi drugega odstavka 2. člena zakona se grb, zastavo in himno sme uporabljati le v obliki in z vsebino, ki sta določeni v Ustavi Republike Slovenije in v tem zakonu ter na način, ki je določen s tem zakonom. Glede na to, da je na prireditvi sodelovala tudi Slovenska vojska, vas seznanjamo, da v kolikor združenje kot organizator oziroma soorganizator slovesnosti oziroma dogodkov ne bo spoštovalo zakonsko določenih državnih simbolov (grba, zastave in himne), Slovenska vojska pri takšnih aktivnostih, ne bo sodelovala.”

Partizani in rdeča zvezda ga ne motijo
Je pa zanimivo, da je Bizjak očitno alergičen le na Boga in slovenski narod, ne pa na partizane in rdečo zvezdo. Slovenska vojska namreč nemalokrat sodeluje tudi na prireditvah, ki poveličujejo komunizem. Ena od takšnih je prireditev ob dnevu upora proti okupatorju, ko se prepevajo partizanske pesmi in poveličuje OF, vendar pa nismo zasledili, da bi Bizjak organizatorju proslave poslal dopis, da na prireditvi, ki vodi v razpad in razdor vrednostnega sistema v Sloveniji, Slovenska vojska ne bo sodelovala. Brigadni general Tone Krkovič pa je nedolgo tega opozoril, kako je generalska elita na čelu s svojim partijskim šefom, združena pod simbolno skovanko rdeče zvezde in uradnega simbola Slovenske vojske, prek medijev sporočila, da je Slovenska vojska stara kar 48 let. In to četrt stoletja po tem, ko smo se med osamosvojitveno vojno tej rdeči zvezdi morali upreti in se osamosvojiti. Se je morda Bizjak takrat odzval in zahteval popravek? Ali pa morda zagrozil, da Slovenska vojska na tovrstnih prireditvah, v kolikor se bo na njih pojavljala jugoslovanska zastava z rdečo zvezdo, ne bo nastopala? Očitno je, da levičarji pri svoji dvoličnosti ne izbirajo sredstev  pa čeprav to pomeni celo uporaba grožnje s Slovensko vojsko, ki da ne bo več sodelovala na prireditvah, ki med Slovenci krepijo duh slovenstva, povezanosti in pripadnosti Sloveniji.

J. G.