Levičarji so res samodestruktivni – Brglezova seja za priznanje Palestine propadla zaradi obstrukcije poslancev SMC!

Foto: STA

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP), ki ga je mimo ustavnih, zakonskih ali poslovniških pooblastil sklical predsednik državnega zbora Milan Brglez, danes zaradi nesklepčnosti ni mogel veljavno odločati o predlogu priznanja Palestine. Poleg poslancev SDS, ki so že pred tem napovedali, da se formalno neobstoječe seje ne bodo udeležili, so sejo odbora zapustili tudi štirje poslanci SMC. 

Današnjo ponovljeno sejo OZP je sicer krojila razprava o tem, ali je bil ta sklic v skladu s poslovnikom ali ne. Zakonodajno-pravna služba DZ je namreč menila, da je odbor v sredo že veljavno odločal o predlogu, to pa da onemogoča ponovno obravnavo tega vprašanja.

OZP je sicer v sredo sprejel zgolj postopkovni sklep, da brez jasnega stališča vlade glede priznanja Palestine ni mogoče odločati v skladu z zakonom o zunanjih zadevah. To bi sicer prav tako onemogočilo končno glasovanje o predlogu priznanja Palestine na petkovi izredni seji DZ.

Brglezu dlje od naravnega prava ne seže
Vendar je Levica – podprl pa jo je tudi Milan Brglez – že v sredo zvečer zahtevala ponoven sklic seje OZP, ker da je bil v sredo z omejevanjem razprave kršen poslovnik DZ. Brglez je nato danes od predsednika OZP Jožefa Horvata zahteval, da do 12. ure ponovno skliče sejo odbora, ki je sicer dopoldne že zasedal na temo spora z Rusijo glede uporabe živčnega strupa v Veliki Britaniji. Horvat je poziv zavrnil, Brglez pa je nato izkoristil možnost po poslovniku in sam sklical sejo OZP, ki jo je potem vodila podpredsednica odbora Julijana Bizjak Mlakar iz DeSUS-a.

Že pred to ponovljeno sejo so obstrukcijo napovedali trije člani odbora iz poslanske skupine SDS. Horvat pa je že na začetku na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe DZ predlagal, da se predlog umakne z dnevnega reda in sejo zaključi. Pri tem ni bil uspešen; predlog je bil poražen s šestimi glasovi proti petim, poroča STA.

Nato je obstruiranje nadaljevanja seje napovedal tudi Horvat, zatem pa v imenu skupine štirih poslancev SMC tudi Branislav Rajić – pridružili so se mu še Simon Zajc, Aleksander Kavčič in Ksenija Korenjak Kramar.

Zmeda je bila popolna
Od sedmih članov SMC v odboru so na seji tako ostali le še Brglez, Izidor Kamal Shaker in Marko Ferluga. Ob predsedujoči Bizjak Mlakarjevi in predlagatelju Vatovcu pa sta na seji sodelovala še Matjaž Han (SD) in Marinka Levičar (DeSUS). Manjkala pa je Alenka Bratušek, ki bo zdaj po napovedih Bizjak Mlakarjeve očitno tudi finančno kaznovana zaradi “neupravičene odsotnosti”. Obstrukcija je namreč opravičljiva, je pojasnila predsedujoča.

C. Š.

 • Jan Kovalski

  Poraz naravnega prava. :)))

 • joza joza13

  Hehe… edina prava OPCIJA je opcija Slovenske demokratske stranke! Ostali so zgolj OPICE!!!
  Jebeš ti Palestino, Čefuriado, Krovate itd. Mi se brigajmo za sebe in za svoj obstoj, nataliteto, normalne razmere,… V Sloveniji imamo dovolj kvalitetnega genetskega materiala – v preteklosti že milijonkrat preverjenega in okolje, za katerega bi drugi ubijali!!!

  Pajnkiher – kakšna je pa tvoja verzija te slike?
  Saj ne pričakujem preveč od tebe. Ti si ko bosanski magarac…, “da bi trava rasla tako dugo, kako dugo češ ti živjeti”!
  Magarac je magarac!!!
  Radojčič je pa Radojčič…
  kreteni, ki bi radi predstavljali mafijo.

 • Franjo Trojner

  Brglezu totalitarne ideje niso tuje, ta njegova včerajšna poteza je gotovo mini državni udar in še en cvek več v krsto pravne države. Absulutist Brglez ni upošteval niti mnenje pravne službe DZ!
  Ostopi Brglez, naredi to zdaj, itak bi moral odstopiti že pred nepolnimi 4. leti, če bi dal kaj na pravno državo, etiko in moralo!

 • xtc

  Težava je v tem ,da je imel Brglez obisk Heatleya,kar pove več kot tisoč obstrukcij.

 • montyamp

  Ka je to spet kaka
  KUĆAN-PAJNKIHER-KOS DEPALA VAS .
  Brglez še sploh ni opazu , da je nad njim rep žveplenega pritlikavca .

 • lado

  MURGELSKI VAJENEC!!!!!!!VERJETNO JE TUD ON TISTI KI JE GROZIL HORVATU;PA VATOVĆIĆ PALESTINC ĆAKAŠAKA SAMI GNOJI

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!