fbpx

Levičarski elitisti zaskrbljeni nad izgubo privilegijev: Moti jih ustavljanje financiranja projektov nevladnikov – zato tudi “kolesarski” protesti!

Foto: STA

Spomenka Hribar, Svetlana Slapšak, Vlado Miheljak, Boris A. Novak, Jože Pirjevec, Slavko Pregl, Božo Repe, Rudi Rizman in Ivo Vajgl so se znašli med podpisniki javnega pisma z naslovom “Posegi vlade v ustanove nadzora so dokaz avtoritarne oblasti”. Večer, ki velja za glasilo Socialnih demokratov, namreč razkriva, da se je pod pismo, ki je nastalo na pobudo novega “Foruma za demokracijo” podpisalo 118 imen, ki jim skupno točko predstavlja zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji. A za plehkim pismom se skrivajo še bolj plehki interesi. Ti so seveda povezani s črpanjem denarja iz državnega proračuna!

Levičarski elitisti poudarjajo, kako naj bi prišli do žalostne ugotovitve, da se uresničujejo njihove napovedi o aktualni koaliciji. Ta naj bi državo peljala proti avtoritarnemu sistemu trde roke. Očitajo, da naj bi se spogledovala z madžarskim zgledom, simpatizirala s priključitvijo višegrajski skupini, “grobo” naj bi napadala medije in novinarje, podrejala pa naj bi si tudi osrednje nadzorne institucije.

Podpisniki vladi očitajo kadrovske menjave in dodajajo, da naj bi s tem resno začela načenjati demokratični sistem. “Po razkritju sumljivih praks pri nabavi zaščitne medicinske opreme v oddaji Tarča na TV Slovenija smo pričakovali, da se bodo s preiskavo ukvarjali organi pregona in politična opozicija, ne le množični mediji,” so razkrili, kje naj bi bil srž njihovega problema. A v resnici jih moti dejstvo, da se počasi ustavlja financiranje nekaterih NVO-jev, ki so prisesani na državne jasli.

Foto: STA

Moti jih ustavljanje financiranja projektov nevladnikov
Kljub temu, da so koalicijske stranke predlagale parlamentarno preiskavo, elitisti poudarjajo, da so prepričani, kako vladajoča koalicija naj ne bi dovolila nadzora nad samo seboj in svojimi izpeljanimi posli. Ker je pri sprejetih vladnih sklepih sodelovala stroka, je težko razumeti očitek, kako naj bi izključevala epidemiološko stroko. Dejstvo je, da sta bila sprejeta tudi dva obsežna korona zakonodajna paketa, podpisniki pa vseeno navajajo, da naj bi zaradi delovanja vlade prišlo do socialnega kolapsa in zmanjšanja sredstev za kulturne delavce in medije. Med drugim jim gre v nos še ustavljanje financiranja projektov nevladnikov in zaostrovanje pogojev sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih izdaje gradbenih dovoljenj.

Pa poglejmo, kdo so med podpisniki in kaj jih v resnici žene. Glede na to, da Spomenka Hribar velja za dobro prijateljico Milana Kučana, ne čudi, da je primaknila svoj podpis. Še posebej v luči dejstva, da je v preteklosti dala vedeti, da podpira delo vlade Marjana Šarca. Po njenem mnenju je ta kljub temu, da je bila manjšinska, nekoliko delovala. Zdi se, da se ji kolca po starih časih. Svetlana Slapšak velja za sivo eminenco levičarskih ideologov in dežurno komentatorko v levičarskih trobilih, kot sta Večer in Mladina. Tam brez dlake na jeziku oblati vsakogar, ki si drzne razmišljati drugače kot ona. V številnih kolumnah se še posebej z užitkom obrega ob zapise na našem portalu.

Foto: STA

Vlado Miheljak je profesor na Fakulteti za družbene vede. V svoji nedavni kolumni v Mladini je pozval k linčanju poslancev Desus-a in SMC-ja in to prav v času uspešne bitke vlade s koronavirusom. S tem je dal vedeti, da ni dvoma v to, da želijo levičarski aktivisti rušiti demokratično izvoljeno oblast in s tem pravno državo.

Za slovenskega dramatika in esejista Borisa A. Novaka to ni prvi napad na aktualno vlado. Na začetku meseca se je namreč pojavil kot prvopodpisani pod zahtevo sedmih predstavnikov slovenskega PEN kluba. V strahu pred privilegiji so navajali: “Ustrezni državni organi morajo poskrbeti za dostojno življenje umetnic in umetnikov, znanstvenic in znanstvenikov, intelektualk in intelektualcev, saj je od njih v kar največji meri odvisna prihodnost naše družbe.” Vlado pa je napadal tudi v levičarskem tedniku Mladina, kjer je zapisal, da Slovenija postaja vse bolj podobna satelitski Weimarski republiki: “Vodilni politiki tega subalpskega Weimarja na stežaj odpirajo vrata kontrolnih vzvodov demokratičnega družbenega reda paravojaški drhali, bodočim ministrom Orbanove satelitske eksekutive pa pri tem kot poslušen in lepo oblečen ministrant streže predsednik države.”

Boris A. Novak (Foto: STA)

Vir: Večer

Verjamejo v ulične proteste na kolesih
Sodeč po vsebini pisma je jasno, da levičarski elitisti podpirajo protestiranje pred hramom demokracije. Zapisali so namreč: “Ker si bomo morali poprej samoumevno demokratično stanje priboriti nazaj, podpisane in podpisani podpiramo in verjamemo v spontane oblike organiziranja civilne družbe, tudi v obliki kolesarskih in drugih uličnih protestov, kakršne smo lahko videli v zadnjih tednih in so napovedani tudi za prihodnje. Če je ogrožena vladavina ljudstva, si jo mora izboriti nazaj.”

Seveda je zanimivo, da se spet oglašajo tisti, ki so v prvem pismu napisali, da stranki SMC in DeSUS pri vstopanju v koalicijo vodijo “politični interesi”, kar bi naj bil velik greh. Očitno “akademiki” ne dojamejo, da v demokracijah politične stranke povsod vodi politični interes. Ni kaj, očitno izbranci, od katerih je večina prisesana na javni denar preko političnih in osebnih povezav, na račun lagodnega življenja začenjajo izgubljati stik z realnostjo. 

Hana Murn