fbpx

Levičarski mediji še vedno molčijo o dobavnih rokih in dobavljivosti alternativnih ventilatorjev!

Pacient priklopljen na respirator R30 (foto: Siriusmed)

Levičarski mediji s TV Slovenija na čelu še vedno nadaljujejo z udrihanjem po kakovostnih ventilatorjih SiriusMed R30, ki jih je Sloveniji dobavila družba GenePlanet in so bili v danem trenutku edini dobavljivi. Osrednji mediji molčijo, da drugi ventilatorji enostavno niso bili dobavljivi, tudi mnogi že naročeni ventilatorji niso prispeli. Razlogi za to so najrazličnejši, ventilatorjev Mindray ni bilo več moč dobaviti, ventilatorje LUFT3 ICU LUNG VENTILATOR pa je brazilski predsednik Jair Bolsonaro kar zaplenil!

Levičarski mediji s TV Slovenija na čelu še vedno nadaljujejo z udrihanjem po ventilatorjih SiriusMed R30, ki jih je Sloveniji dobavila družba GenePlanet. Gre za kakovostne ventilatorje, katerih dobava je bila možna sukcesivno od 23. marca dalje.

Mediji molčijo, da drugi ventilatorji enostavno niso bili dobavljivi
Mediji pa še naprej molčijo, da so bili na začetku ventilatorji R30 pravzaprav edina možnost, saj ostali enostavno niso bili dobavljivi. Tudi tisti strokovno odobreni ventilatorji, ki so že bili naročeni, niso prispeli. Razlogi za to so najrazličnejši. 17. marca je v dopoldanskem času Zavod za blagovne rezerve sprejel odpoved dobave s strani Labena d.o.o., ker ventilatorjev Midray ni bilo več moč dobaviti.

Podjetju LRM so, po navodilu brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, zaradi velike potrebe po ventilatorjih v Braziliji pri proizvajalcu zaplenili 10 naročenih in že plačanih ventilatorjev. Podjetje LRM je za nabavo ventilatorjev prejelo predplačilo, ker pa jih niso dostavili, so predplačilo Zavodu dne 15. 4. 2020 vrnili.

Ostali ventilatorji bi prihajali kasneje, ventilatorje Nihon Konden bi sicer družba Ram 2 lahko dobavila 10 do konca aprila, naslednjih 40 pa do konca maja.

Sao Paulo (Foto: epa)

Predplačila so bila izvedena z bančnimi garancijami
Strokovno ustreznost ventilatorjev iz ponudb, preden je bila ustanovljena Medresorska delovna skupina, je potrdilo strokovno osebje. Dr. Matej Podbregar iz Splošne bolnišnice Celje je potrdil strokovno ustreznost ventilatorjev ponudnika Geneplanet d.o.o, cene ventilatorjev so se razlikovale glede na rang, tehnične specifikacije in takratno povpraševanje na trgu. Zanje so bila tudi izvedena predplačila, vendar vsa z bančnimi garancijami, saj gre za naročilo kompleksnejše narave in v kolikor jih ne bi izvedli, bi bila Slovenija še danes brez njih.

Rok Krajnc