Levičarski nevladniki svoje absurdne zahteve predali levim politikom

Javna predaja zahtev iniciative Glas ljudstva levim političnim strankam (Foto: STA)

Predstavniki nevladnih organizacij, ki so se za namene parlamentarnih volitev povezali v iniciativa “Glas ljudstva”, so določenim, bolje rečeno levosučnim strankam predale svojih 138 zahtev in jih pozvale, da se o zahtevah jasno opredelijo. Obljubljajo, da bodo svojih 138 zahtev posredovale tudi ostalim strankam, ki jim niso namenile pozornosti.

“Očitno se bodo te patetične manifestacije enih in istih levičarskih NGO-jevcem sedaj vrstile na tedenski ravni,” je novico o najavi iniciative tropa nevladnih organizacij pod imenom “Glas ljudstva” o predaji svojih 138 zahtev levim strankam komentiral sociolog, univerzitetni predavatelj, raziskovalec in publicist dr. Matevž Tomšič.

Pobuda “Glas ljudstva” naj bi po poročanju RTV združevala več kot 100 nevladnih organizacij, med njimi pa najdemo tudi “Greenpeace Slovenija, Transparency International Slovenija, Amnesty International Slovenija, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Sindikat novinarjev Slovenije, Slovenska filantropija, Sindikat Mladi plus, Inštitut 8. marec in Umanotera.”

Če pa v tokratni reklami za medije ni bilo v ospredju direktorice Inštituta 8. marec Nike Kovač, pa so štafeto prevzeli nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, sindikalistka sindikata Mladi plus Tea Jarc in eden od glavnih organizatorjev petkovih protivladnih protestov Jaša Jenull. Izjavo za medije je dal tudi Filip “Muki” Dobranić iz organizacije Danes je nov dan.

Zahteve levih nevladnih prevzeli predstavniki levih strank
“Poskrbeli bomo, da vse stranke, ki danes niso prišle, dobijo zahteve in pričakujemo, da se do njih obnašajo enako kot stranke, ki so prišle,” je povedal za RTV Slovenija, kjer ima sicer tudi svoj segment v oddaji Studio City. Dobranić in njegova organizacija so bili sicer eni od glavnih organizatorjev protestov še pred sestavo srednje desne vlade Janeza Janše na takrat tako imenovanih protestih proti “koaliciji sovraštva”, kjer je bilo slišati vzklike “Ubi Janšu!”

Javna predaja zahtev iniciative Glas ljudstva levim političnim strankam (Foto: STA)

Medijske promocije nevladnikov so se udeležeili predsednik Lide Igor Zorčič, predstavnik Piratov Ratko Stojiljković, SAB poslanca Maša Kociper in Jernej Pavlič, iz SD sta bila prisotna Dominika Švarc Pipan in Matjaž Nemec, Levico je zastopal koordinator Luka Mesec, iz stranke Vesna je bil prisoten Uroš Macerl, medtem ko so v stranki Z.dej osramočenega ministra Jureta Lebna in društvu Bodi sprememba, ki ga povezujejo z Robertom Golobom, zgolj poslali svoja predstavnika.

Celoten dokument z vsemi 138 zahtevami tropa nevladnih organizacij, na katerega pričakujejo opredelitev političnih strank, najdete TUKAJ. Med zahtevami lahko najdemo referendum o članstvu v Natu, odstranitev žice na meji s Hrvaško, slovensko priznanje Palestine za samostojno državo, zavzemanje za “globalno pravičnost”, brezplačen dostop do interneta, povečanje obdavčitve kapitala, “celostno in postopno davčno reformo za pravično porazdelitev bogastva” in še bi lahko naštevali.

Peter Truden