fbpx

Levičarski strel v koleno pri preprečitvi uradnega dejanja izročitve Ahmada Shamieha

Poslanec SD jan Škoberne skupaj s sirskim ilegalnim migrantom Ahmadom Šamijem (Foto: Twitter)

Cerar-Židan-Erjavčeva vlada z najnovejšo ugotovitvijo, da “nima pristojnosti” v zadevi Ahmad, rešuje zavoženo situacijo, s katero so se dodobra razgalili in pokazali popolno nespoštovanje institucij pravne države, kadar se jim tako zahoče.

Po poročanju medijev je “vlada pregledala vse pravne možnosti, kaj lahko stori glede statusa sirskega begunca Ahmada Šamija ter ugotovila, da nima pristojnosti, da bi lahko v to zadevo posegla”, je po seji vlade povedal zunanji  minister Karl Erjavec.

Cerar ugotavljal interes države v primeru dokazano nezakonitega migranta?!
V Cerarjevi koaliciji so se ure dolgo pogovarjali o možnosti ugotavljanja obstoja interesa države, da Ahmed Shamieh ostane v državi in dobi dovoljenje za začasno prebivanje v skladu z 51. členom zakona o tujcih. Shamieha so zaradi ideoloških razlogov na vsak način hoteli stlačiti v 51. člen, ki določa izjeme za osebe, ki so uspešne na znanstvenem, kulturnem in športnem področju. V konkretnem primeru vlada teh elementov ni zaznala, je po dolgi razpravi in pritisku javnosti na vlado povedal Erjavec. Zadeva tako ostaja v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, ki ima v rokah veljavno odločbo o deportaciji Shamieha Republiki Hrvaški.

Dr. Vinko Gorenak je strokovno razgalil nezakonite namere vlade Mira Cerarja
Na nedavni tiskovni konferenci je dr. Vinko Gorenak pojasnil, da je ministrstvo za notranje zadeve izdalo dokončno, pravnomočno in izvršljivo odločbo, po kateri bi moral biti Ahmad Shamieh, nezakoniti sirski migrant, včeraj deportiran na ozemlje Republike Hrvaške. “Akt, ki ga je izdalo ministrstvo za notranje zadeve, je izvršljiv in ga ne more odpraviti nihče več. Akt je zakonit, preizkušen tudi na Vrhovnem sodišču RS, Evropskem sodišču in Ustavnem sodišču RS,” je bil jasen dr. Gorenak.

Dr. Gorenak o levičarskem strelu v koleno
Ob tem pa je dr. Gorenak na tiskovni konferenci pokazal ideološko ozadje nezakonitega levičarskega preprečevanja izvršitve uradnega dejanja izročitve, ko je dejal, da bi Shamieha, če bi odšel v Zagreb, tam obravnavali skladno z ugotovitvijo, da prihaja iz vojnega območja.

Na Hrvaškem bi tako verjetno dobil mednarodno zaščito in takoj, ko bi to odločbo imel, bi se lahko prosto gibal po Evropi in bi lahko prišel tudi v Ljubljano. Tako daleč pa naši ideološki zaplankanci, pardon – aktivisti za človekove pravice, očitno niso sposobni razmišljati.

Franci Donko