Levici v Evropskem parlamentu spodletelo, da bi na volitve v Slovenijo poslala misijo OVSE

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Liberalna stranka Renew Europe v Evropskem parlamentu, katere članica je Šarčeva LMŠ, si očitno nadvse želi, da bi misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) bdela nad prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. Predlagali so namreč, da bi se na misijo naslovilo posebno pismo. S tem pa se očitno strinjata tudi Skupina Levice v Evropskem parlamentu in pa Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D). Evropska ljudska stranka (EPP), največja parlamentarna stranka, je ostro zavrnila predlog. Nasprotovanje iniciativi in pa pomisleke je bilo mogoče opaziti pri drugih evropskih strankah. 

OVSE je največja svetovna regionalna varnostno usmerjena medvladna organizacija, ki se ukvarja z obravnavo varnostnih vprašanj. Ta obravnava celostno in jih rešuje na podlagi sodelovanja v okviru treh razsežnosti: politično-vojaške, ekonomsko-okoljske in človekove. Nadzor oborožitve, preventivna diplomacija, ukrepi za graditev zaupanja in varnosti, človekove pravice, demokratizacija, nadzor volitev ter ekonomska in okoljska varnost so najpomembnejša varnostna vprašanja, s katerimi se organizacija ukvarja. OVSE običajno opazuje volitve v tranzicijskih državah, saj se tam še privajajo demokratičnim standardom izvedbe volitev.

Kakorkoli, potrebno je poudariti, da to še ne pomeni, da OVSE ne opazuje volitev tudi v razvitih državah. Nadzorovali so namreč denimo že potek volitev v sosednji Italiji, prav tako tudi v Veliki Britaniji, Španiji, Franciji in celo v ZDA, ki sicer velja za nekakšno zibelko demokracije. Urad za demokratične institucije in človekove pravice (OVSE/ODIHR) je v preteklosti ravno tako imenoval Misijo za ocenjevanje volitev (MOV), ki je že bdela tudi nad predčasnimi volitvami v Sloveniji.

Misija OVSE bi bila nova politična tema v medijih za diskreditacijo vlade
Čemu si pri Renew Europe želijo, da bi prišlo do nadzora prihajajočih volitev, ni povsem jasno. Je pa nedvomno zanimiv podatek, da je poleg Klemna Grošlja in Irene Joveve članica omenjene evropske politične skupine tudi Sophie in ‘t Veld, ki je Sloveniji še posebej znana kot članica Delegacije Odbora Evropskega parlamenta, ki je bila na tridnevnem obisku v Sloveniji z namenom, da bi preiskovala stanje demokracije v Sloveniji potem, ko je slovenska levica na bruseljski parket po neuspelem prevzemu oblasti prodajala zgodbo, kako naj bi se pri nas teptale človekove pravice, še posebej svoboda govora in novinarsko poročanje. Omenjena misija je tako imela cilj, da ugotovi, kakšno je stanje na področju vladavine prava, kakšno je stanje na področju medijev in kakšno je stanje na področju preprečevanja korupcije.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Spomnimo. Misija je imela cilj, da ugotovi, kakšno je stanje na področju vladavine prava, kakšno je stanje na področju medijev in kakšno je stanje na področju preprečevanja korupcije. “Nobenega od teh ciljev ta komisija ni dosegla. Ni ugotovila, kakšno je stanje pravne države, saj se je izključno ukvarjala samo z vprašanjem delegiranih tožilcev,” je obrazložila evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da se komisija sploh ni ukvarjala z nepreglednim lastništvom, koncentracijo in “tajkunizacijo” medijev. “Ukvarjala se je izključno s financiranjem STA, do korupcije pa sploh nismo prišli.  To ni bilo seveda nič čudnega, saj je bilo že na samem začetku jasno, da gre za misijo s politično konotacijo, ki je uperjena proti aktualni vladi Janeza Janše. Vse to pa se je še dodatno potrdilo, ko se je izkazalo, da je asistent predsednice SD Tanje Fajon Jure Tanko na dokumentu poročila pustil sledi.

Foto: Evropski parlament, Pisarna v Sloveniji

Politična skupina, katere del sta Fajonova in Brglez, iniciativi ravno tako naklonjena
Vsekakor ne preseneča, da so strinjanje z nedavno iniciativo Renew Europe izrazili tudi pri Skupini Levice v Evropskem parlamentu in pa Skupini naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D). Zgovoren je podatek, da sta člana slednje skupine tudi evropska poslanca Tanja Fajon in Milan Brglez. Evropska ljudska stranka (EPP), največja parlamentarna stranka, katere člani so evropski poslanci Romana Tomc, dr. Milan Zver, Franc Bogovič in Ljudmila Novak, je ostro zavrnila predlog. Pomisleke so izrazili pri Skupini zelenih/Evropske svobodne zveze, iniciativi pa so nasprotovali pri Skupini identiteta in demokracija (ID) in Skupini evropskih konservativcev in reformistov (ECR). Kakorkoli, izkazalo, da v tej fazi vendarle ni pripravljenosti za takšno misijo.

Sara Kovač