Posledice Šarec-Mesec-Židan-Erjavec-Bratušek koalicije: proračunska luknja v času gospodarske rasti, z recesijo prihajajo še večji problemi!

Foto: STA

Medtem ko se je Nemčija že znašla v tehnični recesiji, se gospodarska rast pospešeno ohlaja tudi v Sloveniji. Prispevek zunanje trgovine k rasti je bil zaradi povečanega uvoza negativen, prav tako pa se povečuje tudi potrošnja. V državnem proračunu je zazevalo za 28,5 milijona evrov luknje v prvih sedmih mesecih letošnjega leta, so sporočili iz finančnega ministrstva. Dogajanje je za Nova24TV komentiral finančnik Blaž Vodopivec, ki je opozoril, da antikapitalistična koalicija v Sloveniji negativno vpliva na tuje in domače naložbe, pojasnil pa je tudi, da je recesija v prihodnjih četrtletjih zelo verjetna. Kot pojasnjuje, bi morala vlada ob takšnem dogajanju zmanjšati nekontrolirano rast javnih izdatkov, kot edino možnost, da Slovenija morebitno krizo prebrodi brez resnejših bolečin, pa vidi oblikovanje nove koalicije brez SD in Levice.

Slovenski bruto domači proizvod je bil v drugem četrtletju za 2,5 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Gospodarska rast se tako pospešeno ohlaja, po popravljenih podatkih je bila v prvem četrtletju pri 3,3 odstotka, v zadnjem trimesečju 2018 pa pri 3,8 odstotka. Precej nižja je bila od rasti v drugem četrtletju lani, ko je ta dosegla 3,7 odstotka. Kot še navaja Slovenska tiskovna agencija, se je rast umirila tudi po desezoniranih podatkih, na četrtletni ravni je bila z 0,2 odstotka za 0,4 odstotne točke nižja kot v predhodnih dveh trimesečjih, v drugem četrtletju lani pa je bila pri 1,1 odstotka. Kot navaja Demokracija, se je Nemčija že znašla v tehnični recesiji, v kakršni se je nazadnje nahajala ob prehodu z leta 2012 na 2013, nemško gospodarstvo pa upočasnjujeta slabši izvoz in industrijska proizvodnja.

Ohlajanje ima zunanje in notranje vzroke, med katerimi je tudi antikapitalistična koalicija
Glede omenjenega dogajanja smo kontaktirali finančnika in poznavalca razmer Blaža Vodopivca in ga vprašali, kako komentira ohlajanje gospodarske rasti v Sloveniji na splošno in kakšni so razlogi zanjo. Kot je pojasnil, ima ohlajanje rasti pri nas zunanje in notranje vzroke. Glavni zunanji vzrok je po njegovi oceni ta, da trenutni cikel traja že zelo dolgo in se je izčrpal sam po sebi, veliko pa prispevajo tudi negotovost zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko in drugi politični faktorji: “Denimo, evropsko avtomobilsko industrijo so v depresijo potisnila pretirana in preuranjena pričakovanja glede zelene transformacije, ki jim ponudba ne more slediti.” Glavni notranji vzrok pešajočega gospodarstva pa je, kot pojasnjuje Vodopivec, to, da imamo v vladi koalicijo, “ki je po svoji ideološki podstati antikapitalistična, ni ‘business friendly’, kar zmanjšuje pripravljenost tako domačih kot tujih vlagateljev na resno angažiranje kapitala v naši jurisdikciji”. Investicije kot delež BDP so zato vsa leta po krizi na ravneh globoko pod predkriznimi, kar po Vodopivčevih besedah vpliva na aktivnost in zaposlovanje, predvsem pa na kakovost delovnih mest, ki se odpirajo pri nas.

Foto: iStock

Da se nam obeta recesija, je zelo verjetno, ob tem bi vlada morala znižati državno porabo
Številni že nekaj časa svarijo, da smo pred novo recesijo. Vodopivec ocenjuje, da je verjetnost, da bo v nekaj naslednjih kvartalih prišlo do recesije v evroobmočju, precejšnja, nad 50-odstotna: “Slovenija kot manj razvita članica, kjer ima gospodarska rast poleg ciklične komponente tudi komponento realne konvergence, ima vse možnosti, da se s pravimi ukrepi pravi recesiji, torej negativni rasti BDP, izogne. Vsekakor ocenjujem, da naslednja recesija ne bo niti približno enako huda kot je bila zadnja, saj sta obseg izpostavljenosti in tveganj v finančnem sistemu bistveno nižja kot tedaj.”

Blaž Vodopivec (Foto: Demokracija)

Vodopivca smo vprašali tudi, kaj meni glede (ne)ukrepov vlade Marjana Šarca in kako bi morala vlada ravnati, glede na to, da se lahko zgodi recesija? Kot poudarja Vodopivec, mora vlada ustaviti nekontrolirano pavšalno rast javnih izdatkov, ki je v prvem letu njenega mandata “zdivjala”, in zamrzniti vse načrte za zviševanje davkov, ker povzročajo negotovost in odlaganje naložbenih načrtov pri podjetjih in investitorjih. Vso bodočo rast proračunskih izdatkov morajo po njegovih besedah predstavljati ciljni protikrizni ukrepi. “Edina resna rešitev za to, da lahko Slovenija naslednjo krizo prebrodi brez resne bolečine, pa je oblikovanje nove koalicije, brez SD in Levice. Ti dve antikapitalistični stranki sta strup za gospodarski razvoj, tako kratkoročno kot dolgoročno,” še sklene.

Na preveliko državno porabo opozarja tudi Banka Slovenije, ki nižjo gospodarsko rasti pričakuje tudi v nadaljevanju leta
V svojem odzivu na upočasnjevanje gospodarske rasti je na preveliko državno porabo opozorila tudi Banka Slovenije: “K povečanju trošenja je ponovno prispevala država, a v precej manjši meri kot v prvem četrtletju. Ker v mednarodnem okolju še ni znakov izboljšanja razmer v industriji, nekoliko pa se je zmanjšalo tudi zaupanje v domačem gospodarstvu, pričakujemo nadaljevanje nižje gospodarske rasti tudi v nadaljevanju letošnjega leta.” Upočasnjevanje gospodarske rasti se začenja odražati tudi na trgu dela. Medletna stopnja rasti skupne zaposlenosti ostaja visoka, čeprav se je nekoliko znižala (s 3 na 2,6 odstotka). Kazalniki tekoče dinamike zaposlovanja pa kažejo na bolj izrazito umirjanje. Podobno kot v Sloveniji se gospodarske razmere poslabšujejo tudi v evrskem območju, še opozarjajo: “Medletna rast BDP, ki se upočasnjuje vse od tretjega četrtletja leta 2017, je bila v letošnjem drugem četrtletju le še 1,1-odstotna, k čemur so največ prispevale slabše razmere v nemškem gospodarstvu. V primerjavi s prvim četrtletjem se je poglobil padec industrijske proizvodnje, rast gradbene aktivnosti in prihodkov v trgovini na drobno pa se je upočasnila. Po pričakovanjih naj bi se podobna gibanja nadaljevala tudi v nadaljevanju letošnjega leta.” Banka Slovenije (Foto: STA)
[/caption]

Zaradi povečanja uvoza je bil prispevek zunanje trgovine k rasti negativen, potrošnja se je povečala
Statistiki so sicer izpostavili, da sta bili rast izvoza in uvoza visoki, ker pa je bilo povečanje uvoza precej večje, je bil prispevek zunanje trgovine k rasti negativen v višini 1,3 odstotne točke. Izvoz se je v drugem trimesečju medletno povečal za 9,4 odstotka, kar je bila najvišja rast izvoza v zadnjem letu in pol. Uvoz pa se je okrepil za 12,3 odstotka, kar je bilo prav tako največ v letu in pol. Medtem se je še naprej povečevala tudi domača potrošnja. Domače trošenje se je glede na enako obdobje lani povečalo za 4,2 odstotka, k temu pa sta pozitivno prispevali tako končna potrošnja kot bruto investicije. Rast je bila za 1,5 odstotne točke višja kot v prvem četrtletju, a obenem za 0,8 odstotne točke nižja kot v zadnjem trimesečju lani. V drugem četrtletju lani je rast bruto investicij dosegla 3,5 odstotka. Podatki bodo, kot še navaja STA, tudi pomemben parameter za Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, ki bo predvidoma septembra objavil jesensko gospodarsko napoved. Trenutno ocenjuje, da bo rast BDP letos pri 3,4 odstotka. Ostale napovedi domačih in tujih ustanov za letošnjo rast slovenskega gospodarstva se gibljejo med 3,2 in 3,4 odstotka.

Rok Krajnc

 • Dada

  In SDS spet paničari. Halo, zaenkrat ni razloga. Naši ekonomisti pravijo, da se naš izvoz še vedno viša.
  NO, za SDS so vsi predsedniki vlad zanič, KER ni Janša premier. Zato SDS, bolje rečeno Janša obožuje našo glasbeno skupino SIDHARTA, zaradi pesmi SAMO EDINI. Edini , ki v Sloveniji kaj zna, je edini sposoben, JE JANŠA. Tako gre v zgodbi o butalcih.

  • Jan Kovalski

   Dada: “… Tako gre v zgodbi o butalcih.”
   =================
   Zelo lepo si na koncu ocenila svoj komentar.

  • janko

   EDINI, ki kaj znajo, so:
   * kmetje – ti morajo biti tavžentroža, sicer životarijo
   * privatniki – če niso tavžentroža, propadejo
   * delavci – ustvariti morajo za tri plače – eno za firmo, eno za državo in eno zase
   * experti vseh vrst s svojim znanjem in garanjem

   Kdo pa so naši politiki? Vedno eni in isti: otroci socializma, komunistov, Vse karkoli mislijo in delajo – je NAPAČNO in katastrofa. In TI nam krojijo usodo – in ta pot vodi v naše uničenje!

 • Rožle

  Če se je lahko, neka invalidna SMC našlepala neskončnih .. 4 leta in naredila še dodatno škodo s svojo nesposobnostjo .. ..
  se zelo bojim, da se bo sistematično rušenje države Slovenije nadaljevalo po lewaško še 4 leta naprej .. .

 • Luiggi

  Jaz vam predlagam,da kupite deset blindiranih Mercedesov poceni in jih drago prodate,z izkupickom pa zamasite tisto luknjo,kamor izginja denar….Everything is possible v Butalah!

 • est

  V času recesije bo pa UDBA posodila denar iz ,tajnih računov, v tujini. Seveda pa bogati obrestni meri. Zanimivo pa je, da komunjari nikoli ne odnesejo denarja v prijateljske države, kjer vladajo njim podobni, ampak vedno v države gnilega kapitalizma.

 • Jan Kovalski

  Kljub lepi gospodarski rasti zna levičarska vlada ustvariti izgube.

  • Miro

   pa poglejmo v leto 2004….

   • janko

    Od 04. do 07. leta je sijala lučka upanja, vse je brstelo… NI bilo zadolževanja!
    Komyji so pa pokradli nekaj milijard iz bank preko dolgoročnih kreditov, ki jih niso odplačevali in še danes imajo denar v davčnih oazah, pa nikomur nič.
    Nato pa je rdeči zmaj požgal vse, vse. In še do danes se Slovenija spreminja v puščavo.

   • centurion

    Za butle kot si ti.
    Dokumentirano-narisano.
    Sej nauš nć zastopu, pa vseeno.
    https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2017/02/C3hai3CWEAA4DVW.jpg

 • GverilaStyle

  “proračunska luknja v času gospodarske rasti”….a mi lahko nekdo razloži to matematiko?! Al nas pripravljajo na nsalednjo recesijo, ki bo doletela samo gospodarsko velesilo Slovenijo?????

 • janko

  Še NIKOLI ni bilo drugače, levuharji VEDNO VSE ZAPRAVIJO in NIČESAR NE USTVARIJO!
  Dokler je kdo brezposeln, se ne sme uvažati tujcev… itd.
  Kako si drznejo, kako sploh morejo zadolževati zanamce?
  Itd – velja za VSE, karkoli počnejo! Bolje, da ne bi nič počeli, ker je vse njihovo početje samo slabše od nič, veliko usodneje kot nič!

 • IZBIRA

  Aktivno uvažajo vse ljudstva muslimanskega sveta z ilegalnimi migracijami, s katerimi nam državljanom povzročajo samo škodo, ogrožajo varnost in nabijajo stroške, legalnih investicij iz tujine pa se bojijo kot hudič križa in jih skoraj hermetično blokirajo. Celo domačim podjetnikom ne pustijo dihati.

  V normalni državi bi mirala oblast ravnati ravno nasprotno. Kaj nam to pove?. Ali so komunisti vredni zaupanja da vodijo držvo? NE!. Na oblasrti so samo zato, da sebi polnijo žepe na račun vseh nas in nam uničujejo prihodnost?
  Kdo jih še podpira, madona?!

 • xtc

  Bodimo dosledni-realna gospodarska rast berz tujine je v SLO negativna,SLO se šlepa na račun tuje rasti oz. se je šlepala,sedaj je tega konec.
  Glede EU pa je zadeva jasna EU ni popravila še prejšnjih napak,zopet se je vse delalo na kredit nazadnje pa prenatisnjen denar,ker so navozili neuporabnodrhal,ki večinsko visi na sociali in zažira vse blagajne zadeva pa se še vrti na na prenatisnjen denar dokler ne porine depresija in hiperinflacija z njo pa vojna,ki bo katalizator zablod EU in urejevalec stanja na normalo ter nov začetek po njej.

 • Anton

  bodimo pošteni, ta vlada ni natredila ničesar, ampak res popolnoma ničesar, za v prid trenutne gospodarske rasti, vse častitke iznadljivim, pridnim in sposobnim podjetjem, katerih ciljni trg je predvsem tujino.Lahko pa se vprašamo, po projekcijah, kakšna bi bila trenutna gospodarska rast, vkolikor bi bile izvedene gospodarske reforme . To je tko kot če bi v šoli dobil oceno zadostno, in bi bil zadovoljen z njo, z malo truda bi pa lahko dobil oceno tri ali celo več.

  sarkazem press

  • Jan Kovalski

   Anton: “…, ki izvažajo predvsem v tujino.”
   ============
   Predvsem?
   Ali lahko še kam drugam izvažaš kot v tujino?

   • janko

    Mišljeno je: … ki proizvode tržijo in jim uspeva v večji meri izvažati.

  • Vera

   Juga je tujina,kar ne smemo nikdar pozabiti.Zavedanje,da smo si izborili lastno državo,ne sme zamreti.

  • Steiermark

   Seveda lahko to vlado primerjamo z jugovladami in okupacijo, ko smo Slovenci “smeli” izvažati v tujino – jugorepublike, ki so nam pa v zameno za izvoženo pokazale figo in sredinec – nikoli ničesar plačale oz. pufov poravnale! Tako nas ti jugoiztrebki peljejo po poti “uničenja” in ponovnega zasužnjevanja s strani njihovih “rodžakov”, od koder tudi sami izhajajo!

 • Antonius

  Ne samo proračunsko luknjo, tudi kreditno brezno Šarčeva koalicija bleferjev uspešno povečuje.

 • Tunka Šmarjola

  Iz dneva v dan živimo boljše…vse statistike na to kažejo. Hvala vsem levičarskim vladam, da ste nas pripeljali iz najhujših kriz. Vladi iz leta 2004/2008 se ne zahvaljujem. Si ni zaslužila !!!

  • centurion

   Anton Peinkiher,
   zate risano-pisano, ker ne zastopiš tko ali drugače-ničesar.
   https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2017/02/C3hai3CWEAA4DVW.jpg

  • Unikatna

   Daj ne seri, no…Ko bo Nemčija v krizi, se bo pokazala beda v SLO…namesto, da bi se šparalo, levaki delijo bonbončke….teh pa 1x zmanjka….

  • Imperial Commando

   Vse statistike kazejo na to, da je bila tista vlada najbolj sposobna. Ampak ti si pac sprogramirana rdeca ovca zafukana na sociali in tisis glavo v pesek.

 • centurion

  Krivci za rast BDP so predvsem pokvarjeni
  kapitalisti tipa Batagelj, Boscarol, Akrapovič…
  Kdaj bomo končno izgnali to kapitalistično drhal
  z bajoneti v morje…?
  Tako nam naj Kordiš in Luka mesečar in
  verska skupnost LEVICA pomaga pri rušenju BDP…
  AMEN.

 • montyamp

  Slovenski politiki v medsebojnem obračunavanju in morbidnem stremuštvu za zmagami , več ne vidijo ljudi , vidijo samo denar in slavo .
  Ampak slava je v slovenski vukojebini omejena , ker v politkomisarski zadrugi koristolovskih hinavcev , so na oblasti murglosrbski partijski fosili , pod katerimi se merijo dosežki samo v negativni smeri . Če bi Slovenija bila podvržena kritiki kot družina , težko bi našli bolj gnilo tvorbo . No ja , če državo sestavljajo družine in tiste normalne družine izkoriščajo do dna pokvarjene udbovske družine , je zadeva kristalno jasna , primitivizem par exellence .
  Npr. družina quazi pravnikov in oficirskih majmunov srbskih bosancev sedi v slovenskem sodstvu :
  Slovenija ima najdražji sodni sistem in največ sodnikov na prebivalca .
  Slovenija edina država, kjer sodnike imenuje politika .
  Slovenija s 148 primeri ugotovljenih kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev prva med evropskimi državami.
  Zato so se komunisti borili , da lahko danes delajo s svojo zapuščino sramoto sebi in sodržavljanom .
  Psihopatologija udbovske agresije bi se morala ukvarjati s kombinacijami patologij ki rastejo iz 800 morišč v Sloveniji .
  Kri ni voda .
  Otroci in vnuki morilcev nimajo oponentov in svetovalcev v svojih blaznih rabotah , sogovorniki se v HUDIH JAMAH ne rodijo .
  Amen .

  • Janko Gedlicka

   Bravo!

 • montyamp

  UDBOVSKA DECA SO RAK RANA DRŽAVE .
  AMEN .

 • tasilo

  Levičarja je vedno en sam gobec solidarnosti, v resnici pa vedno najprej samo sebi špehmalharsko nabaše žepe, pa tudi če vse drugo in vsi drugi crknejo.

  Zapomnite si: ni bolj sebične in zlagane kreature od levičarja.

 • RATATA

  To zevajoča luknja se ujema z vrednostjo odpisanih dolgov družine janković.
  Takih družin, ki so si prigrabili milijonske zneske je še kar nekaj v osamosvojeni socialistični Republiki Sloveniji in vse so uglašene pokomunistično, se razglašajo za levičarje, folk jih pa podpira, saj jih mediji tako prikažejo.

 • Anton

  predlagam novo olimpijsko panogo in sicer skok v prazen bazen

  sarkazem press

 • Imperial Commando

  Levaki, se ko je gospodarska rast vi delate minus, debili radikalno nesposobni. Drkajte si ga na Alenko, ki je Slovenijo “resila” z miljardnimi pufi. Preprekleti debili levicarski radikalno nesposobni. Tunek ti bot pa tih, socialar zblojen.