fbpx

[Foto] Pod rdečo zvezdo je vse dovoljeno: Kandidat SD za župana občine Šempeter-Vrtojba že več tednov protipravno nadleguje volivce z letaki!

Jože Rupar (Foto: bralec)

Kot kaže, je pod rdečo zvezdo vse dovoljeno, kandidat SD za župana občine Šempeter – Vrtojba Jože Rupar namreč že več tednov nadleguje potencialne volivce s predvolilnimi letaki, nam je sporočil občan, ki je v nabiralnik kar dva tedna pred uradnik pričetkom kampanje dobil predvolilni propagandni letak. Prek družbenih omrežij pa vabi tudi na predvolilne shode, ki jih organizira kar v gostinskih lokalih. In to kljub temu, da je takšno početje prepovedano pred začetkom uradne volilne kampanje, ki se prične šele z današnjim dnem, 19. oktobra!

Zakon o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) je jasen: v svojem drugem členu namreč določa, da se volilna kampanja lahko začne najprej 30 dni pred dnem glasovanja, končati pa se mora najkasneje 24 ur pred dnem glasovanja. V primeru letošnjih lokalnih volitev to pomeni, da se kampanja lahko začne šele z današnjim dnem, 19. oktobra. Že v petem odstavku prvega člena pa določa, kaj se šteje za volilno kampanjo. To so zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje in javni shodi v zvezi z volilno ali referendumsko kampanjo. A to očitno ne velja za kandidate političnega krila globoke države, Socialnih demokratov Dejana Židana. Kandidat za župana občine Šempeter – Vrtojba in mestni svetnik Jože Rupar pa je z aktivnostmi začel že več tednov pred uradnim pričetkom volilne kampanje!

Prebivalce Rupar večkrat nadlegoval z letaki, vabi pa tudi v gostinske lokale!
Zgrožen bralec nas je obvestil, da je v torek prejel večji reklamni letak tega kandidata, nekoliko manjši letak pa je prejel že kar pred 14 dnevi. Iz letakov lahko med drugim razberemo, da poleg SD Ruparja podpirajo tudi v Erjavčevi DeSUS ter v Cerarjevi Stranki modernega centra. Obema strankama je sicer skupno, da sta na zadnjih državnozborskih volitvah praktično prepolovili rezultat izpred štirih let, nič kaj bolje pa jima očitno ne kaže niti na lokalnih volitvah.

S takšnimi letaki je Jože Rupar pričel nadlegovati prebivalce že več tednov pred uradnim pričetkom volilne kampanje! (Foto: bralec)

Poleg pošiljanja letakov pa je pred začetkom volilne kampanje Rupar izvajal tudi druge aktivnosti, skladne s tem opisom. V soboto, 13. oktobra, je namreč objavil fotografijo s posedanja ob kavi v Pacifik baru, na kateri je poleg kandidata vidno še osem posameznikov, kar samo po sebi ni sporno. Pozornost pa vzbuja poziv kandidata javnosti (objava je namreč javna), da se jim pridruži ob kavi, kar nedvomno spada pod opis javni shod, česar pa ZVRK ne predvideva izven obdobja uradne volilne kampanje!

Ne gre za spontano srečanje ob kavi, pač pa je Jože Rupar k zbiranju javnost pozival kar prek družbenega omrežja. (Foto: Facebook)

Rupar je ljubitelj rdeče zvezde, simbola, pod katerim je privilegirancem dovoljeno nedovoljeno!
Njegovo delovanje v nasprotju z določili zakona pa zlahka pojasni dejstvo, da se Rupar pogosto pojavlja ob najbolj znanem simbolu totalitarizma in represije, rdeči zvezdi. Dan po posedanju ob kavi, v nedeljo, 14. oktobra, je tako nagovarjal paravojaško občinstvo na 12. Spominskem pohodu Mohorini-Trstelj.

Govor Ruparja, kjer so bili prisotni tudi člani paravojaške zveze borcev. (Foto: Facebook)

Očitno si še danes predstavniki globoke države dovolijo početje v nasprotju z zakonodajo, da Rupar spada prav v radikalno krilo SD, pa lahko sklepamo glede na nekatere izmed njegovih fotografij, na katerih med drugim pozira kar s somišljenikom Milanom Brglezom in plačanko Georga Sorosa ter vabiteljico nelegalnih migrantov, zloglasno levičarsko evroposlanko Tanjo Fajon!

Rupar na sliki s širšo družbo SD. (Foto: Facebook)

J. Ž.