fbpx

Vladajoča politika pri doseganju svojih ciljev ne izbira sredstev: Za to, da bi do projekta Glinščica prišli tajkuni F21 Petrič, Škrabec in Polanič, bodo celo ponovili razpis, vse to s puhlo obrazložitvijo, da je dejanski najcenejši ponudnik domnevno ponaredil reference!?

Stojan Petrič, Janez Škrabec in Stanko Polanič (Foto: STA)

Težavam glede izvedbe projekta Glinščica pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača še vedno ni videti konca. Družba 2TDK bo namreč razpis za njegovo izvedbo razveljavila, kot so povedali, zaradi suma, da je prvotno izbrani ponudnik ponaredil reference, ponudbi drugih dveh pa sta bili neustrezni. Pri tem pa je treba poudariti, da je bil na prvem razpisu najcenejši ponudnik za več kot 5 milijonov cenejši od drugouvrščenih Kolektorja Stojana Petriča, Rika Janeza Škrabca in Pomgrada Stanka Polaniča, ki jih globoka država favorizira na vsakem koraku. V povezavi s tem je torej več kot očitno, da želijo z razveljavitvijo razpisa pri 2TDK odgnati cenejše ponudnike ter tako posel na vsak način omogočiti Petriču, Škrabcu in Polaniču, ki so znani predvsem kot člani ožjega kroga Foruma 21 ter eni glavnih zaupnikov Milana Kučana.

Na razpis za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača so po poročanju STA prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark – Nival, Nival Invest in Ekorel – z nekaj manj kot 8 milijonov evrov, sledila pa sta mu Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad s 13,5 milijona evrov ter podjetje Godina s 14,3 milijona evrov.

V sredo pa je odjeknila novica, da bo razpis za izvedbo projekta Glinščica ponovljen, kar je zelo sumljivo, saj je družba 2TDK za izvajalca dejansko že izbrala najugodnejšega ponudnika, nato pa je svojo odločitev na hitro spremenila, češ da faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena. Generalni direktor 2TDK, Dušan Zorko, je to v izjavi za javnost obrazložil z naslednjimi besedami: “Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco.” Ob tem je Zorko poudaril, da namerava družba 2TDK novi razpis objaviti v najkrajšem možnem času, ter izrazil razočaranje nad majhnim številom prispelih ponudb pri prvem razpisu: “Pričakovali smo več ponudb, tako domačih kot mednarodnih. Žal so prišle tri ponudbe.”

Dušan Zorko (Foto: STA)

Globoka država želi ob podpori Bratuškove in Zorka posel na vsak način omogočiti Petriču, Škrabcu ter Polaniču
Vedno bolj se zdi, da je šlo pri Zorkovi izjavi za javnost le za prazne besede, katerih glavni namen je zakriti pravi vzrok za ponovitev razpisa. Več kot očitno namreč je, da gre pri vsem skupaj ponovno le za favoriziranje ljubljencev globoke države ter odganjanje cenejših ponudnikov, ki so jim napoti. Pri prvem razpisu je bil namreč najcenejši ponudnik za več kot 5 milijonov cenejši od drugouvrščenih Kolektorja Stojana Petriča, Rika Janeza Škrabca in Pomgrada Stanka Polaniča, kar globoki državi seveda ni bilo pogodu. Tako Petrič kot tudi Škrabec in Polanič namreč spadajo v ožji krog Foruma 21 ter veljajo za preverjene zaupnike zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana, naklonjena pa jim je tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, pod katere resor spada projekt izgradnje drugega železniškega tira Koper-Divača. Očitno torej je, da želi globoka država ob podpori Bratuškove in Zorka posel pri projektu Glinščica na vsak način omogočiti Petriču, Škrabcu in Polaniču, kar pa je nadvse sporno, saj izvajalec v tem primeru ne bo izbran na podlagi svojih kompetenc in ponudbe, ampak na podlagi svoje servilnosti levi slovenski politični garnituri.

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Se ponavlja saga okrog gradnje druge cevi karavanškega predora v Sloveniji?
Kot zanimivost omenimo še, da je Zorko v sredini izjavi za javnost spomnil tudi na sago okrog gradnje druge cevi karavanškega predora v Sloveniji, češ da upa, da se ne bo ponovila tudi v primeru razpisa za Glinščico. Omenjena izjava je smešna in paradoksalna, saj se tudi v tistem primeru zadeva tako dolgo vleče predvsem po zaslugi globoke države, ki favorizira Petričev Kolektor, pa čeprav se je že večkrat izkazalo, da je najcenejši ponudnik dejansko turški Cengiz Insaat, ki ima tudi največ izkušenj z gradnjo predorov. V zvezi s tem velja poudariti pisanje spletnega portala Požareport, kjer so napovedali, da se konec avgusta obeta menjava članov nadzornega sveta Darsa, ki več kot očitno niso pogodu Kučana in globoke države. Namreč, tako predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic kot član uprave Vili Žavrlan si zadnja leta prizadevata za izbiro ponudnika, ki bo za izgradnjo druge cevi karavanškega predora dal najcenejšo in najkvalitetnejšo ponudbo.

https://twitter.com/NeuroVirtu/status/1159075833925033985?ref_src=twsrc%5Etfw

Rajko Golob