fbpx

Golobičev Biščak dokazal, da drži slavna Einsteinova trditev: “Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost!”

Gregor Golobič in Bogdan Biščak (Foto: STA)

Vodja skrajne Levice Luka Mesec je v svoji socialistični maniri, kako je pravzaprav država ustvarila iPhone, podjetniki pa po njegovem mnenju le zapakirajo in spravijo na trg produkte, ki jih pred tem izumi država, izpadel pravi bedak. S tem je skušal upravičiti svoje zahteve po povečevanju državnih izdatkov za raziskave in razvoj, na Twitterju pa se je odzval tudi davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je Mesca med drugim vprašal, zakaj tudi sam ne začne plačevati davkov. No, ko smo že mislili, da nižje od Meščeve izjave ne gre, pa se je oglasil še nekdanji LDS-ovec, Zares-ovec in sedaj ideolog radikalne Levice Bogdan Biščak, ki pravi, da država sploh ne rabi pobirati davkov, saj bi lahko denar kar natisnila.

Izjava vodje skrajne Levice Luke Mesca, v kateri je predstavil svojo verzijo tega, kako nastane iPhone, še vedno razburja. Med drugim je dejal: “Če vzamete vaš telefon, pa pogledate, koliko je danes, če imate npr. Applov telefon, koliko je Apple vreden. Apple je danes vreden, ponovno, en bilijon oziroma tisoč milijard dolarjev. Zdaj, kdo je ustvaril ta Apple? Če boste šli za to enostavno logiko, boste rekli, ustvaril ga je Steve Jobs. Naredil je garažno podjetje, razvil vso tehnologijo, ki jo danes ta telefon ima. In danes je to podjetje vredno tisoč milijard.” No, v svoji izjavi je v nadaljevanju pojasnil, da se s tem ne strinja in zatrdil, da je internet nastal v raziskovalnem sektorju ameriške vojske, torej naj bi iPhone ustvarila država z davki, podjetja pa naj bi le zapakirala že narejene stvari in jih dala na trg, pri čemer se je skliceval kar na močno kritizirano psevdoznanstvenico Mariano Mazzucato. Ta avtorica ima v letošnjem letu očitno priljubljeno vlogo avtorice, s katero levičarji branijo socializem, ki je v vseh svojih poskusih do zdaj že propadel, v preteklih letih pa so se na ta način sklicevali na npr. Yanisa Varoufakisa, Thomasa Pikettyja ali Naomi Klein.

Ali človeška neumnost res nima konca? Preberite, kaj je napisal Bogdan Biščak!
Ob Meščevi izjavi so se zgražali številni, na spletnem portalu Nova24TV pa smo se spraševali, ali morda kar sam s seboj tekmuje v ekonomski nepismenosti in blebetanju popolnih neumnosti. Na vse skupaj se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi priznani davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je ob posnetku izjave zapisal: “Spoštovani g. Luka Mesec, če vas ne bi poslušal ne bi verjel, da je res, kar ste povedali. Če vas razumem, vsi mi moramo biti zahvalni državi, da sploh živimo. Imam dve vprašanji: 1. Kaj mislite od kod državi denar? in 2. Zakaj ne pridete na našo stran in plačujete državi davke.”

Simičeva vprašanja so ob tem več kot utemeljena, odgovor na njih pa je morda ponudil kar finančnik in psiholog dr. Blaž Vodopivec, ki je v odzivu na Meščevo izjavo v torek za spletni portal Nova24TV povedal: “Vse njegovo znanje o svetu in ekonomiji temelji na dveh marksističnih pamfletih, ki jih je nekoč prebral, in na ‘razpravljanju’ z ljudmi s podobno izobrazbo. Mladega Luko je treba samo vprašati, zakaj ni sedež Appla v Moskvi ali Leningradu, če je država tako pomembna in zasebna ponudba tako irelevantna. In da, če bi socializem deloval, bi nekje še obstajal kraj z imenom Leningrad.” Dodal je še, da so levičarji nesposobne hijene, ki brez denarja iz davkov in državnih podjetij ne znajo spodobno preživeti.

Blaž Vodopivec (Foto: Demokracija)

Če smo že ob Meščevi izjavi mislili, da nižje resnično ne gre, pa smo se ob pregledu komentarjev na Simičev odziv prepričali v veljavnost slavne izjave Alberta Einsteina: “Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, ampak za vesolje nisem povsem prepričan.” Radikalni levičar Bogdan Biščak se je namreč vprašal kar sledeče: “Od kod državi denar? Država za financiranje ne potrebuje davkov, ker denar lahko natisne. Zakaj torej vseeno pobira davke?” Za spletni portal Nova24TV se je na Biščakove neumnosti odzval Simič, ki sploh ne ve, kako se odzvati na takšne komentarje, pojasnil pa je, da je denar v državni blagajni pravzaprav denar davkoplačevalcev. Ob vsem skupaj so mnogi mislili, da se Biščak šali, a kdor pozna njegovo zgodovino ve, da je po vsej verjetnosti z vprašanjem mislil kar resno.

Med drugim je njegovo vprašanje opazil strokovnjak Tomaž Štih: “V praksi delež javne porabe v BDP precej presega realno rast in ciljno inflacijo in je v sodobnih social- birokracijah bližje 50%.”

A po vsej verjetnosti Biščak Štihovega odgovora sploh ni razumel, poudariti pa velja tudi, da je država kot opciji financiranja nima tiskanja denarja ali pobiranja davkov, pač pa je oboje pravzaprav eno in isto, tudi tiskanje denarja je namreč oblika davka. Za toliko, kolikor država pač natisne denarja, se zmanjša vrednost prihrankov državljanov in njihova kupna moč, če pa je tiskanje denarja preveliko, to privede do posledic kakršne smo trpeli na koncu obstoja Socialistične federativne republike Jugoslavije. Konec 80. let prejšnjega stoletja je bila ta kar 1252 – odstotna!

Bogdan Biščak uvaja ‘butlsocializem’ v slovenski politični prostor. (Foto: STA)

Danes sicer “tiskanje” denarja poteka kar s klikom na miško, npr. v okviru programov kvantitativnega sproščanja, kakor je Evropska centralna banka odkupila že za 2,6 milijarde evrov državnih obveznic in na ta način povečala količino denarja v obtoku oziroma ga po domače “natisnila”. K sreči smo Slovenci v evro sistemu, kjer takšne zadeve potekajo v razumnih okvirih in nam, vsaj za zdaj, ne preti več milijonov odstotna inflacija, kot so ji med drugim priča v Venezueli ali Zimbabveju.

Namesto Švice raje Venezuela! Marjan Šarec pripravljen na programsko usklajevanje z Levico, ki ima program po “sistemu Venezuele” – kjer je inflacija milijon-odstotna!

Biščak je propadli politik in direktor podjetja, ki ne plačuje davkov
Da Biščak, sicer nekdanji vodilni politik Liberalne demokracije Slovenije in Zares ter osebni prijatelj Gregorja Golobiča sploh nima pojma o ničemer, priča tudi to, da bil je v resnici celo direktor podjetja, ki ni plačevalo davkov. Pa naj svojo verodostojnost pokaže še ”novopečeni politični analitik”. Če ga v to izzovemo, bo za razmislek, na kakšen način se nam lahko dokaže, verjetno potreboval kar nekaj časa. Zagotovo pa bomo, če ga povprašamo o njegovih davkih, presenečeni. Sicer ne moremo trditi, kaj bi na takšno vprašanje odgovoril, a glede na to, da jih ne plačuje, ne bi mogel povedati prav veliko. Spodnje fotografije, ki jih prilagamo, razkrivajo ravno to. Ajpes razgalja Biščakovo utajo. Glede na prikaze spodnjih fotografij bi najprej lahko poskušal biti zgolj državljan in izpolniti svoje dolžnosti. Očitno prvorazrednim tega ni potrebno.

Foto: Twitter

Rok Krajnc