fbpx

[Ekskluzivno] Kriminalist Policijske uprave Murska Sobota zagovarja nošenje transparentov “smrt janšizmu”

Foto: STA/Facebook

Eden izmed bralcev, katerega ime iz strahu pred maščevanjem hranimo v uredništvu, nas je obvestil o tem, da kriminalist zaposlen na Policijski upravi Murska Sobota na svojem Facebook profilu, kakor tudi pod objavami drugih večkrat neokusno komentira delo vlade in Ministrstva za notranje zadeve. V tem primeru je s svojim komentarjem presegel vse meje dobrega okusa, vsekakor tudi policijsko etiko,” je kritično izpostavil bralec in pripel posnetek zaslona njegove objave. Pred leti je nek drugi policist iz Maribora že grozil Janezu Janši s smrtjo.

Kriminalist Boris Borko je po besedah našega bralca zadolžen za rajon območja Ljutomera. “Podobno počne še nekaj policistov iz Policijske postaje Ljutomer. V tem primeru je s svojim komentarjem presegel vse meje dobrega okusa, vsekakor tudi policijsko etiko. Sprašujem se, ali pristojni na Policijski upravi Murska Sobota ta dejanja podpirajo, ker očitno na neokusne in neetične objave svojih zaposlenih po družbenih omrežjih ne reagirajo. Strah me je, da bomo ljudje, ki se ne enačimo z njegovimi mnenji, z njegove strani nepošteno obravnavani. Prosim za strogo anonimnost, saj se bojim maščevanja.”

Foto: Printscreen

Glede na to, da je kriminalist pod objavo članka na temo izražanja grožnje s smrtjo na protestih zapisal komentar v smislu, da si sedaj človek niti pravega transparenta ne more narediti, človek upravičeno dobi vtis, da nima prav nič proti, da določeni ekstremisti po ulicah hodijo z napisi “smrt janšizmu” in s tem izražajo grožnjo s smrtjo. Marsikdo se tako v nadaljevanju upravičeno vpraša, če bi policist v postopku spoštoval načelo enakosti pred zakonom, ki jo določa policijski kodeks, v primeru, da bi imel opravka z nekom, ki je naklonjen aktualni vladi. 3. člen kodeksa namreč jasno navaja: “Policisti v postopkih skrbimo, da so vsem zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, izobrazbo, družbeni položaj ali katero koli drugo osebno okoliščino.”

Foto: Printscreen

Leta 2009 postalo znano, kdo je Janši grozil z likvidacijo
Daleč od tega, da gre za prvi primer, ko je policist presegel meje dobrega okusa in policijsko etiko, ker ni zmogel skriti svojega političnega nasprotovanja Janezu Janši. Iz leta 2009 je namreč znan primer, ko je na plano prišla informacija, da je policist Policijske uprave Maribor Janši, ko je ta zasedal mesto predsednika vlade, grozil z likvidacijo. Portal 24ur je poročal, da naj bi bil krivec celo pomočnik komandirja policijske postaje, grožnjo s smrtjo pa naj bi na Janšo naslovil kar preko službenega računalnika. Policist je zaradi nedopustnega obnašanja pristal na cesti, zoper njega pa je bila podana ovadba s strani ptujskega tožilstva.

Grožnja s smrtjo je bila s strani policista podana na registriranem spletnem forumu časnika Večer. Ker so na policiji podali oceno, da zapisana grožnja predstavlja objektivno grožnjo za premierjevo življenje, je bil Janša o tej obveščen. Janša je po seznanitvi podal soglasje za kazenski pregon in glede primera javno zapisal: “Nekdo je zapisal, da ima dovolj mojega domobranstva in da bom končal kot Ivan Kramberger. Nad obvestilom nisem bil presenečen. To je nastopilo šele potem, ko so me obvestili, da je avtor grožnje z likvidacijo pomočnik komandirja policijske postaje, ki je grožnjo poslal kar s svojega službenega računalnika.”

Foto: STA

Iz 7. člena Kodeksa policijske etike, ki govori o profesionalnosti, strokovnosti in neodvisnosti, izhaja, da profesionalno ravnanje policije ne sme biti odvisno od političnega prepričanja in svetovnega nazora. Zakon o organiziranosti in delu v policiji sicer določa, da policist ne sme biti član politične stranke, ker pa je simpatiziranje določeni politični opciji v praksi mogoče, je prav, da policist deluje v skladu s policijsko etiko, ki mu narekuje, da mora z ljudmi ne glede na politično prepričanje postopati enako. Ustava, najvišji zakon v državi, namreč vsem državljankam in državljanom zagotavlja enakost pred zakonom ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. V nasprotnem primeru bi namreč imeli v državi kaos.

Hana Murn