fbpx

Župan Janković debelo lagal, ko je izjavil, da znotraj družinskih podjetij ni opeharjenih upnikov! Sodišče je bilo škandalozno vseskozi na strani goljufive družine in preprečevalo, da bi upniki prišli do denarja!

Foto: STA

Po tem, ko se je Okrožno sodišče v Ljubljani že pred dnevi pritožilo na sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave Electe Holdinga, krovnega podjetja v skupini Electa, ki je v lasti sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je zdaj družba Rating, katere večinski lastnik je Viljem Bevk, vložila še tožbo za razveljavitev poenostavljene prisilne poravnave Electe Inžerininga. Bevk poudarja, da si že dalj časa neuspešno prizadevajo priti do denarja. Med drugim so v preteklosti večkrat vložili tudi zahtevo za stečaj Electe, a jih je sodišče vselej zavrnilo. V družbi, ki na denar iz Electe čaka že najmanj osem let, so zdaj ocenili, da je bila poenostavljena prisilna poravnava Electe Inženiringa sprejeta na goljufiv način. V primeru, da bo sodišče tožbi ugodilo, se namreč podjetju v lasti družine Janković ne bo uspelo rešiti za dobrih 14 milijonov evrov dolgov. Zadnjo tožbo je verjetno izzval kar ljubljanski župan sam, ki je še v četrtek samozavestno pojasnjeval, zakaj v odpisih dolgov trem podjetjem iz skupine Electa ni nič spornega.

Celotno Slovenijo že dalj časa razburja odpis 29-milijonskega dolga Damijanu Jankoviću in Juretu Jankoviću, sinovoma Zorana Jankovića. Pri tem pa se vedno bolj kaže, da družina Janković vendarle ne bo tako lahko izvedla svojega drznega načrta glede omenjenega odpisa, kot si je verjetno zamislila na začetku. S tem, ko je ljubljanski župan v četrtek pojasnjeval, zakaj v odpisih dolgov trem podjetjem iz skupine Electa ne vidi nič spornega, je namreč očitno izzval enega od upnikov. Le dan pozneje je namreč po poročanju spletnega portala Siol.net družba Rating, ki se ukvarja z odkupom terjatev, vložila tožbo za razveljavitev poenostavljene prisilne poravnave Electe Inžerininga ter s tem zadala hud udarec mafijski državi in družini Janković, ki si je s poenostavljenimi prisiljenimi poravnavami, umikanjem premoženja in pomočjo fiktivnih upnikov, med katerimi je najbolj razvpit Jan Bec, želela odpisati dolgove ter s tem podaljšati življenje svojemu poslovnemu imperiju.

Electa Inženiring, podjetje, ki ima ključno vlogo v poslovnem omrežju Jankovićevih, saj je vrsto let sodelovalo pri različnih gradbenih in drugih poslih na širšem območju Ljubljane, je želela skupno odpisati dobrih 13 milijonov evrov dolgov, kar je skoraj polovica vseh dolgov treh skupin Electa. V primeru, da bi sodišče tožbi ugodilo, se torej Jankovićem ne bi uspelo rešiti velikega dela svojih dolgov. Posledično bi Electa Inženiring lahko končala v stečaju, v katerem bi vodenje podjetja iz rok Damijana Jankovića prešlo v roke upravitelja, ki bi ga imenovalo sodišče. Upniki, ki so bili v poenostavljenih prisilnih poravnavah prepuščeni na nemilost, bi tako lahko računali na vsaj delno poplačilo iz stečajne mase. V primeru, da bi se sodišče odločilo razveljaviti že potrjeno poenostavljeno prisiljeno poravnavo, bi morala Electa Inženiring najpozneje v letu dni poravnati neplačani del terjatev. Ob 90 odstotkih, ki so jih Jankovićevi želeli odpisati, tudi preostalih 10 odstotkov, ki bi jih po načrtu poenostavljene prisilne poravnave morali plačati šele leta 2021.

Sodišče na strani pravice? Ne! Vseskozi na strani goljufive družine!
Družba Rating, ki je sprožila tožbo, se ukvarja z odkupom terjatev in je eden največjih upnikov skupine Electa v lasti družine Janković. Njen večinski lastnik Viljem Bevk poudarja, da si že dalj časa neuspešno prizadevajo priti do denarja. Med drugim so v preteklosti večkrat vložili tudi zahtevo za stečaj Electe, a jih je sodišče vselej zavrnilo. V družbi, ki na denar iz Electe čaka že najmanj osem let, so zdaj ocenili, da je bila poenostavljena prisilna poravnava Electe Inženiringa sprejeta na goljufiv način. Pri tem pa so izkoristili okoliščino, da lahko upnik naknadno zahteva razveljavitev takšne poenostavljene prisiljene poravnave v roku dveh let po pravnomočnosti sklepa o njeni potrditvi, ki se je iztekel prav v ponedeljek.

Dolgovi še iz obdobja Vegrada
Electa Inženiring naj bi družbi Rating dolgovala 76 tisoč evrov. Gre za terjatve enega od podizvajalcev propadlega Vegrada, ki je za podjetje Damijana Jankovića delal pri projektu gradnje stanovanjskega naselja na Vrhniki. Te je nato odkupila družba Rating, ki na njihovo poplačilo čaka že najmanj osem let, k temu pa je treba prišteti tudi obresti. V poenostavljeni prisiljeni poravnavi Electe Inženiringa je tako imela družba Rating že za skoraj 256 tisoč evrov terjatev. Ta denar je v zadnjih letih neuspešno poskušala izterjati z izvršbami. “Situacije so bile potrjene, sklenjena asignacija, vendar se Electa otepa plačila na vse mogoče načine,” je tako na primer Bevk izjavil že leta 2011 ter pri tem poudaril, da ne gre za osamljen primer.

Electa Inženiring (Foto: Twitter)

Bevk se je že večkrat postavil po robu vplivnim družbam
Ljubljanska družba Rating se je sicer tudi v preteklosti že večkrat postavila po robu vplivnim družbam. Leta 2008 je bila med upniki, ki so zahtevali in na koncu dosegli stečaj Siteepa, ene od bolj znanih slovenskih inženirskih družb z močnimi referencami pri železniških projektih, ki je propadla takoj po izbruhu gospodarske krize leta 2009. Bevk, večinski lastnik Ratinga, je bil ob tem v začetku stoletja tudi manjšinski delničar pozneje propadle SIB banke, pri čemer je na skupščinah zahteval odgovornost vodilnih za izgube.

Rajko Golob