Lindav degradiran; Levica zdaj ostaja tiho

Bivši v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav (Foto: STA)

Ko so se dogajale kadrovske menjave na policiji v prejšnji vladi, so mainstream mediji – na čelu z borcem za pravičnost Juretom Tepino na 24ur, pisali, da gre za degradacijo policije in rušenje temeljev pravne države. V vladi Roberta Goloba je ministrica za notranje zadeve odstopila tudi zato, ker je predsednik vlade po njenih trditvah izvajal pritiske na kadrovske menjave v policiji – pa ne le kakšne nepomembne menjave, ampak tudi takšne, ki bi utegnile pomembno vplivati na to, kako bodo potekale preiskave zoper samega premiera. Zdaj so očitno “kazensko” premestili tudi Boštjana Lindava, enega od zaveznikov Tatjane Bobnar. A mediji poročajo, kot da gre za čisto običajno kadrovsko rošado.

Dominantni mediji namreč poročajo, da se je v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić odločil za prve premike nekaterih zaposlenih iz vodstva policije, pri čemer naj bi nekdanjega prvega moža slovenske policije Boštjana Lindava po njihovih informacijah doletela pisarna na Policijski postaji Škofja Loka.

Kot pišejo, namreč na Litostrojski nimajo nobene proste pisarne (!?). Lindav je kariero začel kot policist na Policijski postaji Kranj leta 1990, diplomiral na Fakulteti za policijske in varnostne vede, kasneje pa še magistriral na Fakulteti za državne in evropske študije.

Koristni bedak
“Boštjana Lindava je imela levica za koristnega bedaka. Najprej jim je 2020–2022 nosil informacije iz policije in deloval proti njenemu vodstvu in Vladi RS. Potem so ga potegnili iz Tacna, da jim je očistil policijo, zdaj so ga po uporabi zavrgli in ga poslali nazaj v Tacen.” Tako je odstavitev zdaj že nekdanjega generalnega direktorja policije Boštjana Lindava komentiral poslanec Žan Mahnič, v prejšnjem mandatu državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade RS.

Hvalospevi levih poslancev
Spomnimo, ko ga je menjala desna vlada in kasneje, ko je pod Golobovo vlado bil začasni v. d. direktorja policije, s strani leve opozicije niso nehali leteti presežki o njegovi izjemnosti. Poslanka Levice Nataše Sukič je Lindava med zaslišanjem v parlamentu označila za velikega strokovnjaka in človeka z veliko integriteto, za pravi biser slovenske policije. Zdaj, ko ga Golob ni le odstavil, ampak v paketu z Bobnarjevo celo degradiral in osebnostno ponižal, je drugače.

Poslanka Levice Nataša Sukič je v DZ Lindavu pela hvalospeve – danes je tiho. (Foto: STA)

Igra prestolov
Spomnimo, igre prestolov v slovenski policiji se dogajajo, že odkar je Golobova vlada 1. junija 2022 prevzela vajeti izvršilne oblasti. Vlada je Boštjana Lindava ponovno imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije lani decembra, a je bil njegov mandat omejen na največ šest mesecev. Lindavu tako niso dodelili polnega mandata, kar je sicer želela ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Po poročanju N1 je bil razlog nasprotovanje premierja Roberta Goloba. V njegovih krogih Lindavu in s tem tudi Tatjani Bobnar očitajo, da nista “očistila” policije, ob vsem tem pa naj bi na Bobnarjevo izvajal pritisk tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec.

Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar sta bila uporabna idiota levice, ki ju je nato kot staro smet odvrgla. (Foto: STA)

Lindav in Bobnarjeva “čistila” prepočasi
Ministrica je po zaostrenih odnosih s premierjem Robertom Golobom napovedala, da bo podala svojo odstopno izjavo.  Med razlogi za svojo odločitev je Bobnarjeva navedla, da premier ni želel potrditi članov njene ekipe – zavrnil je namreč predlog za imenovanje šefa policije Lindava na to funkcijo s polnim mandatom, povrnitev zaupanja pa naj bi pogojeval tudi z “odpustitvijo določene osebe iz policije”. Golob je od Lindava zahteval poročilo o domnevnih političnih pritiskih – ki ga je tudi dobil. Lindav je napisal za vlado in premiera specifično hudo obremenilno poročilo, ki je govorilo o tem, kako ga je pred sestankom pričakal premierov varnostnik Miloš Njegoslav Milović, ki pa uradno nikoli ni bil zaposlen na vladi ali v javni upravi nasploh. Kasneje je Lindav poročilo – očitno na pritisk premiera – omilil, a ni pomagalo. Skupaj z Bobnarjevo sta padla v nemilost, ker po policiji nista “čistila” dovolj hitro. Lindav je sicer servilno in ustrežno izvrševal vsa umazana revanšistična dela Golobove vlade – z Bobnarjevo sta ad hoc uničila avtocestno policijo, zaradi česar se je število prometnih nesreč občutno povečalo, brez dokazov sta politično izredno zavržno blatila kadre, imenovane v Janševi vladi. A ni bilo dovolj. Gospodar zanju ni več imel nobene koristi.

Miloš Njegoslav Milović ob Marti Kos – še danes ni pojasnjeno, kakšno vlogo pri varovanju je imel. (Foto: Twitter Bojan Požar, posnetek zaslona/STA)

Morda bo imel Lindav v Škofji Loki dovolj časa in miru, da bo razmislil, kakšno vlado je tudi sam pomagal ustoličiti in bo morda – prepozno – doživel isti preblisk kot Boris Jelcin, ko se je poleti leta 2000 končno zavedal napake, da je tudi osebno pripomogel k vzponu svojega naslednika – Vladimira Putina.

Na stranko Levica smo naslovili naslednja vprašanja:

Vaša poslanka Nataša Sukič je takratnemu vršilcu dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjanu Lindavu pela hvalnice, češ da gre za velikega strokovnjaka, z veliko integriteto, za biser slovenske policije. Lindava je pred kratkim koalicija katere člani ste degradirala in osebnostno ponižala s premestitvijo v Škofje Loko. Prosimo za vaš komentar. Še vedno vztrajate pri oceni, da gre za velikega strokovnjaka in ali se strinjate s tem, da ga je zdajšnji v.d. generalnega direktorja, ki ga je imenovla vaša vlada tako degradiral?

Andrej Žitnik