fbpx

Lipičevi veterani bi vojakom Slovenske vojske pripeli rdečo zvezdo

Foto: Twitter

Veterani  Ladislava Lipiča naj bi se na pohodu na Triglav spravili na vojake Slovenske vojske, ki so jih spremljali. Dražili naj bi jih, češ zakaj nimajo na kapah raje rdeče zvezde, nato pa so na harmoniko zaigrali še nekaj pesmi, med drugim tudi Na juriš in Hej brigade. Se to res spodobi za veterane vojne za Slovenijo – in  to na Triglavu, ki je konec koncev eden izmed pomembnih simbolov Slovenije. No, glede na to, da je ta ista zveza veteranov pred leti na račun slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev dala izdelati več tisoč priponk, ki so poleg simbola Slovenske vojske vključevale tudi komunistični simbol rdeče zvezde, nas najnovejši dogodek težko preseneti. 

Zvezi veteranov vojne za Slovenijo smo poslali vprašanje, kako komentirajo očitke, da so na pohodu na Triglav veterani Ladislava Lipiča dražili pripadnike Slovenske vojske, ki so jih spremljali na poti. V odgovor no nam zaželeli lep dan in veliko uspeha pri zavajanju naših gledalcev. Davorin Kopše je na družabnih omrežjih objavil sporočilo, v katerem je navedeno, da naj bi veterani dražili vojake v uniformah, zakaj nimajo na kapah raje pripete rdeče zvezde. Za nameček pa so svojim besedam dodali še glasbeno spremljavo – na harmoniko so zaigrali Hej brigade in Na juriš. Trije vojaki naj bi veterane tudi prijavili.

Na spletni strani Zveze veteranov vojne za Slovenijo je opaziti oglas Slovenske vojske – je pa po omenjenih dogodkih vprašljivo, če bo Slovenska vojska želela še naprej zakupovati njihov oglaševalski prostor. Ladislav Lipič je bil sicer nekdanji načelnik Generalštaba SV in svetovalec nekdanjega predsednika Danila Türka, v preteklosti pa je zlorabil Združenje veteranov vojne za Slovenijo za rušenje vlade Janeza Janše na takratnih “vseslovenskih vstajah” – kar je takrat sicer zanikal. Lipič je poznan tudi po tem, da je v Dražgošah pobijanje civilistov poimenoval moralna zmaga. Sicer pa tudi potvarjanje zgodovinskih dejstev ni nič novega za Lipiča in njegove sledilce, ti namreč še kar vztrajajo pri napačni zgodovinski verziji nastanka Teritorialne obrambe.

Image

Želijo namreč prikazati, da Slovenska vojska predstavlja zgolj kontinuiteto Teritorialne obrambe, ki je bila leta 1968 ustanovljena s strani zveznega komunističnega vrha z namenom odvračanja morebitne invazije Sovjetske zveze. Resnica pa je, da je bila Teritorialna obramba ob nastanku podrejena jugoslovanski vojski, komunisti pa so jo nato sami razorožili leta 1990. Pod novim vodstvom in z novim poslanstvom so v okviru TO nastali zametki Slovenske vojske, katere namen je bila slovenska osamosvojitev. Staro ime je ostalo zaradi tedanjih pravnih omejitev, dejansko pa z jugoslovansko Teritorialno obrambo niso imeli nič skupnega.

Čeprav Zveza veteranov vojne za Slovenijo sprva ni želela odgovarjati, so nam naknadno poslali naslednji odgovor:
Spoštovani, sporočam, da naša organizacija zaradi obilo aktivnosti, ki so jih izvedli v mesecu juniju, nismo oddali prijave za pohod na Triglav. Uradno člani OZVVS Velenje nismo bili prisotni na pohodu. Zavračamo tudi vse ostale očitke, ki jih navajate,” so navedli in nam poslali veteranski pozdrav. 

Sara Bertoncelj