Kolikšne odškodnine prejemajo izbranci in politični nastavljenci v zavodih in državnih podjetjih?

Nataša Pirc Musar in Gašpar Gašpar Mišič. (Foto: STA)

Država politično nastavljenim predsednikom uprav državnih podjetij in zavodov zaradi “nezakonite razrešitve” brez težav izplačuje ogromne odškodnine. Naravnost sramoten je primer RTV Slovenija, ki je na račun plačnikov prisilnega RTV-prispevka izplačala 70 tisoč evrov Nataši Pirc Musar zaradi nezakonito izpeljanega postopka imenovanja direktorja – s tem, da funkcije direktorice ni opravljala niti enega samega dne. Nekdanji državni sekretar in prijatelj Zorana Jankovića Gašpar Gašpar Mišič je prejel 757 tisoč evrov. Eden takšnih primerov pa je tudi gorenjski “podjetnik” Janez Janša (razen imena nima nič skupnega s predsednikom SDS), ki je prejel 3,5 milijona evrov odškodnine zaradi nedelovanja sodstva. Po drugi strani pa je Martin Uhernik, ki je bil nedolžen zaprt skoraj osem let, dobil od države zgolj 160.000 evrov. Sodniki in tožilci, ki povzročijo takšne krivice, nikoli ne odgovarjajo. Mafija!

Mišiču kar 757 tisoč evrov odškodnine zaradi razrešitve z vrha Luke Koper
Prav neverjetna je tudi odškodnina v višini 757 tisoč evrov, ki jo je zaradi razrešitve z vrha Luke Koper zahteval Gašpar Gašpar Mišič, gre pa za razliko med plačami in nagradami, ki bi jih moral Mišič do konca svojega mandata predsednika uprave prejeti od Luke Koper. Najprej je družba nasprotovala odločitvam sodišč prve in druge stopnje, ki so menila, da so se kot neresnični izkazali vsi razlogi za odpoklic, na koncu pa je Mišiču pritrdilo vrhovno sodišče.

Gašpar Gašpar Mišič (Foto: STA)

RTV Nataši Pirc Musar izplačala 70 tisoč evrov odškodnine, ker ni postala direktorica RTV Slovenija
Še bizarnejši pa je primer odškodnine, ki jo je na račun plačnikov prisilnega RTV-prispevka plačala RTV Slovenija odvetnici Nataši Pirc Musar. Programski svet RTV je namreč leta 2014 najprej za direktorico izglasoval Pirc Musarjevo, a so nato glasovanje razveljavili, imenovan pa je bil Marko Fili. Višje sodišče je nato odločilo, da je bilo to nezakonito, zato je Pirc Musarjeva napovedala odškodninsko tožbo, a je uspela doseči poravnavo z novim direktorjem Igorjem Kaduncem. Gre za naravnost prvorazredno odškodnino, ob kateri ne preseneča, da se Kadunc javno zavzema za povišanje RTV-prispevka.

 

Zaradi poslovne škode gorenjskemu podjetniku Janezu Janši izplačanih 3,5 milijona evrov odškodnine
Zanimiv je tudi primer gorenjskega “podjetnika” Janeza Janše, ki ga javnost najbolj pozna po tem, da je kupil smučišče Krvavec. Ta je, kot je že pred časom pisal Dnevnik, od države dobil 3,5 milijonov evrov odškodnine, saj so sodišča predolgo vlekla sojenje v zvezi s samskim domom propadlega podjetja Tekstilindus, ki se nahaja v Stražišču. Podjetnik Janša je omenjeni dom kupil leta 1995, v njem pa je živelo približno 125 ljudi, ki jih je novi lastnik želel izseliti, zato je zoper njih začel sodni boj že leta 1996, a Okrajno sodišče v Kranju kar pet let in pol ni razpisalo niti naroka za glavno obravnavo, tako da je bila izselitev s pravnomočno sodbo dosežena šele leta 2003. Podlaga za takšno odškodnino je bila poslovna škoda, saj je država z delovanjem svojih sodišč onemogočila prihodke oziroma dobiček v času, ko stanovalci niso plačevali najemnin.

Janez Janša, Krvavec (Foto: STA)

Rok Krajnc