fbpx

[Javnomnenjska anketa] Aktualna koalicija z več kot 50-odstotno podporo! Po zaslugi poslancev DeSUS pa se je podpora upokojenski stranki kar podvojila!

Poslanci stranke DeSUS. (Foto: STA)

Po raziskavi, ki jo je opravil Parsifal imajo koalicijske stranke med volivci več kot 50-odstotno podporo, kljub močni negativni kampanji medijev v rokah levih političnih in gospodarskih struj ter političnim napadom levih opozicijskih strank. Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev in so opredeljeni, največ volivcev svojo podporo namenilo stranki SDS (31,7 odstotka), sledi LMŠ (17,4 odstotka), SD (12,5 odstotka), NSi (10,2 odstotka), DeSUS (8,8 odstotka) in Levica (7,7 odstotka). Najbolj opazna je rast Demokratični stranki upokojencev Slovenije, ki se jim je podpora v tednu, ko zavrnili ultimat predsednika Karla Erjavca o izstopu iz koalicije, kar podvojila. Med opredeljenimi pa ima kar 11,3 odstotno podporo.

Agencija Parsifal je med 7. in 9. decembrom izvajala javnomnenjsko raziskavo o podpori političnim strankam in prišla do zanimivih ugotovitev. Na vprašanje, katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve to nedeljo bi med opredeljenimi volivci zmagala SDS s 27,9 odstotki. Sledijo LMŠ s 17,2 odstotki, SD z 11,8 odstotki, DeSUS z 11,3 odstotki, Levica z devetimi odstotki, NSi z 8,3 odstotki, SAB  s 3,8 odstotki, SNS z 2,1 odstotki. Dobra država bi dobila 2,1 odstotka, Pirati bi dobili 1,7 odstotka, SMC pa 0,9 odstotka.

Opredeljeni volivci (Vir: Parsifal)

Med tistimi, ki bi se zagotovo odločili za volitve, bi zmagala SDS s 26,6 odstotki. Sledijo jim LMŠ s 14,5 odstotki, SD 10,5 odstotki, NSi s 8,5 odstotki, DeSUS s 7,3 odstotki, Levica s 6,4 odstotki, SAB 3,4 odstotki, Slovenska ljudska stranka in Nova ljudska stranka 2,2 odstotka. Dobra država bi dobila 1,8 odstotka, Pirati bi dobili 1,0 odstotka, SMC 0,9 odstotka in SNS 0,6 odstotka.

Volivci, ki bi zagotovo šli na volitve (Vir: Parsifal)

Stranke sedanje koalicije z več kot 50-odstotno podporo, največji skok stranke DeSUS
Med tistimi, ki bi se bodo zagotovo udeležili volitev in so opredeljeni bi največ volivcev svojo podporo namenilo stranki SDS (31,7 odstotka), sledijo LMŠ (17,4 odstotka), SD (12,5 odstotka), NSi (10,2 odstotka), DeSUS (8,8 odstotka) in Levica (7,7 odstotka), če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo. Po merjenju sodeč, koalicijske stranke podpira več kot 51,7 odstotka vprašanih, skupaj s Slovensko nacionalno stranko pa imajo celo 52,5 odstotno podporo.

Opredeljeni volivci, ki bi zagotovo šli na volitve (Vir: Parsifal)

Podpora DeSUS-u se je od zadnjega merjenja, v začetku novembra, skoraj podvojila. Medtem ko je bilo stranki DeSUS še novembra naklonjenih 4,9 odstotka volivcev, je ta podpora decembra narasla na 8,8 odstotka. Kot zanimivost naj poudarimo, da se je anketa izvajala ravno v času, ko je predsednik DeSUS Karl Erjavec želel izstopiti iz koalicije in se oklicati za mandatarja, vendar so mu to preprečili kar lastni poslanci, zaradi česar se jim je kasneje tudi opravičil. Korelacija med konstruktivno držo poslanske skupine DeSUS in porastom javnomnenjske podpore torej ni naključna, saj so jo volivci nagradili. Ne gre tudi prezreti, da je Demokratična stranka upokojencev Slovenije svoj drugi najboljši rezultat na volitvah dosegla leta 2008, po celotnem mandatu desnosredinske koalicije in ko so pokojnine zrasle za več kot 20 odstotkov.

Anketa je bila izvedena med 7. in 9. decembrom 2020, v raziskavo pa je bilo zajetih 727 anketirancev, od tega 50,1 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 50,6 let, standardni odklon je 15,8 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (41,7 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,5 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (21,8 odstotka). Največ anketirancev ima dokončano srednjo šolo (32,9 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,0 odstotka), 23 odstotkov anketirancev ima poklicno šolo in 17,1 odstotkov anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (52,2 odstotka), sledi mesto (30,9 odstotka) in manjši kraj (16,9 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (26,3 odstotka), sledita Podravska (16,5 odstotka) in Savinjska (11,8 odstotka) regija.

Sara Rančigaj