fbpx

Je bil tudi razpis glede mariborskega letališča fiktiven? Pri takšnih razpisih izgine do 60 odstotkov denarja, glavni akterji pa zopet iz vrha SMC: Cerar, Gašperšič in Leben!

Foto: STA

Spletni portal Požareport razkriva dokumentacijo domnevno fiktivnega razpisa ministrstva za infrastrukturo tik pred koncem mandata, na katerega sta se v paketu prijavila zavod in podjetje, vse skupaj pa je steklo presenetljivo hitro. Nekateri pri tem ocenjujejo, da je bila zadeva vnaprej pripravljena in da se na tak način izgubi do 60 odstotkov vrednosti. Pomenljivo je, da si je direktor podjetja Roc že v preteklosti želel na hitro obogateti, vprašanje pa je tudi, koliko časa bo Cerar pri tem še vztrajal na mestu zunanjega ministra?!

Kot kaže, bo v naslednjih dneh glede poslov Stranke modernega centra v preteklem mandatu padlo še precej okostnjakov iz omare. Portal Požareport je tako razkril dokumente, ki naj bi jih že imela tudi policija in Nacionalni preiskovalni urad, prikazujejo pa sumljive operacije, ki naj bi jih osebno vodil takratni državni sekretar za infrastrukturo in nedavno odstopljeni minister za okolje Jure Leben, takratni minister Peter Gašperšič naj bi le podpisoval, za vse skupaj pa naj bi vedel takratni predsednik vlade Miro Cerar, ki ne glede na situacijo še kar vztraja na mestu ministra za zunanje zadeve.

Direktor podjetja, ki se je prijavilo na razpis, si je že v preteklosti želel na hitro obogateti
Ministrstvo za infrastrukturo je kmalu po junijskih državnozborskih volitvah razpisalo javno naročilo z naslovom “Iskanje možnih rešitev delovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor”, na razpis pa se je prijavil “en” kandidat, in sicer Zavod Turjak ter podjetje Roc, d.o.o., v paketu, obe podjetji pa sta se poslovno razcveteli prav med mandatom Cerarjeve vlade. Podjetje Roc je bilo ustanovljeno 21. julija 2015, od takrat pa je iz proračuna prejelo že vrtoglavih 245.310,66 evra, od tega po podatkih Erarja 176.755,35 evra od Mestne občine Ljubljana, 13.908 evrov pa od ministrstva za infrastrukturo. Podjetje vodi mag. Dejan Podhraški, ki si je, pomenljivo, na hitro želel obogateti že oktobra leta 2007, ko je sodeloval v kvizu Lepo je biti milijonar, a je takrat odšel s 3.500 evri. Tokrat, kot kaže, je na boljši poti, da resnično postane milijonar.

Vir: Erar

Vse naj bi nakazovalo na to, da je bila celotna zadeva pripravljena vnaprej
Odločitev o rezultatu tega razpisa s ponudbeno ceno skoraj 63 tisoč evrov brez davka na dodano vrednost sta vodja službe za javna naročila Sonja Grašič in resorni minister Peter Gašperšič sprejela 3. septembra. Vse to se je zgodilo presunljivo hitro, 4. septembra naj bi bilo vse podpisano s strani odgovornih na ministrstvu, Gašperšič pa je to podpisal 7. septembra 2018, le nekaj dni pred svojim odhodom z ministrstva torej. Vse to naj bi nakazovalo na to, da je bila vsa zadeva v celoti pripravljena vnaprej.

Vir: Požareport

Vir: Požareport

Izgubilo bi se lahko do 60 odstotkov denarja
Da se je skočilo v to naročilo tik pred koncem mandata, je precej sumljivo – kot kaže, so se do zadnjega dne “opravljanja tekočih poslov” ukvarjali z izčrpavanjem. Poznavalci naj bi po poročanju portala Požareport ocenjevali, da na tak način izgine celo do 60 odstotkov denarja, vse to pa je potekalo v luči tega, da naj bi Cerar dal zeleno luč pri črpanju denarja za potrebe volilne kampanje.

Vir: Požareport

Vir: Požareport

J. Ž.