fbpx

Ljubljana pod Jankovićem postaja Balkan v malem: Po Džamijski še Beograjska ulica, medtem pa so v Beogradu umaknili vse ulice, poimenovane po slovenskih mestih!

Zoran Janković. (Foto: STA)

Dolgoletni ljubljanski župan Zoran Janković bo kot kaže s svojim volilnim strojem v ljubljanskem mestnem svetu dosegel, da bo v kratkem v Ljubljani, ena izmed ulic poimenovana Beograjska ulica. “Slovenija je bila stoletja pod Habsburgi, 25 let pod Karađorđevići in potem še 45 let v SFRJ. Jasno, naj bo Beograjska ulica, ampak naj bo tudi Bruseljski trg, Londonska, Madridska, Atenska, Ukrajinska ali Helsinška ulica. Pa da ne pozabim: Smrt titoizmu!,” se je odločno preko družabnih omrežij novemu škandaloznemu predlogu uprl urednik Portalaplus Dejan Steinbuch.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v preteklosti že poskušal takratno novo cesto do stožiškega križišča poimenovati Titova cesta. Poimenovanje ulic po totalitarnih voditeljih je preprečila odločitev Ustavnega sodišča. Vendar se Janković ne vda, saj je cel kup ljubljanskih ulic poimenoval po spornih osebah nekdanjega nedemokratičnega režima, veliko prahu je dvigalo tudi poimenovanje ceste ob ljubljanski džamiji in najlepše mesto na svetu (po Jankovićevo) je dobilo še Džamijsko ulico. Sedaj na pobudo namestnika beograjskega župana, Gorana Vesića, hoče eno izmed ulic v Ljubljani poimenovati po glavnem mestu nekdanje skupne države.

Beograd je predstavljal prestolnico za Slovence skoraj celotno 20. stoletje. Razumeli bi, če bi Slovenija bila takrat samostojna država in bi imela pri svojem delovanju veliko avtonomije. A Beograd je predstavljal centralistično prestolnico, kjer so se sprejemale vse najpomembnejše politične in gospodarske odločitve. Tako kot sedaj za velik del slovenskih državljanov predstavlja Ljubljana centralistični center v samostojni Sloveniji.

Zoran Jankovič preplavil Ljubljano s sumljivim srbskim in črnogorskim kapitalom
Odločitev ljubljanskega župana bi bila smiselna, če bi imeli tudi v Beogradu ulice poimenovane po slovenskih mestih. Vendar se je sedanja beograjska oblast odločila, da bo umaknila vsa imena, ki niso v povezavi s Srbijo. Tako v Beogradu ne bo več ljubljanske, celjske, mariborske in blejske ulice. Vse te ulice izvirajo še iz časov nekdanje skupne države. Prav Vesić je dejal, kot poroča Delo, da morajo beograjske ulice nositi imena po ljudeh, ki so delali dobro in v korist Srbije. Pri tem je v svoji izjavi pozabil, da v Sloveniji že imamo Beograjsko ulico in sicer v štajerski prestolnici Maribor.

Tudi zadnji ponos Zorana Jankovića, hotel Intercontinental s petimi zvezdicami, je postavil še en sporen prijatelj Jankovića, srbski milijarder Miroslav Mišković. Lastnik podjetja Derby, Izet Rastoder, gradi svoj nepremičninski kompleks v ljubljanskem predelu Šiške s povezanimi podjetji, ki segajo do črnogorskega predsednika Mila Đukanoviča.

Imena ulic po slovenskih mestih niso ostala, kljub več skupnim sejam srbske in slovenskih vlad pod vodstvom Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca. Nekdanja Šarčeva vlada je celo obljubila, da se bo zavzemala, da bodo v prihodnje podelili srbski manjšini v Sloveniji status kot ga imata madžarska in italijanska manjšina v naši državi.

https://twitter.com/Jo_AnnaOfArt/status/1302509011296817152

Janković se smeji, saj ve, da v slovenskem pravosodju velja za nedotakljivega
Titoizem in nostalgijo po nekdanji Jugoslaviji ohranja prav tranzicijska levica in njeni predstavniki kot so Zoran Janković in Tanja Fajon. V našem mediju smo že pisali, da bo v občini Radenci potekal referendum o tem, da se ohrani Titova cesta. Radenski župan Roman Leljak se je odločil, da bi Titovo cesto poimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Če je v preteklosti Ustavno sodišče v primeru Ljubljane odločalo razumno, je sedanja večinska sestava ustavnih sodnikov usmerjena izrazito totalitarno. Med drugim so v svoji odločitvi prozorno zapisali, da v primeru Ljubljane in Radencev, ne gre za podobna primera.

Ljubljanski župan Zoran Janković se temu kot vedno le smeji. Njegov status nedotakljivega v slovenskem pravosodnem sistemu je eden večjih madežev, ki ga ne more skriti nihče. Zato je Jankoviću popolnoma vseeno, če je v Beogradu katera izmed ulic poimenovana po Ljubljani. V vlogi srbskega vazala bo izpolnil še eno željo njegovemu spornemu političnemu in gospodarskemu krogu iz Srbije, ne glede na to, da bo s sprejeto odločitvijo ponovno poskrbel za razdvojenost slovenskega naroda.

Luka Perš