fbpx

Ljubljano preplavile mavrične “ptičje hišice za strpno Ljubljano”, urednik Mladine jih je pozdravil z odprtimi rokami – tako kot migrante

Foto: STA

Na različnih lokacijah v Ljubljani so pričeli nameščati “ptičje hišice za strpno Ljubljano” v mavrični barvi s pripisom, da “dom ni le hiša in streha nad glavo, je tudi toplina, ljubezen, sprejetje in varen pristan”. Pri izdelavi ptičjih hišic so sodelovali otroci migranti iz Azilnega doma Ljubljana in njihovi ljubljanski vrstniki v okviru projekta, ki so se ga domislili štirje študentje socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, ker jim je v naši družbi dovolj “sovraštva, ksenofobije, rasizma in sovražnega govora”.

S postavljanjem mavričnih ptičjih hišic so pričeli že ta teden, do odprtja razstave, ki je načrtovano v mesecu marcu, bodo po poročanju Mladine stale tudi ob osnovnih šolah (OŠ Jožeta Moškriča in OŠ Livada), katerih učenci so sodelovali pri projektu. Ugledati pa jih bo mogoče na Kongresnem trgu, ob Poti spominov in tovarištva, v parku Tivoli, ob Muzeju sodobne umetnosti Metelkova in poleg Slovenskega etnografskega muzeja.

Nostrodamus Repovž jih je pozdravljal z odprtimi rokami
Ob tem so avtorji projekta pozvali izobraževalne in vzgojne ustanove, da bi tovrstne delavnice lahko vključili med stalne izbirne vsebine, saj po njihovo te pripomorejo k širjenju strpnosti in premagovanju predsodkov. Medtem ko se marsikdo vpraša o smiselnosti tovrstnega projekta pri krepitvi integracije otrok migrantov, seveda ni nič čudnega, da se Mladini zdi projekt navdihujoča akcija, saj ti veljajo za velike podpornike nezakonitih migracij. Urednik Mladine Gregor Repovž je namreč v času vdora prvega migrantskega vala širokosrčno pozdravil nezakonite migrante z naslednjimi besedami: “Dobrodošli, novi sodržavljani! Učimo se torej o Siriji in Afganistanu, Eritreji in Iraku … Od tam prihajajo naši bodoči prijatelji, sošolci naših otrok, žene in možje, svaki in zeti, prva generacija bo še močno zaznamovana, druga pa bo predvsem skrbela, da čim manj ‘njihovega’ utone v pozabo. Prihaja raznolikost, prihaja učenje za nas in zanje, skupni prazniki, enkrat njihovi, enkrat naši. A vseeno. Prihajajo nova hrana in čudovite restavracije pa literatura, glasba in seveda kakšna navada, ki se ji bomo čudili – oni naši, mi pa njihovi. Kar predstavljajte si, kako bodo debelo pogledali, ko bodo prvič videli na primer kurente.”

Danes lahko vidimo, da je daleč od tega, da naj bi migranti k nam prinesli toliko lepega kot je pred leti blodil Repovž. Namreč Evropa je kvečjemu postala bolj nevarna tako, kot ni bila že stoletja. Nobenega sledu ni o odprtju novih restavracij, ki naj bi jih nezakoniti migranti odprli pri nas z namenom, da bi se večinsko prebivalstvo spoznalo z njihovo kulturo. Ti seveda veliko bolj uživajo v brezdelju in ugodnostih, ki jim jih nudi država na račun dela slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Iz tega razloga tudi ni nobenega sledu o literarnih presežkih, ki jih je napovedoval Nostradamus Repovž, saj je splošno znano, da ti nastajajo v pomanjkanju, v Sloveniji pa sledu o tem za migrante seveda, ni.

Foto: Facebook

Nič čudnega ni, da so ljudje iz dneva v dan bolj jezni, ko prebirajo, koliko denarja se steka za oskrbo nezakonitih migrantov, medtem, ko je potrebno sodržavljanom, ki so vplačevali v državno blagajno pomagati z zbiranjem zamaškov in ostalimi oblikami humanitarnih akcij. Levim vladam več kot očitno prioriteto predstavljajo nezakoniti migranti, torej njihovi bodoči volivci, zato ti poskrbijo, da imajo na voljo ekološko pridelano hrano, lepo namestitev, medtem, ko vedno več državljanov, ki delajo, le komaj shajajo iz dneva v dan.

Integracija, h kateri naj bi med drugim pripomogla postavitev mavričnih hišk, je več kot očitno neuspešna, saj se migranti pri nas kot tudi v celotni Evropi držijo kulturnih vzorcev, ki so jih bili vajeni v svojem domačem okolju. Osnovno čtivo jim predstavlja namreč Koran, ki se ga držijo kot pijanec plota, zato ni čudno, da je v Evropi vedno več posilstev, obrednih umorov, obrezovanja, burkinijev in burk. Vsakdo, ki na problematiko neuspešne integracije opozori, pa je nemudoma označen za fašista in rasista.

H. M.