fbpx

Ljudje ne padajo več na propagando opozicije in osrednjih medijev: Le 3 odstotki ljudi širjenje virusa pripisujejo neprimerni komunikaciji vlade!

Premier Janez Janša in vladni govorec Jelko Kacin (Foto: STA)

Osrednji mediji že lep čas poskušajo ustvariti vtis, kako je za vse kar se dogaja kriva vlada. Včasih se zdi, da manjka le, da si še izmislijo, da je vlada oziroma Janez Janša, ki že ves čas velja za priljubljenega dežurnega krivca, v laboratoriju ustvaril novi koronavirus. Očitno pa kljub zavajajočemu poročanju ljudje še vedno uporabljajo zdravo kmečko logiko. Nedavna anketa Valicona je namreč razkrila, da je na vprašanje “Zakaj se po vašem mnenju, navkljub vsem ukrepom in delni zapori javnega življenja, širjenje virusa ne umirja?” več kot polovica vprašanih navedla odgovore, ki jih razumemo kot neupoštevanje ukrepov za zajezitev ukrepov.  

Vprašanje glede razloga za širjenje virusa je bilo odprtega tipa, kar pomeni, da so anketirani tisti, ki so sami navedli odgovor na zastavljeno vprašanje. Odgovori pa so bili nato po navedbah Valicona združeni v vsebinsko smiselne sklope. Več kot polovica (55 odstotkov) vprašanih je navedla odgovore, ki jih lahko razumemo kot neupoštevanje ukrepov, med njimi je bilo kar 14 odstotkov takih, ki so v odgovor navedli druženja in zasebne zabave.

Realnost je povsem drugačna

“Ena šestina, 17o odstotkov odgovorov, se nanaša na nezadostnost ukrepov, 12 odstotkov pa na to, da naj bi bilo premalo narejenega za zajezitev. Vpliv politike navaja 11 odstotkov  vprašanih,” navajajo. Pri tem pa je potrebno povrhu še poudariti, da je bilo merjenje izvedeno med petkom in nedeljo, torej pred sprejetjem najnovejših omilitev ukrepov. Zbrani rezultati tako predstavljajo stanje, ki je vladalo pred sprostitvenimi ukrepi. Kot lahko vidimo izsledki ankete niti približno niso v skladu s tistim, kar prodajajo osrednji mediji in opozicija, ki si na vsak način želi nazaj na oblast. Pri tem pa je niti najmanj ne moti, da pri nas tako kot drugje po Evropi vztraja visok delež okuženih.

Vir: Valicon

Opozicija v spregi z osrednjimi mediji, kjer seveda ne manjka nacionalna televizija, vseskozi poskuša vtis, da je vlada kriva za vse. Še posebej radi izpostavljajo, kako naj bi ta na neprimeren način komunicirala z javnostjo, zaradi česar naj bi posledično prihajalo do neupoštevanja ukrepov za zajezitev virusa. Opoziciji, še posebej predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu gre v nos, da je vladni govorec postal Jelko Kacin, prav tako pa ni bil zadovoljen nad tem, da je vodja strokovne skupine postala dr. Bojana Beović. Glede vpletenosti vladnega govorca Kacina v boj proti širjenju novega koronavirusa je namreč  Šarec kmalu po tem, ko je vrgel puško v koruzo, dejal, kako naj bi se vsak dan bolj zdelo, da se vračamo v leto 1991. “Misleč, zdaj pa nekaj bo. A namesto tega smo vsaj trikrat na dan poslušali in še poslušamo, kako je naša vlada vse zamudila, česa ni naredila in tako naprej… Stroka je bila umaknjena, epidemiologinjo je zamenjala infektologinja, ki je slučajno članica stranke SDS in kandidatka za vodenje Zdravniške zbornice Slovenije.” Ob tem pa je “spregledal” dejstvo, da je epidemiologinja Nina Pirnat, ki se v vlogi direktorice NIJZ ni izkazala, vidna članica Socialnih demokratov.

Foto: STA

Nad izbiro Kacina prav tako ni zadovoljna predsednica stranke SD Tanja Fajon, ker ji ni všeč njegov slog dela. Prepričana namreč je, da bi morala to vlogo prevzeti oseba iz epidemiološke stroke, ki bi na pojasnjevalen, preudaren in miren način prevzela vlogo pri komunikaciji z javnostjo. Glede na to, da Kacin niti slučajno ni konfliktna oseba, ki bi kar v tja en dan zgubljala živce, so seveda njeni razlogi za zamenjavo toliko bolj nenavadni in smešni. Ve pa se, da ima več izkušenj z komuniciranjem v kriznih razmerah, kot kdorkoli drug. Temu ni mogoče oporekati. Poleg tega, da ji ne odgovarja delo direktorja NIJZ Milana Kreka, dobro znano, pa je, da ji nikakor ne odgovarja komunikacija Janeza Janše. Glede na njeno komuniciranje preko Twitterja slednje seveda ne preseneča. Bi si pa lahko včasih nekateri nastavili ogledalo. Kakorkoli, rezultat Valiconove ankete govori sam zase. Le 3 odstotkov je bilo namreč takšnih, ki so kot razlog za širjenje virusa navedli neprimerno komunikacijo.

Doživela pogrom, ko sta bobu rekla bob

Ko sta Janša in Kacin opozarjala, da je neupoštevanje ukrepov za zajezitev virusa tisto, ki je krivo, da so rezultati takšni kot so, sta seveda doživela pogrom. Drznila sta si namreč povedati resnico. Virus se namreč ne more širiti, če ljudje ne ustvarjamo pogojev za to. Imamo preproste ukrepe in če bi se jih vsi držali striktno kakšna dva tedna, bi število okuženih moralo pričeti upadati. Ker pa do tega ni prišlo, se vse skupaj toliko bolj podaljšuje. S tem razumljivo nastajajo napetosti, ki pa so seveda v prid opoziciji, ki si s pomočjo osrednjih medijev prizadeva za rušenje vlade.

Nina Žoher