fbpx

Ljudje umirajo v čakalnih vrstah, minister Šabeder pa na pozive k odstopu po uničenju poklica srednje medicinske sestre cinično odgovarja, da “odstop z mesta ministra za zdravje ni ravno nekakšna posebna kazen”!

Zakaj se minister Aleš Šabeder spreneveda? (Foto: STA)

Slovenke in Slovenci že dalj časa umirajo v čakalnih vrstah socialističnega zdravstvenega sistema, s katerimi se ustvarja ogromna škoda, namesto resne reforme pa je zaradi minister Aleš Šabeder še dodatno omejih delovanje zdravstvenega sistema s pravilnikom o kompetencah v zdravstveni negi, ki je onemogočil dosedanje delo srednjim medicinskim sestram, s čimer je zadovoljil interese zdravstvenih fakultet, ki si zdaj obetajo več študentov. V zdravstvenem sistemu že zdaj manjka nekaj tisoč zdravstvenih delavcev, predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pa je izrazil pričakovanje, da bo pravilnik nemudoma odpravljen, sicer zahtevajo njegov odstop. Minister se je na to odzval s ciničnim komentarjem, da odstop ne bi bila “ravno nekakšna posebna kazen.”

V javnosti in delu zdravniške stroke se po poročanju Slovenske tiskovne agencije pojavljajo številni očitki, da pravilnik o kompetencah v zdravstveni negi onemogoča organizacijo dela, kakršna je bila pred njegovim sprejetjem, in vodi v organizacijski kaos. Med drugim so v Koordinaciji zdravniških organizacij v četrtek izrazili pričakovanje, naj minister pravilnik nemudoma odpravi. Minister za zdravje Aleš Šabeder se je ta teden odzval tudi na napoved Koordinacije zdravniških organizacij, da bo zahtevala njegov odstop, če ne bo odpravil pravilnika o kompetencah v zdravstveni negi in sicer s ciničnim komentarjem, da “odstop z mesta ministra za zdravje ni ravno nekakšna posebna kazen.”

Koristi od pravilnika bodo imele le zdravstvene fakultete in nihče drug
Na dogajanje se je odzval tudi nekdanji minister in profesor na Ekonomski fakulteti dr. Matej Lahovnik, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Pri določitvi potrebnih kompetenc srednjih medicinskih sester ni strokovno sodelovala zdravniška zbornica ampak zaposlenci visoke šole za zdravstvo, ki bodo imeli konkretne koristi od neumno postavljenih smernic #butale” In res je nov pravilnik očitno predvsem v interesu zdravstvenih fakultet, ki si na račun onemogočenega dela srednjih medicinskih sester obetajo več študentov. S tem se bodo močno povišali stroški in čas izobraževanja, s tem pa bo na trgu manj kompetentnih kadrov na tem področju. Velja poudariti, da že zdaj bolnišnicam in zdravstvenim ustanovam manjka vsaj dva tisoč zdravstvenih delavcev.

V šempetrski bolnišnici bodo delo opravljali kar po starem
Po redni seji koordinacije zdravniških organizacij je predsednik zdravniškega sindikata Fidesa Konrad Kuštrin povedal, da pričakujejo, da bo minister za zdravje Šabeder nemudoma odpravil pravilnik o kompetencah v zdravstveni negi: “Če minister tega ne bo naredil, je to razlog, da zahtevamo njegov odstop.” Kot poroča STA, je Kuštrin poudaril, da pravilnik uničuje poklic srednje medicinske sestre. “Pravilnik je srednje medicinske sestre spravil na raven bolničark,” je poudaril. To po njegovi oceni povzroča ogromne težave. “Nekateri imajo navodila, naj delajo po starem,” je pojasnil. Tudi v šempetrski bolnišnici so se dogovorili, da bodo delo opravljali po starem, je spomnil Kuštrin. Zdravstvena nega je po njegovi oceni ključna za uspešno zdravljenje bolnikov. “Slaba zdravstvena nega lahko poruši ves trud, ki ga zdravniki vložimo v zdravljenje bolnika,” je še dodal.

Konrad Kuštrin (Foto: STA)

Da veljaven pravilnik vodi v kaos in onemogoča delo, opozarja tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije
“Sedanje stanje ob veljavnem pravilniku vodi v kaos in onemogoča organizacijo dela, kakršna je bila pred sprejetjem pravilnika. Skrbi nas, da je s tem lahko ogrožena tudi varnost bolnikov,” je poudarila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik. V koordinaciji sicer poudarjajo, da pri pripravi dokumenta zdravniki niso sodelovali.

Zdenka Čebašek Travnik (Foto: STA)

S čakalnimi vrstami se ustvarja ogromna ekonomska škoda
Generalni sekretar Zdravniške zbornice Slovenije Iztok Kos pa je spomnil na obljube koalicije o skrajševanju čakalnih vrst. “Čakalne vrste ostajajo, ostaja pa tudi ekonomska škoda, ki nastaja zaradi čakalnih vrst. Več 100 milijonov gre za nadomestila za bolniško odsotnost, namesto da bi dali nekaj 10 milijonov za dodatne programe,” je povzel. “Ta zajec v gozdu je tako velik, da pozivam premierja Marjana Šarca, da gre končno v gozd in morda bo končno zakuril svoj prvi žar v tem mandatu,” je dodal. Sicer je imel Fides danes tudi sejo glavnega odbora, na kateri so obravnavali predvsem dokument o kompetencah v zdravstveni negi in odhajanje zdravnikov.

Rok Krajnc