fbpx

Ljudmila Novak: “Stanje na desnici žalostno, NSi gre na kongresu v sredino” – Člani nervozni, ker priljubljenost ne narašča

Nekdanja partijska časopisna hiša Delo si naklado rešuje z Ljudmilo Novak, ki kritizira desnico. Foto: TWitter.

Jutri bo v Mariboru na sporedu kongres opozicijske stranke Nova Slovenija, na katerem naj bi tudi dokončno potrdili program napovedanega “repozicioniranja” v politično sredino, s čimer iščejo glasove med t.i. neopredeljenimi volivci, poznavalci pa menijo, da tudi skačejo v bazen Marjana Šarca, ki navidez zavzema stališče sredinskosti, kar pa je tudi eden od razlogov, da se je retorika med predstavniki obeh strank v zadnjem času zaostrovala. Nič drugače ni v odnosu stranke NSI z edino drugo pravo stranko na desni, SDS. Nekdanja predsednika stranke in trenutna evropska poslanka Ljudmila Novak namreč stanje na slovenski desnici v današnjem obširnem intervjuju v režimskem časniku Delo opisuje kot “žalostno”.

Ljudmila Novak je na vprašanje, kakšna je prihodnja politika Nove Slovenije odgovorila, da se mora stranka zgledovati po svoji sestrski nemški stranki CDU. Novakovo so v intervuju za Delo predstavili kot gospo, ki je z izogibanju skrajnim politikam Novo Slovenijo po izpadu iz parlamenta pripeljala nazaj v državni zbor, zdaj pa želi njeno delo v tej smeri nadaljevati tudi nova generacija na čelu z Matejom Toninom. Novakova je prepričana, da bo stranka slejkoprej prestopila okvirje trenutne politične podpore, kar bi ji na naslednjih volitvah prineslo vsaj 10 poslancev, s tem pa tudi večjo težo ob morebitnem sodelovanju v kateri izmed koalicij. Kritiki takšnega prepozicioniranja in oddaljitve od temeljnih vrednost stranke pa Novi Sloveniji napovedujejo propad.

In v kakšnem stanju je po mnenju Ljudmile Novak slovenska desnica danes? “V žalostnem. Nimamo prave moči, da bi nastopili skupaj – zaradi različnih dejavnikov, ki pa jih ne bom ponavljala. Odklanjam tudi skrajnosti, kakršnim smo vse bolj priča tako na levi kot na desni,” pri časopisu Delo danes citirajo nekdanjo predsednico Nove Slovenije. Po njenih besedah je bila NSi vedno bolj na sredini, kot pa na desni, pomembno pa se ji zdi, da ostanejo krščanski demokrati z vsemi vrednotami krščanske demokracije, ki da je pripomogla k združevanju Evrope.

Politični poznavalci Novi Sloveniji s pomikom v sredino ne napovedujejo lepe prihodnosti. Foto: STA.

Novakova glasovala za sporno resolucijo Evropske komisije proti Poljski
Novinarka Barbara Eržen je sicer Novakovo izzvala, da nasprotovanje splavu in evtanaziji bržkone ni sredinska sveto nazorska opredelitev, a je evropska poslanka vztrajala, “da je to opredelitev krščanskih demokratov. Želimo si narediti čim več za dobro družine, da ženskam o teh stvareh ne bo potrebno razmišljati.” Evtanazija po njenih besedah ne more biti rešitev. Trenutno vladajočo levo strujo pa je pozvala, naj čimprej poskrbi, da bo v državnem zboru sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi, da bo življenje vsakega človeka od rojstva do smrti dostojno.

Je pa Ljudmila Novak v teh dneh znova na tapeti dela politike zaradi resolucije Evropskega parlamenta, uperjene proti Poljski, za katero je glasovala, medtem ko sta bila evropska poslanca Dr. Milan Zver in Romana Tomc proti. Na Poljskem je namreč pred mesecem dni kar nekaj pozornosti vzbudil predlog zakonodaje, s katerim skuša vlada prepovedati promocijo spolne aktivnosti med mladoletniki. Ni trajalo dolgo, preden se je Bruselj z omenjeno resolucijo ponovno spravil nad to državo. Čeprav naj bi se NSi zavzemala za krščansko demokratske vrednote, postaja vse bolj jasno, kaj v resnici pomeni premik NSi v “sredino”, so ob tem zapisali na spletnem portalu tednika Demokracija.

Zakaj ni dviga rejtingov?
Morda je tudi to eden izmed razlogov, da kljub selitvam po političnem prostoru NSi zaenkrat ne uspe pomembneje dvigniti svoje priljubljenosti. Zato je v stranki že zaznati nekaj nervoze, poroča časopis Dnevnik.

T. F.