fbpx

Ljudmila Novak na soočenju: “Na paradi ponosa bi se dostojno vedla”?!

Ljudmila Novak (Foto: STA)

Od leta 2009 je Društvo Parada ponosa krovni organizator Parade ponosa, ki se zavzema  za večjo vidnost in enakopravnost LGBTIQ+ oseb. Do zdaj sta se Parade ponosa udeležila oba predsednika države, tako Danilo Türk kot tudi Borut Pahor. In če bi bila predsednica Ljudmila Novak? Sama pravi, da tudi ta možnost obstaja.

Predsednica krščanskih demokratov in kandidatka za predsednico Ljudmila Novak je svoje volivce, pa tudi ostalo javnost, presenetila z izjavo, da bi se udeležila Parade ponosa. Na soočenju predsedniških kandidatov na televiziji POP TV namreč te možnosti ni zavrnila, pač pa je dodala: “Tam bi se dostojno vedla, v skladu s svojim prepričanjem.”

Parade ponosa se običajno udeležijo tisti, ki podpirajo tudi njihova prizadevanja. Spomnimo samo na Družinski zakonik in polemike, ki so bile v času referenduma, na katerem je Slovenija rekla glasen ne noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Tudi Novakova je bila takrat proti temu zakonu, zato zdaj njena izjava preseneča, saj nekdo, ki naj bi tudi v javnosti zastopal krščanske vrednote in pravico otrok tako do očeta kot do mame, ne bi hodil na parade, kjer ljudje prav temu nasprotujejo.

Kako lahko na paradi zastopaš prepričanje, v katerega organizatorji parade ne verjamejo?
Prav zato je težko razumeti njeno izjavo, da bi se na paradi vedla v skladu s svojim prepričanjem. Če so njena prepričanja res takšna, kot jih zastopa navzven, potem udeležba na paradi niti nima smisla, saj se z njihovimi prizadevanji ne strinja.

Nekaj je, če spoštuješ človeka in ga ne obsojaš, drugo pa je, če se udeležuješ protestnega shoda, kjer se med drugim zavzemajo za izbris tiste temeljne celice, v katero verjameš; to je družine.

Bilo je pred nekaj leti …
Še leta 2010 pa je Novakova tako govorila o tej isti paradi: “Verjetno se bo tej paradi spet posvečala velika pozornost, a sama bi raje videla, da bi posneli, kako kakšno gasilsko društvo praznuje 100. obletnico svojega delovanja, saj je naredilo veliko humanitarnih dejanj, ne pa, da spet napihujemo in se vse vrti okoli neke manjšine.”

B. V.