Ljudmila Novak nasprotuje Muzeju slovenske osamosvojitve in svoji stranki

Ljudmila Novak v družbi poslanskih kolegov Milana Brgleza in Irene Joveve (Vir: STA)

Evropska poslanka Ljudmila Novak se je pred kratkim izrekla kot njeni somišljeniki na levici, da samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve ne potrebujemo. Izjava je požela nemalo razburjenja predvsem v krogih, ki so dejansko zaslužni za osamosvojitev. V medijih, povezanih s tranzicijsko levico, ji seveda ploskajo. 

“Če kaj, potem je v življenju pomembno poznati in sprejeti resnico. Ne strinjam se, da nekdo temo, kot je denimo osamosvojitev naše domovine, ugrabi, z njo manipulira in si prek manipulacij sam sebi postavlja spomenike. Osamosvojitev je del vseh nas in ne le peščice posameznikov,” je zapisala evropska poslanka NSi. Njen strankarski kolega in eden od osamosvojiteljev Lojze Peterle je zavzel ravno nasprotno stališče. Skupaj z osamosvojitelji Janezom Janšo, Dimitrijem Ruplom, Jelkom Kacinom od vlade zahtevajo preklic sporne odločitve.

Za “žlahtno” NSi po meri levice
V isti objavi na socialnih medijih je Novakova še dodala misel, ki jo pravzaprav umešča zunaj programa stranke, ki jih pripada. “Želim si, da NSi deluje v skladu s svojimi vrednotami in programom, ne pa na podlagi pritiska ali izsiljevanja katere koli druge stranke. Za demokracijo in vladavino prava,” je zapisala na socialnih medijih. Evropska poslanka je očitno pozabila, da je bila ravno NSi ena izmed velikih podpornic ustanovitve muzeja, nato pa je celo grozila ministrici za kulturo Asti Vrečko z interpelacijo.

Ljudmila Novak bi spoznavala in sprejemala resnico. (Vir: zajem zaslona, Facebook)

Na izjavo evropske poslanke se je v vmesnem času odzval tudi vodja opozicije Janez Janša, ki je v odzivu na izjavo poslanke zapisal, da je napadu njene stranke sledil njen napad na lastno članstvo in Peterleta, ki je predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ter ostale strankarske kolege, ki so sodelovali v osamosvojitvi.

Na sporno izjavo se je kar vsulo kritičnih komentarjev, med drugim nekdanje poslanke SDS Mojce Škrinjar, ki je zapisala: “Še spremembo ustave naj podpre Ljudmila Novak, da bo za vedno zavladala Levica, pa bo šla po priljubljenosti ob bok Milki Planinc.” Odzval se je tudi nekdanji vodja policistov Anton Olaj, ki piše: “Ne vem, ali ste, Ljudmila Novak, to želela, vendar vnašate nemir v slovensko družbo, do česar sem kritičen. Če prav razumem, sta si glede tega vprašanja z Lojzetom Peterletom na različnih bregovih. Ali vaša izjava morebiti predstavlja stališče stranke Nova Slovenija?” 

Njene izjave škodijo desnici
Evropska poslanka Ljudmila Novak redno pretresa javnost z izjavami, ki ne pritičejo nekomu z desnice ali NSi. Kot vedo povedati številni člani njene stranke, jih Novakova zaradi nasprotovanja Janši spravlja v neroden položaj, škodi desnici kot celoti, njena stališča pa se ne razlikujejo od politikov na levici. Ljudmila Novak je zatorej mlinski kamen okoli Nove Slovenije, ki se ima za krščansko stranko.

Spomnimo tudi, da se je Novakova nedavno znašla pod drobnogledom tujih medijev zaradi njene poti v Izrael, ki ni bila prijavljena v ustreznim organom v Evropskem parlamentu. Za medije je odgovarjala, da njena pot ni bila povezana z delom v EP. Na vprašanja, kako je bila pot financirana, ni odgovarjala. Hkrati se je pojavila na fotografijah Izraelske vojske med predstavitvijo tunelov, ki jih koplje teroristična organizacija Hezbollah. Novakova trdi, da so bili njeni obiski informativne narave. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Gal Kovač