Ljudmila Novak – tako kot je prišla, je tudi odšla z lestvice najbolj priljubljenih politikov

Ljudmila Novak (Foto: STA)

Ali je tranzicijsko omrežje prečrtalo evropsko poslanko iz vrst Nove Slovenije Ljudmilo Novak? Če je bila v sredini julija v anketi Ninamedia še najbolj popularna političarka, je zadnja avgustovska anketa Mediane sploh ni zaznala med najbolj priljubljenimi politiki. Po drugi strani je po anketah Ninamedie še vedno v vrhu priljubljenosti. Ne smete pozabiti, da se tranzicijsko omrežje za svoje cilje ne bo odpovedalo Novakovi in so ji pripravljeni pomagati tudi pri kandidaturi za predsednico države prihodnje leto. “To pomeni to, da ta lestvica ni vredna nič. Naredijo arbitrarno. Kot kaže, so dali delat študentom in nekdo, ki to pogleda, če je pravilno za tranzicijsko levico, je bil na dopustu. V naslednji lestvici jo napovedujem zelo visoko, zato ker bodo to napako popravili,” je za naš medij izjavil profesor in analitik Boštjan M. Turk. Po objavi našega članka se je oglasila preko Twitterja Ljudmila Novak. Zapisala je, da jo na Mediani ni že dve leti, ker ne merijo več priljubljenosti evropskih poslancev, razen Tanje Fajon, ki je predsednica stranke SD.

Ljudmila Novak je nekdanja predsednica Nove Slovenije in sedaj že drugi mandat evropska poslanka. V zadnjem obdobju je bila na merjenju javnega mnenja vodilna političarka na desnici. Vsaj tako so radi ankete interpretirali v slovenskih dominantnih medijih. Vendar je Ljudmila Novak le še ena od “umetnih konservativk”, ki deluje za interese tranzicijskega omrežja v Sloveniji. Enako trdi Turk, da je Novakova primer klasične politične transmisije, posledica politik krščanskih demokratov in SLS-a v devetdesetih letih 20. stoletja.

Ljudmila Novak je zelo znana po dobrih odnosih s poslovnežema Janezom Škrabcem in Stojanom Petričem, zato ni čudno, da še oba pridobivata več stomilijonske gradbene posle za državo. Nikoli ni skrivala, da se razume tudi z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom. Pričakovali bi vsaj, da bo v Bruslju kot evropska poslanka branila Slovenijo. Zgodilo se je drugače. Poleg levo izvoljenih opozicijskih evropskih poslancev je Novakova med bolj glasnimi s svojimi politikantskimi nastopi in zelo ostra proti sedanji vladi. Sama računa, da bo s takšno politično držo lahko naskakovala mesto predsednice države. Žal pa se Novakova ne more sprijazniti, da bi jo v Sloveniji volil za predsednico enak delež volilnih udeležencev kot pred petimi leti. Se pravi, dobrih deset odstotkov. Lahko je Novakova ves čas na lestvicah najbolj priljubljenih političark. Politično udejstvovanje član Evropske akademije znanosti in umetnikov za Novakovo pove, da je političarka na poklic. Njena govorica spominja na besede voditeljice SD Tanje Fajon, “včasih tudi jezik trde tranzicijske levice in jo potrebujejo,” nam zaupa Turk.

Ljudmila Novak in evropska poslanka Irena Joveva (LMŠ). (Foto: STA)

Ninamedia, tranzicijska agencija za merjenje javnega mnenja, Novakovo še vedno prikazuje kot vodečo političarko. 
V zadnjih raziskavah javnega merjenja lahko opazimo zanimiv trend. Dve različni merjenji, dva različna rezultata. Za časnik Delo je Novakova po opravljeni raziskavi Mediane izpadla z lestvice najbolj priljubljenih. Po raziskavi Ninamedie za časnika Dnevnik in Večer pa je Novakova še vedno v vrhu lestvice. Del slovenske javnosti se je tako odzval, saj je Novakova izpadla iz vseh kombinacij za prihajajoče parlamentarne in predsedniške volitve v letu 2022. Pustimo se presenetiti. Zanimivo je predvsem to, da sta dve agenciji za ustvarjanje javnega mnenja pokazali popolnoma različna rezultata. Avtor tega članka se še spominja besed direktorice Mediane Janje Božič Marolt, da so v Sloveniji najbolj verodostojna agencija za merjenje javnega mnenja.

Za Ninamedio je povedala, da so njene raziskave preveč naravnane za interese levega političnega pola. Prav rezultata teh dveh anket sta dokaz, da osrednje slovenske agencije ne merijo javnega mnenja, ampak ga prirejajo. Enako se s to ugotovitvijo strinja tudi politični analitik in profesor na Filozofski fakulteti Boštjan M. Turk. Oglasila je Novakova po objavi našega članka. Sporočila je, da je na Politbarometru (Mediana) ni že dve leti, ker ne merijo več priljubljenost evropskih poslancev. Izjema je le Tanja Fajon, ker je sama tudi predsednica stranke SD.

Po tej interpretaciji Maroltove je lahko vsem jasno, zakaj Golobičev strokovnjak za merjenje javnega mnenja Nikola Damjanič drži Novakovo v vrhu. Mogoče je, da so Ljudmilo Novak taktično umaknili z naslovnic. Lahko pa tranzicijsko omrežje načrtuje prav z Novakovo ter še z drugimi deležniki novo “sredinsko stranko novih obrazov”, kot smo v našem mediju že pisali v preteklosti.

Luka Perš