Vladni govorec Kacin za Večer razkril, kako je Črnčec Šarcu preprečeval sklic SNAV, ker bi tam sodelovala tudi opozicija – toda danes bi bilo manj mrtvih!

Damir Črnčec in Marjan Šarec (Foto: STA)

Vladni govorec Jelko Kacin je v intervjuju za Večer razkril osupljive podrobnosti o tem, kako je sekretar Marjana Šarca za nacionalno varnost Damir Črnčec preprečeval sklic Sveta za nacionalno varnost (SNAV), ker bi tam sodelovala tudi opozicija. Sam je bil takrat še del ožje ekipe Mira Cerarja, ki se je na njegovo prigovarjanje trudil za sklic SNAV. Kot je povedal v nadaljevanju, je privid Janeza Drnovška za mnoge posvečene v prejšnji koaliciji postal nočna mora, prav tako pa se te stranke v opoziciji po njegovem mnenju ne znajdejo najbolje. Prvi sveženj protikorona ukrepov je po njegovih besedah nastal s trdim delom koalicijskih partnerjev. Kot je še povedal, ne želi niti razmišljati, kaj bi bilo, če bi se agonija prejšnje koalicije in načina vodenja, kot ga je imel predsednik vlade, nadaljevala v teh razmerah.

Pri Večeru so opravili obsežen intervju z vladnim govorcem za covid-19 Jelkom Kacinom. A ni se jim izšlo po načrtu, saj se je ta spretno izogibal provokacijam novinarja Uroša Esiha in uspelo mu je razkriti marsikaj zanimivega, med drugim tudi o dogajanju v času tik preden je epidemija dosegla Slovenijo. Kot je dobro znano, je Janez Janša še iz opozicije že več tednov pred razglasitvijo epidemije pozival takratnega premierja Marjana Šarca k sklicu Sveta za nacionalno varnost, a do tega žal ni prišlo pravočasno. Kacin je o dogajanju razkril nekatere zanimive podrobnosti: “Bil sem v ožji ekipi prejšnjega zunanjega ministra Mira Cerarja, ki se je tudi na moje prigovarjanje večkrat trudil, da bi predsednika vlade Šarca prepričal, da je nujen sklic Sveta za nacionalno varnost (SNAV), pa to žal ni bilo mogoče. O tem pa tako ali tako ni odločal predsednik vlade Šarec sam, ampak oseba, ki je sedaj v poslanski skupini LMŠ.”

Črnčec preprečeval sklic SNAV, ker bi tam sodelovala tudi opozicija
“Govorite o bivšem svetovalcu premiera Šarca za nacionalno varnost Damirju Črnčecu?” ga je nato vprašal Esih. Kacin, ki ni eksplicitno pritrdil, je nadaljeval: “Oseba je preprečevala, da bi se SNAV sploh sklical, kajti SNAV v razširjeni sestavi predvideva tudi sodelovanje opozicije, na to pa niso pristali pod nobenim pogojem.”

“Odgovorno trdim, da bi danes imeli bistveno manj pozitivnih in manj mrtvih, če bi premier SNAV sklical prej in bi ocenili razmere,” je bil jasen. V tem primeru bi po njegovih besedah zagotovo poskrbeli, da bi koncert Andree Bocellija v Ljubljani odpovedali pravočasno, veliko prej. Ne pa, da so kljub odpovedi prihajali občudovalci v Ljubljano z avtobusi in šele v zadnjem trenutku ugotovili, da koncerta ne bo. “Ljubljana je tako zdaj največje žarišče virusa v državi,” pojasnjuje.

“Tudi preko twitterja sem pozival, da je treba koncert odpovedati. Ob tem dogajanju je bila samo logična posledica, da me je predsednik vlade Janša povabil na pomoč. Ko te povabijo na pomoč, pa odgovor ‘ne’ ne obstaja. Sicer pa sem tudi pred tem kot veleposlanik pri Natu imel zaupanje in podporo pri svojem delu tudi pri delu opozicije,” je še povedal glede tega.

Foto: posnetek zaslona

Privid Janeza Drnovška je za mnoge posvečene v prejšnji koaliciji postal nočna mora
“Politična enotnost je bila otipljiva le enkrat, ob osamosvojitvi. Zdaj, ko si jo želite, pravite, da je ni. Politika je torej razklana, razdrobljena, v zadnjih letih gledamo veliko instant strankarskih projektov. Pogrešate v slovenski politiki tip politika, kot je bil Janez Drnovšek, vaš nekdanji šef?” ga je med drugim v nadaljevanju intervjuja vprašal Esih. “Imeli smo privid, da se ‘novi Janez Drnovšek’ giblje med nami. Pa se je, ne prvič, pokazalo, da od tega ni bilo dosti ali pa nič,” je bil kritičen Kacin in pojasnil, da se je privid razblinil in za mnoge posvečene v prejšnji koaliciji je hitro postal nočna mora.

Prvi sveženj protikorona ukrepov nastal s trdim delom koalicijskih partnerjev
V nadaljevanju je razkril tudi nekatere podrobnosti o delu koalicije: “Lahko samo povem, čeprav nisem član te koalicije, niti te vlade, da vsi štirje predsedniki koalicijskih strank sedijo vsak dan skupaj vsaj uro in pol. Za vsak dan posebej se dogovorijo, kaj je treba narediti takoj, da bi bili uspešni v boju z virusom. To ni samo zdravstveni ali organizacijski izziv, še manj je samo organizacijski izziv, saj je ves čas treba gledati tudi v gospodarsko prihodnost. Zato je nastal prvi sveženj ukrepov in zato že nastaja drugi sveženj ukrepov. Mislijo/mislimo samo na prihodnost, zato se tudi sam ne želim ozirati nazaj in razpravljati o nekdanji politični praksi.”

K sreči je po Šarčevem odstopu prišlo do oblikovanja nove koalicije
Na Esihovo vprašanje glede do sedaj opravljenega dela je Kacin odgovoril: “K sreči se je to zgodilo, saj nikakor ne želim razmišljati o tem, kaj bi bilo, če bi se agonija prejšnje koalicije in načina vodenja, kot ga je imel predsednik vlade, nadaljevala v teh razmerah. Imeli bi tehnično vlado brez polnega mandata in brez možnosti volitev v doglednem času.” Kritičen je bil tudi do ravnanja opozicije: “Ne, vsaka politika se znajde, jaz pa si dovolim le oceno, da se opozicija znajde slabše, kot bi se lahko. Predvsem bi jim svetoval več realnosti.” Kot izhaja iz Kacinovih sklepnih besed v intervjuju, pa bo v prihodnje gotovo več razkril tudi na naši televiziji Nova24TV: “Enkrat sem bil tam, ko sem bil povabljen na pogovor na Novi24. Verjetno tudi ne zadnjič.”

Rok Krajnc