“Kaj je zdaj, babe zoprne”, me boste volile ali ne?

Marjan Šarec (foto: STA).

“Kaj je zdaj, babe zoprne. Baba je samo zato na svetu, da te žre. Z babo so samo problemi. Baba je kot avto. Strošek, ampak mora bit’. In ko jo ti iz cerkve pripelješ, je že takoj pol manj vredna. Že cena pade. Najhuje pa je to, da se je še znebiti ne moreš.” So to besede, vredne prihodnjega predsednika? Kje je meja med igranim likom, (ki ga ustvariš sam) in tvojo osebnostjo? Kdo je v resnici Marjan Šarec? V tej predsedniški kampanji jih je sam ponudil kar nekaj. Predstavili jih bomo v nadaljevanju.

Gremo lepo po vrsti. Od Serpentinška do zateženega, dolgočasnega Marjana, kot si pravi sam.

Ko na spletu poiščemo, kdo je Ivan Serpentinšek, dobimo naslednji opis: “Ivan Serpentinšek je izmišljena oseba, ki jo igra oziroma oponaša slovenski igralec in imitator Marjan Šarec. Doma naj bi bil nekje na Gorenjskem, zato govori narečno gorenjščino. Serpentinškov lik naj bi bil podoba stereotipnega Slovenca, preprostega človeka, ki je mojster za vse.”

Enkrat igralec, vedno …
Drži, da so zgoraj zapisane žaljive besede proti ženskam prišle iz ust lika, a drži tudi, da je ta lik dolgo živel v rokavu zdajšnjega kamniškega župana in kandidata za predsednika države Marjana Šarca. Pa se morda še kje skriva? Tudi Šarec sam je namreč med to, še nekaj dni trajajočo, predsedniško kampanjo dejal, da je to lik, ki ga je ustvaril sam in da je pravzaprav to tudi njegov drugi jaz.

Šarec je skoraj 40-letni diplomirani igralec in če smo povsem iskreni, ali je kot župan oz. ali lahko Šarec kot predsednik resnično povsem izstopi iz svojega lika? Konec koncev gre za lik, ki mu je v 15 minutah prinesel kar 800 evrov. Očitali so mu celo, da je denar prejel na roke, a je na soočenju na POP TV Šarec to jasno zanikal. Ni pa zanikal bajnega zaslužka v rekordno kratkem času.

“Baba je žaba in žaba ni človk.” Tudi to je eden izmed citatov Serpentinška, ki so jih pod novicami o Šarčevi kandidaturi izpostavljali komentatorji.

Vsi smo ljudje!?
Pa pustimo njegovo vlogo ob strani in se osredotočimo na Marjana Šarca. Na takšnega Šarca, kot sam trdi, da je v resnici. Čeprav je že z vlogo župana želel pozabiti na preteklost, pa se kljub temu zdi, da mu to ni najbolj uspelo. Spomnimo samo na izjavo, ki jo je Marjan Šarec (ne kot Serpentinšek, ampak kot kandidat za predsednika) izrekel, ko je odgovoril na novinarsko vprašanje, kako vidi ženske kandidatke za predsednico.

“Vsi smo ljudje.” To je odgovor, ki ga je ponudil Šarec. Zdi se, kot da ni jasno, na katero vprašanje je pravzaprav odgovarjal.

Vodilo njegove kampanje je: Človek, skupnost, država. S tem želi izpostaviti pomembnost vsakega od teh elementov in njihovo povezanost. “Brez ljudi ni skupnosti in brez skupnosti ni države. Država smo ljudje,” je še zapisal.

Kdo so ljudje? Seveda, tudi ženske kandidatke za predsednico!

Od zvezdnikov do košenja trave
Zanimiva je tudi izjava, da predsedniška funkcija po njegovem ne sme biti zvezdniška. Resnih funkcij namreč po mnenju Šarca ni mogoče obravnavati neresno. Jasno je, da je ob tem ciljal na zdajšnjega predsednika Boruta Pahorja, a je ob tem pozabil, da je pljunil v lastno skledo. Igralec – Serpentinšek – zvezdnik. Ali ne?

In še ena izjava, s katero je dokazal, kako mu gre v nos prav Pahor. “Ne bom kosil trave ali se vključeval v dejavnosti, ki jih drugi bolje opravijo od mene.” Morda je res bolje, da te in druge “dejavnosti” prepusti tistemu, ki jih bo opravil bolje.

Na eni strani kritika …
No, in ko je bila kampanja že v polnem zagonu, jo je Šarec tako komentiral (kritiziral) na Twitterju.

A glej ga zlomka. Pri Denisu Avdiću mu pa vseeno ni bilo hudo.

Koliko Marjanov Šarcev na izbiro
In spet se lahko vprašamo. Če na Twitterju piše nekaj, potem pa v nekem radijskem šovu odigra nekaj povsem drugega … Kdo je zdaj pravi Marjan Šarec?

Morda Marjan Šarec ljubitelj Hitlerja? Ali pa Marjan Šarec, ki izvaja mobing na občini Kranj (to so očitki iz leta 2011). No, na voljo je še Šarec predsedniški kandidat trde tranzicijske levice, pa še Šarec, ki je kot član Pozitivne Slovenije podpiral Zorana Jankovića, ki je tudi znan po “izjemnem spoštovanju” žensk. Ni čudno, da je Janković mnenja, da sta s Šarcem sorodni duši. Joj, pa da ne pozabimo. Tu je še Marjan Šarec, ki najprej zatrjuje, da bo kampanjo financiral iz lastnih sredstev stranke, nato pa prizna, da je stranka  financirana iz proračuna občine.

Je pa zanimiv tudi Marjan Šarec, kot ga vidi Marjan Šarec.

Tako se je opisal pred časom, ko je hotel, da mu vendarle nehamo pod nos metati njegovo igralsko preteklost. Če povzamemo. Volivci imajo pri Šarcu pravzaprav na izbiro tole: Ali izberejo “zabavnega” komika, ki je kariero gradil na žaljivosti, ali pa “zateženega in dolgočasnega” župana. Ni čudno, da se po Kamniku govori, da bodo Šarca volili samo zato, da ne bo več župan.

B. V.