fbpx

Kako bo Karl Erjavec kot minister za obrambo skrbel za višje pokojnine upokojencev?

Karl Erjavec (Foto: STA)

S stolčka na stolček, od obrambe preko okolja in zunanje politike ponovno do obrambe – politična kariera Karla Erjavca. In čeprav na evropskem in svetovnem političnem parketu niso redki primeri, ko politiki v času aktivne politične kariere zasedejo več različnih položajev, pa v Sloveniji to največkrat počnejo tisti, ki rešujejo svoje privilegije – med drugim službeni avto s šoferjem in varovanje. Nekateri to počnejo, čeprav na državnozborskih volitvah niso dobili potrebne podpore s strani državljank in državljanov. V državni zbor se na primer nista prebili prihodnji ministrici Alenka Bratušek in Andreja Katič, prva je bila v preteklosti predsednica vlade, druga ministrica za obrambo. Mimogrede, na državnozborskih volitvah so bili neuspešni tudi Boštjan Poklukar, Jure Leben, Jernej Pikalo in Aleksandra Pivec, kar pa ni ovira za to, da postanejo ministri v novi Šarčevi vladi.

A rekorder vseh rekorderjev je Karl Erjavec. Ne le, da je njegova stranka prepolovila rezultat, ki ga je dosegla pred štirimi leti, Erjavec je izmed vseh kandidatov za ministre prejel daleč najmanj glasov, in sicer le 349 oziroma manj kot 6 odstotkov v svojem okraju. Mimogrede, za predsednika SDS Janeza Janšo je glasovalo 7.020 volivk in volivcev.

Pa vendar, Karl Erjavec drugič postaja minister za obrambo. V njegovi predstavitvi sicer ni manjkalo lepih besed o tem, kako je Slovenski vojski potrebno nameniti več denarja, kako so plače vojakov in vojakinj prenizke in kako je potrebno opremo modernizirati. Obljubil je, da bo nova vlada v okviru javnofinančnih zmožnosti povečevala obrambne izdatke in s tem zagotovila kredibilnost države v okviru mednarodnih zavez, kar je sicer zapisano tudi v koalicijski pogodbi.

Vojske ne bi izločil iz javnega sektorja
A poslanec SDS mag. Branko Grims je, glede na burno dogajanje med gospodarstveniki in šesto koalicijsko partnerico Levico, kar bo imelo po njegovem mnenju izrazito negativne posledice za obrambno sposobnost vlade, upravičeno vprašal, kako bo vlada sploh uresničevala koalicijsko pogodbo. Gospodarstveniki bežijo iz države, koalicijska partnerica Levica bi ukinila Slovensko vojsko, nova vlada pa obljublja povečanje finančnih sredstev za vojsko – kako gre to skupaj?

 

Med glavnimi izzivi Slovenske vojske je Erjavec sicer navedel kadrovsko podhranjenost, neustrezno opremljenost, zastarelo opremo in pomanjkanje investicij. Glavni razlog za vse to vidi v pomanjkanju finančnih sredstev. Razloga za menjavo načelnika generalštaba Slovenske vojske Alana Gederja ne vidi, prav tako ne realne možnosti, da bi Slovensko vojsko izvzeli iz javnega sektorja. V zvezi z novim migracijskim valom in varnostjo državljank in državljanov pa je Erjavec dejal, da nevarnost sicer obstaja, vendar da je “nizke stopnje”.

Dilema – upokojenci ali obramba?
Poslanec SDS Žan Mahnič je za kandidata za ministra pripravil kar 60 vprašanj; med drugim ga je zanimalo, kako bo kot obrambni minister reševal krivice upokojencev, na čemer že dvajset let gradi svojo politično kariero, kolikokrat je v zadnjih desetih letih na povabilo obiskal Rusko federacijo in Združene države Amerike ter kako vidi vlogo Ruske federacije v vojni z Ukrajino.

 

Poslanec SDS Franci Kepa pa je v svoji razpravi opozoril, da Slovenska vojska kadrovsko še nikoli ni bila tako podhranjena, zato nam po njegovem mnenju vlaganje v opremo ne bo veliko koristilo, če čez nekaj let ne bo več vojakov in vojakinj, ki bi Slovensko vojsko sestavljali.

Erjavec je v svoji predstavitvi obžaloval, da je država od leta 2008 dalje znižala obrambni proračun za kar 42 odstotkov, poslanec SDS Bojan Podkrajšek pa ga je pri tem opozoril, da je bil prav Erjavec tisti, ki je bil član v vseh vladah po letu 2008 in je “kot predsednik stranke vedno podpisoval koalicijske pogodbe”.

C. Š.