Kako daleč od Šarca je Venezuela?

Foto: STA

“Ob tem bi koalicijske poslance spomnil, morda se je, ne vem sicer kako, pozabilo, ampak čez uro in pol se nam začne seja DZ, na kateri bo glasovanje o mandatarju. Začnite malo preštevati glasove.”

S tem stavkom je Miha Kordiš (Levica) lani ustavil potrditev mednarodnega sporazuma o nakupu 48 oklepnih vojaških vozil Boxer za 306 milijonov evrov. Slabo opremljena vojska nas potiska med povsem neresne države v Natu. Stavek pojasni tudi nezaupnico zunanjemu ministru Miru Cerarju(SMC) v tem tednu, ki mu je vlada gladko zavrnila predlog, da bi v Venezueli priznali Juana Guaidója za začasnega predsednika in podprli razpis predsedniških volitev proti Nicolásu Maduru. Odločilna, da je Cerar doživel hladno prho pa ni bila le Levica, ki jo premier Marjan Šarec (LMŠ) te dni potrebuje, da skozi parlament spravi rebalans državnega proračuna, za katerega govori, da je že sprejet. Pa še ni. Vsaj tako pomembna je SD.

POLICISTI OB IDIOTIH IZ LEVICE
Razmerje vladajočih z Luko Mesecem pri Venezueli ni popolno je pokazal lanski dogodek, ko je Zmago Jelinčič (SNS) o Levici dejal, da so idioti za v Venezuelo, zaradi česar so ga policisti takoj nameravali zaslišati. A so si, ko je začelo javno odmevati, nenadoma premislili. V vladi, ali pa vsaj na vrhu policije, so ugotovili, da njihova vloga le ni uslužno preganjati in zapirati kritike Luke Meseca.

Levica ni res velik igralec koalicije Marjana Šarca, se pa učinkovito postavlja v ospredje z radikalnostjo, ko poskuša državo neprikrito izločiti iz zahodnega zavezništva Nato in skupnosti najbolj razvitih držav, ki so zanje osovraženi kapitalizem. Eno njihovih gesel je, da zahtevajo manj za vojsko in več za znanost in kulturo. Vmes malo vpijejo čez imperialiste, neoliberalce in kar je podobnih zunanjih in notranjih sovražnikov. Taktika ni izvirna. Uporablja jo tudi predsednik Venezuele, nekdanji voznik avtobusa, Nicolás Maduro, ki za katastrofo, ki jo je s svojimi revolucionarnimi tovariši povzročil državi bogati z nafto, obtožuje zunanje in notranje sovražnike. Kot se je to v socializmu počelo tudi pri nas. A dejansko smer vlade določajo večje tradicionalne stranke. Denimo, SD Dejana Židana, ki je v prejšnji vladi nakup Boxerjev, ki bi bili za resno modernizacijo vojske premalo, vodila tako nespretno, da že spet niso kupili nič in tudi Karl Erjavec(DeSUS) zdaj, kot kaže, ne bo nič kupil. SD ima vpliv na medije, ki tudi delujejo kot v Venezueli ali nekoč Jugoslaviji. To se je pokazalo, ko sem javnost zadnji teden razkril, da sta Jožef Horvata (NSi) in Matej Tonin (NSi) šefa odbora za zunanjo politiko Matjaža Nemca (SD) pobarala, kdaj bodo že dokončali odločanje o sporazumu o nakupu Boxerjev, ki ga je ustavil Miha Kordiš z na začetku citirano grožnjo, da ne bo Šarčeve vlade in ministrov, če mednarodni sporazum o nakupu izglasujejo.

MEDIJI SPET POZITIVNO ZMRZNJENI
Po formatu največji časopis v državi Delo je pobudo Horvata in Tonina povezal z lobiranjem nemškega podjetja, s katerim se je Katičeva dogovarjala, da bi nam izdelalo oklepnike. Krivi, da ne kupujemo, kar smo naročali, so tuji proizvajalci orožja. Jasno kot beli dan. Izsiljevanja Kordiša, o čemer Horvat in Tonin pišeta, v Delu zamolčijo. Sistematično. Ne smejo. So se pa začudili, kako lahko opozicija sprašuje, kaj bo s sporazumom, ki ga je predlagala še vlada Mira Cerarja, če pa je splošno znano, da je “zamrznjen”. Kot je bilo nekoč medijem splošno znano, ko je bil v Pozitivni Sloveniji še Marjan Šarec, da je zmrznjen sam predsednik PS Zoran Janković. Dokler se ni odmrznil in je potem padla vlada Alenke Bratušek.

SD je, ko je vlada odločala, ali odreči podporo Maduri v Venezueli, zahtevala razpravo državnega zbora, češ da se morajo tam oblikovati politike. Kar je tudi preobrat pri vladajočih. Doslej smo poslušali, da jim iz vlade poslancev še obveščati ni treba o globalnem sporazumu o migrantih, ki so se mu naši vladarji takoj pridružili, čeprav v tej globalnosti ni ZDA, Izraela, Avstralije, Avstrije, Madžarske, Češke, Italije… Zdaj, ko se je pojavila priložnost, da bi razloge za migracije reševali na izvoru, pri revolucionarjih v Venezueli, ki so podržavili dobičkonosno naftno industrijo in vodenje države tako uspešno zavozili, da ljudje še za jesti nimajo in množično migrirajo, pa zahtevajo razpravo državnega zbora in vlada nenadoma ni pristojna za nič.

MÖDERNDORFERJEVO ČAŠČENJE SFRJ DIKTATURE
Vse to je nadgradil kulturnik Vinko Möderndorfer, ki so mu zaradi zlorabljanja javne funkcije za zasebne kulturniške biznise odstavili kulturnega ministra Dejana Prašička iz SD in nas je na državni proslavi razsvetlil, da v vladi Marjana Šarca bolj cenijo orožje kot kulturnike. Za Slovenijo, ki ni utemeljena na množičnih pobojih, revoluciji in sistematičnem kratenju človekovih pravic, kar je bila socialistična jugoslovanska diktatura, je ugotovil, da je nastala na puškah in dediščini trgovine z orožjem. Kakšna žalitev države in njenih ljudi. Povrhu je Balkan hudo slab prostor za te pravljice. Spomenik, ki nas opominja, kam vodijo, stoji v Srebrenici: tam so pokopane žrtve brutalnosti razpadanja prejšnjega režima. Šefu vlade Šarcu je očital celo državo militantne miselnosti. To je kulturnik izrekel v državi članici Nata, ki med vsemi za obrambo namenja daleč najmanj denarja in ki, kot ga je opozoril premier Marjan Šarec, celo osemkolesnikov ne kupuje, ker je vlada to ustavila “zaradi preverjanja vseh dejstev”. Drugače povedano: ker v vladi sumijo, da je SD v prejšnjem mandatu z Andrejo Katič že spet povsem zavozila stvar. Vloge Levice premier ne omenja, ker je nekoliko nerodna. Da bo krivda podtaknjena tujim proizvajalcem, zahodnim imperialistom in neoliberalcem, bo že poskrbel tisk, ki propada kot Venezuela, ker je pameten le na enak način kot Möderndorfer.

Zavezništvo Nato bo v naslednjih dneh še velika zgodba. Parlament bo v torek na izredni seji hitro poskusil potrditi vstop Republike Severne Makedonije vanj. Zdi se, da bo uspelo. Zahtevo so podpisali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS, SDS in NSi. Zraven ni le poslancev Levice in SNS. To je dobro.

A velja biti previden. Ko je država nekoč potrjevala vstop Hrvaške v Nato, Levice še ni bilo, pa je bilo skrajno napeto, ker je nek zapornik iz Maribora skušal doseči referendum in povzročil takšne težave, da ga je šef vlade Borut Pahor šel prosit, naj neha. Ta zapornik je bil Andrej Šiško. Ni odnehal. Uspelo pa mu ni. Prejšnji teden je Šiško napovedal kandidaturo za evropskega poslanca. Kandidiral je zadnje leto že za predsednika republike, za poslanca in za župana Maribora. Doslej še nikjer ni bil uspešen. So ga pa v času nastajanja vlade Marjana Šarca priprli, ker je po neuspešnem poskusu na volitvah menda pripravljal državni udar s skupino mladcev, ki so se postrojili v nekih oddaljenih gozdovih. Šarec, ki na volitvah tudi ni bil najbolj uspešen, je prav takrat nekako le sestavil vlado s pomočjo potolčenih strank prejšnje vlade. Sam sicer močno dvomim, da mu je Šiško predstavljal kakšno grožnjo. A celo vrhovni sodniki, ki jih je vodil Branko Masleša, so, ne sicer soglasno, presodili drugače in zato zdaj v priporu ždi, da bi sodišče ugotovilo, česa bi lahko bil kriv. V teh dneh so ga menda celo že obtožili, da je pripravljal tisti državni udar in napadal samo ustavno ureditev.

Ob borcu proti imperializmu Mihi Kordišu iz Levice, ki bi naše podjetnike z vilami nagnal v morje, velikem kulturniku Vinku Möderndorferju, ki v imenu kulture ponižuje demokratično slovensko državo, ker ni izgubila vojne z jugoslovansko socialistično diktaturo, utemeljeno na pobojih in sistematičnem kršenju temeljnih pravic ljudi, je vlogi slovenskega Madura še najbližji prav Šiško, ki ima podobne socialistične poglede, poskušal pa je celo že blokirati širjenje Nata. Pa še oborožena kultura mu je domača. Zato je za vsak slučaj v priporu, da se ne zgodil kak udar.

Venezuela sploh ni daleč.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Rožle

  Končno se je tudi našel Elenin mentor ..
  https://www.youtube.com/watch?v=aCBDcv9Thyk

 • Skrajno Desni

  Kako daleč od Šarca je Venezuela: SOSEDNJI STOL.

 • mona lisa

  Blizu…..

 • Jan Kovalski

  Venezuela res ni daleč, vsak skoraj tretji Ljubljančan je volil za Levico.

  • Common Sense

   Decentraliziraj ministrstva, javne agencije, fakultete v mesta po Sloveniji, pa bo izginil problem. Tam se napajajo, ne v gospodarstvu. Saj to je menda jasno.

 • Franjo Trojner

  Avtobusni šofer Maduro je Venezuelo
  zapeljal v bankrot, državljane pa spravil na beraško palico, v totalen obup. Ko niti za otroke ni hrane in ne zdravil za bolne je res hudo. mar ne? Zelo verjetno tak črn scenarij ni bila Mandurova intimna želja, tako se pač neizogibno dogodi, če državo vodi kup z levo ideologijo zaslepljenih
  praznoglavih sadističnih , narcisoidnih cepcev, katerim hrbet ščitijo vojska, poicija in celo sodišča. Res mora biti pravi idiot ta Manduro, da mu je uspelo z njegovo idiotsko skorumpirano levo partijo na oblasti z nafto bogato državo gospodarsko totalno zafurati. Vse skupaj je že videno in močno spomija na Castrovo, Che Guevarovo Kubo in v mnogih primerih tudi na pokojno Titovo Jugoslavijo, ali nekdanjo Ceausescuvo socialistično Romunijo, ali čisto v stilu socialističnega tirana Hoxha v takratni socialistični Albaniji itd.!
  Da se socialističnim diktaturam vedno znova dogodi totalni razpad financ in gospodarstva je dokazljiva realnost. Da so socialistične diktature največje in najbolj grobe zatiralke vseh tudi najbolj osmovnih človekovih pravic in svoboščin, vedno koruptivne in zmrraj brezpravne, je tudi dokazljiva stvarnost, ki se je ne da izpodbiti. Da si prav noben narod na celi zemeljski obli v socialistični diktaturi ne želi živeti, je tudi resnica, ki ji ni moč najti kontra argumenta, mar ne? Da socialistična diktatura v demokratično nezrelih, trhlih, rosno mladih postkumunističnih sistemih lahko kar hitro znova postane realnost, je pa zadeva, ki mora skrbeti tudi vse nas v Sloveniji, mar ne? Zakaj? Ker demokracija enako, kot vladavina prava, varnost in spoštovanje človekovih pravic ni nekaj samoumevnega!
  Žal mi v Sloveniji ob prehodu iz socialistične diktature v novo samostojno demokratično državo nismo imeli te sreče, da bi nas demokratiziral tip demokrata g. Vaclava Havla ali g. Pučnika. Pri nas v Sloveniji so stare komunistične oblasti kontrolirano sestopile iz oblasti, zminirale lustracijo in se samo preoblečene v plašč demokracije znova zažrle v prav vse pore oblasti in tako še danes odločajo o vsem.
  Da je temu res tako se vidi tudi po tem, da v Sloveniji kolo vodi globoka in ne pravna država, kar je rezultiralo:
  – v zafurani tranziciji
  – v že drugi gromozanski bančni luknji
  – v 1 milijardi opranega denarja v državni banki
  – v zafuranem, predodolgih čakalnih vrst in korupcij polnem zdravstvenem sistemu
  – v preštevilnem dobro plačanem in raznoraznih privilegijem polnem neunčikovitem javnem sektorju
  – v zapravljeni državni srebernini
  – v mizernih plačah
  – v mizernih penzijah
  – v nezaupanje državljanov v sodstvo in policijo
  – v neizvedbi vseh nujno potrebnih reform
  – v preštevilnih in previsokih davkih
  – v prezadolženosti države
  – v predlaganju in forsiranju arbitraže
  – v zafuranju arbitraže
  – v nenadzorovanju naših meja in ozemlja
  – v stagniranju SV
  – v ne vem že več kolikokrat ukradenih volitvah
  – v samo levici servilnih dominatnih medijih
  – v begu mladih izobraženih iz države
  – v rehalibitaciji bivšega totalitarnega režima, njegovih vidnih prestavnikov in totalutarnih simbolov
  – v nabijanju nagobčnikov drugače misleče javnosti itd.
  – v TEŠ 6 in korupciji pri nabavi žilnih opornic, umetnih kolkov, bolnišničnih postelj, nenazadnje tudi vojaških štirikolesnikov itd. in nenazadnje makete in vsega kar se dogaja okoli drugega tira itd, pa tudi vse dodatke na stalno prioravljenost itd., vsi plagiati itd.
  – v vseh zablodah, fijaskih in škandalih naše zunanje politike itd.
  Ko na koncu vzamemo v obzir še delovnje nekdanje Pahorjeve leve vlade/koalicije, nato vse okoli volitev, izvolitev in delovanje bivše sestopljene leve stalno pripravljene Cerarjeve vlade/koalicije in vsi slepilni manevri in nazadnje izigranje volilcev zdajšne bahaške leve Šarčeve vlade/koalicije, ki je kopija bivše Cerarjeve vlade/koalicijeso že vidne vzporednice z Mandurino Venezuelo, mar ne? Ja, tudi v Sloveniji imamo 400 000 revnih in tudi pri nas otroci stradajo, za bolne pa se zbira zamaške, država je prezadolžena, državo/politike na oblasti zaznamujejo afere, država je polna korupcije, mladi izobraženi bežijo, se izseljujejo iz države, pravna država ne deluje, imamo politične zapornike in non stop nam s to ali ono prevaro non stop vlada politična levica. Zdaj mi pa vi povejte ali so razmere pri nas Sloveniji kaj dosti drugačne, kot v Venezueli? No njih vodi šofer avtobusa Manduro, nas pa komik Šarec, kaj tudi ne more biti slučaj, mar ne?

  • Common Sense

   Ni kaj dodati.

 • Branko Jadran

  Drage Slovenke in Slovenci.. in da vas vprasam, komu bi bilo biti bolje hlapec, BOGATASU ALI REVEZU. Evropska unija ima dovolj RDECEGA KRIZA, tudi za nas.

 • xtc

  Kako blizu je Venezuela?
  Bližje kot si mislite.
  A vendar bo SLO komunizma z Kučanom vred hitro konec,ko nas bo EU za svarilo ostalim na express porinila v bankrot.
  Ne si misliti,da gre zadolževanje v nedogled in bankrot SLO bi lahko pomenil tudi razdelitev SLO,del kItaliji del k Avstriji in del Madžarski,kot je to že bilo in ta scenarij je vse bližji,saj bi se s tem rešil velik EU problem umirili vbi prepirljive SLO komuniste pa še ena meja manj.
  Če kdo misli,da se bo bruselj s Šarcem kregal zaradi proračuna ste v zmoti,ko bo ob krizi zmanjkalo denarja bo pteprosto naredil bankrot SLO in začel njeno razprodajo.

 • Andrej

  Šarec je samo Serpentinšek. V Venezuelo nas potiskajo iz Murgel.

 • MEFISTO MODRI

  Kako blizu je Venezuela?

  Precej blizu!

  In z vsakim dnem Šarčevega mandata nam je še bliže!

 • Common Sense

  Ne samo Sloveniji, tudi v ZDA se pojavljajo predlogi o uvedbi socializma. Podobno kot pri Kordišu in Lukcu Mesečniku jih predlagajo mlečnozobe revolucionarne osebe, le da so za en kanček lepše. Gospodična Cortez (sicer zvezda levice) predlaga naslednje: “A job guarantee is a legal right that obliges the federal government to provide a job for anyone who asks for one to pay them a livable wage”. No, sedaj pa čakajte na Lukca Mesečnika, da to isto izjavi na naslednji okrogli mizi.

  https://www.youtube.com/watch?v=5sMZNcxdoCA

 • Osti jarej

  …glih tolk,kot od janše

 • Osti jarej

  Seveda moraš danes prebrati vsako zate napisano novico, ki je sploh ne razumeš, če hočeš tesno sodelovati na oblasti, ki jo tujci že dolga leta uspešno vodijo.
  Zase in v izjemno škodo naroda. Zato nas ne sme čuditi, da so tudi komedijanti pripravljeni brati tekste avtorjev brez moralne etikete, ker je igrati v Gledališču Komedija izjemna čast.
  Resda pri tem zlorabiš uboge obešene žrtve v Frankolovem, ki so jih nacisti pred svojim porazom na hitro zmaličili in se zdaj lahko spet veselimo laganja.
  Le kaj je tukaj pomembnega spreminjanje zgodovine, ko je to vendar vsakodnevno delo elite, čeprav jim to nikakor ne uspe.
  Ampak Serpentinšek je na tem zgradil celotno branje in celo obsodil sodelovanje z okupatorjem, kar je nesprejemljivo kjerkoli in kadarkoli.
  Izjema so politiki, ti nikoli ne bodo delali kot poštenjaki za narod, ampak vedno kot izdajalci v korist okupatorja, še posebej danes.

  Je še poudaril, da moramo nadaljevati pot Smrt fašizmu in hkrati obiskovati Cerkev, saj je bila ta tesen sodelavec fašizma, zato je tudi Serpentinšek tam redno, celo svoje otroke veselo poneumlja z obredi.


  Kajti vera uči ljudi samo dobrega, daj vse Cerkvi in bog ti bo dovolil umreti v revščini, saj si mu zagotovil zlato celo za eno svetovno religijo, ki so jo dogovorili v Abu Dabiju.

  Po njegovih prebranih besedah je treba zelo spoštovati NOB, saj so naredili veliko za svobodo naroda, so celo eni redkih, ki so jih zavezniki po vojni priznali kot resnične borce proti nacizmu, pa čeprav so po Serpentinškovo naredili tudi veliko pokolov.

  Tistih, ki jih s potvarjanjem zgodovine prinaša v javnost kot laž za spor med narodom je prav njegova cerkev.

  Zato je še kako pomembno, da narodu ne podtikamo sovražnikov, narod mora s sovražniki sodelovati in jim pomagati priti do ostanka bogastva, ki je podarjeno današnjim okupatorjem.

  Seveda vseh 100 zmetanih v groba po snetju z dreves v Frankolovem spet močno joka, čeprav so upali, da jih več nihče ne bo zlorabljal.

  In ne pozabimo še enega stavka iz knjige neumnosti, prebrane v Frankolovem danes s strani Serpentinška – za svojo deželo in narod se moramo vedno boriti sami, to je častno dejanje.
  Izpolnjevanje ukazov in nasedanje na lažno svobodo je etika, ki vodi v roke tujcem, kot smo to naredili sami leta 1991 in smo danes sužnji mnogo hujših oblastnikov, kot želijo prikazati tiste pred letom 1980. In kolaboracija je danes takim rešiteljem v ponos, veseli so lahko, da delajo hlapčevsko za tuj kapital.

  Potomci žrtev in borcev za domovino pa v deliriju, da lahko komik govori neumnosti v njihovem imenu in jih, ne da bi se zavedali, žali do obisti!

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/449115/sramota-serpentinsek-v-frankolovem

 • xtc

  He,he,he LMŠ je prehitela SDS z 7% še malo pa bo Posvojenček imal 105% podporo kot Milošević.
  Samo največji idioti veramejo temu,ker je Šarec predsednik vlade,v kateri se v enem tednu na vsakem resorju domala zgodi vsaj ena afera,ne upa si nič in trobezlja neumnosti na raznih zmedenih proslavah.