Dejan Židan “ekološki” le v besedah! V praksi pa je nadpovprečni onesnaževalec zraka med posamezniki v Sloveniji!

Foto: STA

V sredo je v Državnem zboru potekal “Podnebni dogovor”, kjer so v na novo oklicani “zeleni” stranki Socialnih demokratov pozvali k razglasitvi podnebne krize v Sloveniji. Pri tem je predsednik stranke in predsednik državnega zbora Dejan Židan govoril, da je poglavitna rešitev “gotovo opuščanje rabe fosilnih goriv … K zmanjšanju izpustov lahko pomembno pripomoremo z manj potrošniškim življenjskim slogom … Zato je potrebno ukrepati takoj!” Pozabil pa je stari rek, ki pravi, da je pravi vodja tisti, ki druge vodi s svojim lastnim primerom in ne le z besedami. Predsednik Židan, se namreč vsak dan vozi z avtom iz Murske Sobote v Ljubljano in iz Ljubljano v Mursko Soboto, kar je vsak dan 356 kilometrov, v letu pa to znese najmanj 85 tisoč prevoženih kilometrov. Iz priloženega grafa se lahko prepričate, da so izpusti v prometu eden največjih onesnaževalcev okolja v Evropi. Kar pa Židana naredi nadpovprečnega onesnaževalca med posamezniki v Sloveniji.

V Sloveniji želijo levičarji po zgledu zahodnih eko-fundamentalistov sprožiti pravo evforijo glede podnebnih sprememb, ljudem želijo vsiliti krivdo, da so za razne nesreče, ko se dviguje gladina morja, talijo ledeniki, sami krivi. In pri tem iztržiti volilne glasove, saj naj bi bilo to po njihovem prepričanju tema, ki prinaša dodatne glasove, saj so s socialnimi temami in podpori delavstvu povsem ‘opleli’.

K temu se je pridružila stranka SD, ki je tej temi namenila celoten programski kongres ter spremenila programska izhodišča stranke. Nedavno smo poročali o potratnem zapravljanju denarja, saj bo vlada namenila kar 184 milijonov evrov v letu 2020 za “boj proti podnebnim spremembam”. V sredo je v ta namen potekal v državnem zboru tudi “Podnebni dogovor”, kjer so v na novo oklicani “zeleni” stranki pozvali k razglasitvi podnebne krize v Sloveniji.

Vsak dan se na državne stroški vozi iz Murske Sobote v Ljubljano in nazaj
Predsednik državnega zbora Dejan Židan je tam izpostavil, da je poglavitna rešitev “gotovo opuščanje rabe fosilnih goriv … K zmanjšanju izpustov lahko pomembno pripomoremo z manj potrošniškim življenjskim slogom … Zato je potrebno ukrepati takoj!” Toda pozor, če bi Židanu bilo zares mar do okolja, bi pokazal to s primerom, vozil bi se z vlakom, avtobusom ali se zaradi službe preselil bližje, a vsi vemo, da je “ljubiteljstvo do okolja” le farsa.

Toda Židan je kot predsednik DZ upravičen do službenega voznika, ki ga vsak dan vozi iz Murske Sobote v Ljubljano v službo in nato nazaj. Samo dnevno znese pot v službo in nazaj domov 356 kilometrov, letno pa najmanj 85 tisoč prevoženih kilometrov. Pri tem so nas viri iz Murske Sobote opozorili, da Židana spremljajo tudi varnostniki, ki tam prenočijo, kar pomeni včasih tudi dvojna pot.

Foto: statistični urad RS

Najnovejša evropska raziskava je namreč pokazala, da je ravno promet tisti, ki prispeva skoraj 30 odstotkov vseh evropskih izpustov CO2, od tega kar 72 odstotkov nastane zaradi cestnega prometa. “Kot enega izmed ukrepov za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov si je EU zadala cilj, da do leta 2050 izpuste iz prometa zmanjša za 60 odstotkov glede na vrednosti iz leta 1990.” 

Židan nadpovprečni onesnaževalec okolja med posamezniki v Sloveniji
Na strani evropskega parlamenta je zapisano in tudi iz spodnjega grafa je razvidno, da se izpusti iz prometa povečujejo, medtem ko so druge panoge (kmetijstvo, gozdarstvo, industrija, energetika, bivanje) izpuste uspele zmanjšati, se ti v prometu povečujejo (več v grafiki). “Poleg tega napredek pri doseganju večje učinkovitosti pri izrabi goriva v avtomobilskih motorjih zadnja leta nazaduje. Leta 2017 so tako nova registrirana vozila v povprečju v ozračje izpustila 0,4 grame CO2 na kilometer več, kot v letu pred tem”, je zapisano na strani evropskega parlamenta. Razvidno torej je, da so avtomobili eden največjih onesnaževalcev zraka. Židan pa se želi boriti pri “zaustavitvi sečnje gozdov in zmanjšanje dodatnih izpustov v kmetijstvu z živinorejo”, čeprav so se izpusti v drugih panogah bistveno zmanjšali (graf).

Podnebni dogovor podprli tisti, ki imajo od tega dobiček
Na posvet z naslovom “Podnebni dogovor”,  ki ga Državni zbor organizira skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor, Slovensko akademijo znanost in umetnosti ter Umanotero, se je prijavilo veliko število udeležencev iz politike, znanosti, gospodarstva in nevladnih organizacij. A temu se ne gre čuditi, saj so vsi ti organizatorji (Sazu, Umanotera) in tudi nevladne organizacije, ki so podprli ta “podnebni dogovor” deležni milijonov davkoplačevalskega denarja. Le primer: SAZU in Umanotera sta kot je iz spodnje slike razvidno, partnerja projekta Care4Climate, kateremu bo ministrstvo za okolje in prostor le v letu 2020 namenilo 17 milijonov (slika). Prav tako bodo nevladne organizacije, ki so se množično udeležujejo tovrstnih “posvetov” v letu 2020 dobile 3 milijone evrov.

Foto: Care4climate

“Zadnji čas je, da v problematiko zagrizemo z odkritim dialogom in z iskanjem konstruktivnih rešitev, predvsem pa z vso resnostjo, ki jo podnebna kriza zahteva. Zaradi današnjega dogodka jutrišnji dan sicer ne bo bistveno drugačen, verjamem pa, da bo s tem narejen pomemben korak v smeri okoljsko odgovornejšega ravnanja in vedenja” je zaključil Židan. S tem verjetno ni mislil, da bi sam zagrizel v problematiko in sam s primerom začel čuvati okolje, mislil pa je verjetno, da zagrizemo v davkoplačevalski denar in financiramo priviligirance, medtem ko resnični problemi ostajajo.

Lana Božič

 • SIMON ROZIC

  …in če pomislim, koliko Dejanček še “naprdi” v zrak po krepkih “kmečkih” zdravih
  obrokih, me kar stresa od groze, tako kot ono siroto Greto ….

  • Stajerka

   ….how dare you :)……jp, toplogredni plini so baje problem samo pri govedu :)……

   • SIMON ROZIC

    …a prašiči večjega formata pa ne spadajo zraven? Samo
    vprašam!

 • VERZIFIKATOR

  Jurko Orvelšič

  ZELENA ŽIVALSKA FARMA

  Farma zdaj po novem bo zelena,
  rekel eden je živalskih glavnih,
  ni ugovorov, uzanc več pravnih,
  pot v zeleno nam je že zglajena.

  Če bila doslej je farma cela
  rdeča, to po novem se pozabi,
  manj fosilnih se goriv porabi,
  za zeleno zdaj elita dela.

  Ga pobara eden iz razreda
  drugega, iz vrst drugorazrednih,
  kaj je treba toliko podnebnih
  nam ukrepov, ko se vse poseda.

  Pujs, ki farme te zakonodajni
  je organ, no, temu predseduje,
  kot navadno hrope in vzdihuje
  kakor zadušljivec v sili skrajni.

  Se izkaže namreč, da zelenec,
  ki prebarval se je iz rdeče,
  največ sam odpadkov ven nameče,
  pravi je okoljski nevzgojenec.

  Pujs hropeči namreč se prevaža
  vsak dan tja do farme skrajne meje,
  hrope, dirja naglo, vse hitreje,
  zraven bremeni ga še kilaža.

  Onesnaženec, ki ni mu para,
  o zeleni rad bi nam predaval,
  med elito pujsov bi postaval
  kot okoljska kreatura prava.

  Našel prasec zdaj si je okolje,
  da bi polnil z njim si tank bencinski,
  v tej navezi rdečkasti živinski
  kazal židane falot se volje.

  Nak, ne boš, te kmalu volja mine
  židana, zelena in rdeča,
  čas bo zimski, kakšna to je sreča,
  čist nam zrak prinesejo koline!

 • janko

  Nadpovprečni onesnaževalci so kontaminirali v Velenju z kongresom, ko so kovali nove zmage – 180 milijonov letno za klepet v pisarnah za popolni NIČ! Zakaj ravno v tem koncu, z dvema ogromnima grobiščima pobitih, kjer nikoli ne uspe obeležitev teh dveh mest.

 • pajot

  Židan je že sam po sebi škodljiv za okolje. Za to ne potrebuje še avtomobila.

  • janko

   Ja, pa ne samo za okolje.

  • WISKY 1000

   a to je ta klopotec?

 • DarkLegend

  to rdeče teslo še ve ne kaj pomeni beseda ekologija…

 • Steiermark

  Največji onesnaževalec tega planeta so itak rdeče in zelene svinje!

 • Joško

  Poslušajte me, kaj vam govorim in ne glejte me, kaj delam!

 • janez

  Kar sam naj vozi avto, brez ministrantov. V garsonjero med tednom v Ljubljani, pardon enosobno, ker je malce preobilen.

  • pesjanar

   Ga ta stara ne pustii se boji da bi se zapil ali pa ima v mislih kaj pregrešnega,kar je dokazal z svojimi slikami po moških klozetih….

 • Stajerka

  …..pravi socialistični zavaljenec, ki govori o tovariših in enakosti…..fura pa se na račun delavca na minimalcu……medtem ko njegov šofer šfica in mora bit tiho, ko pogleda v vztratni špegl……bruh!!!

 • Stajerka

  ….kar se tiče varstva okolja……opozicija, prosim, da vložite v proceduro spremembo zakona/pravilnika, ki predpisuje menjavo obvezne opreme, komplet prve pomoči, v avtomobilu……prva pomoč je kup nujno potrebne plastike, kjer rok trajanja NE igra nobene vloge pri pomoči……če je rok trajanja tako pomemben v kritičnih trenutkih, potem lahko sklepamo, da smo laiki pri uporabi takšne pomoči smrtno nevarni za ponesrečenca……ampak zakon v tej točki govori drugače, torej je sam sebi kontradiktoren……

  ……zaradi okolja in nedopustnih dodatnih stroškov TAKOJ UKINIT TO KRETENSKO DOLOČILO……ki ni druga kot predpis za polnjenje proračuna (kazni) in rihtanje posla Tosami…….KDO in KOLIKO je pokasiral za takšno neumnost????

  • pajot

   Kdo je pokasiral? Tosama. In še nekaj brezdelnežev.

 • von Rhein

  Ta pujsbutl se niti ne zaveda na katerih področjih dela škodo.Njemu je pomemben lastni luksus,verjame,da je v življenju uspel.Bere kar mu napišejo drugi,ponavlja floskule in z nagnjeno glavo gleda v kamero,po tistem znanem pregovoru ,ki omenja vrata in teleta.

 • rubec

  Če vas pot zanese v mursko, sicer upam da ne, imejte pri roki google prevajalnik. Kdor je tamkajšnje učil slovenskega jezika, bi mu navil viha. Jao jao.

  • Mislim, da je bila prekmurščina priznana, kot jezik, a ne ?

   • tohuvabohu

    Res je, vendar jih to ne odvezuje znanja uradnega jezika.

    • samotoje

     To jim u Fužinama že nekaj časa dopovedujem.

   • rubec

    Če oba misliva na “gučanje”, potem lahko rečem samo, žal.

    • samotoje

     Prijdeš tij naskori k mojin rokan pa boš vido kak ti težko na glavou spadnejo. Ešče kakša čunta ti lejko pouči.

  • Rožle

   Jest sm pa skos mislu, da so bile – Vuhe ? :)

 • Andrej

  Površina Slovenije: 20.273 km2, to je 410.994.529.000.000 m2. Vsak trenutek Sonce na Slovenijo pošlje okoli 1kW/m2 sončnega sevanja (energije). Sami izračunajte, koliko je to. Prispevek vseh prebivalcev Slovenije, vseh elektraren, industrije… vsega je pljunek v morje. Zanemarljivo.
  V daljnji zgodovini Zemlje je veliko povečanje CO2 povzročilo propad dinozavrov in razcvet naprednejših oblik življenja. Torej naj se CO2 kar povečuje, bodo tile komunistični dinozavri propadli.

  • Imperial Commando

   Kako je povzročilo propad dinozavrov, nisem vedel, da CO2 privlači asteroide?? ;)

 • Lisjak

  Vse stranke imajo poln gobec o varovanju okolja,da bi pa katera predlagala ukinitev zakona o vožnji z lučmi pri belem dnevu pa še jim na kraj pameti ne pride.

 • Ježek Teka Teka

  Komunist ki ima 2 metra in se futra z davkoplačevalskim denarjem ne more biti ekološki … to je 10 kil dreka na dan …

 • “Samo dnevno znese pot v službo in nazaj domov 356 kilometrov, letno pa najmanj 85 tisoč prevoženih kilometrov. Pri tem so nas viri iz Murske Sobote opozorili, da Židana spremljajo tudi varnostniki, ki tam prenočijo, kar pomeni včasih tudi dvojna pot.”
  No, takšno pa ni ravno pravilno obnašanje dobrega gospodarja, kar naj bi vsekakor predsednik DZ tudi predstavljal.
  Čist zrak in neoporečna pitna voda, to je osnova za vsako živo bitje na zemlji , da o še ostalih nepotrebnih stroških, ki nastanejo ob tem (amortizacijo in vzdrževanje avtomobila, gorivo, stroški za šoferja in spremstvo – prenočitve – dnevnice….) , niti ne navajam.
  Če bi g. Židan uporabljal poslansko stanovanje v Ljubljani, bi ga moral plačati, v tem primeru pa plačamo vse te stroške mi davkoplačevalci.
  Kar se njega osebno tiče, je ta varianta, ki jo trenutno izvaja, zagotovo bistveno ugodnejša.

 • šmentanamuha

  Največji uničevalci in zastrupljevalci Šaleške doline, bi zdaj radi postali ekologi… jebe lud zbunjenog…me zanima, kolk jih bo nasedlo (moje mame ne štejem zraven)…

  • samotoje

   Prijavljam mojo sosedo Francko.

 • xtc

  Nobene podnebne krize ni in nobenih izrednih podnebnih razmer ni potrebno,definitivno pa bi morali razglasiti izredne varnostne raznera zaradi podivjanja,socialistov,ekosocialistov in islamistov–to so pravi problemi in kako ilegalce ekspresno zaradi izredne varnostne situsacije čim preje na silo izgnat nazaj domov.

 • samotoje

  Makarovič bi ga lahko na metli vozila sem in tja. Metla in Ceca lahko prenočita v Pušči. Cigan Feri, moj prijatelj, pravi, da imajo že nekaj cumprnic. Ena gor ali dol se ne bi poznalo.
  Moj globokoumen prispevek h gretologiji. Kar pa seveda ne izniči dejstva, ki ga je na tem mestu izpostavil pajot.