Kako gradbeni baroni bogatijo na račun davkoplačevalcev s projekti, kot so predor Karavanke, drugi tir, železnica med Mariborom in Šentiljem ter tretja razvojna os!

Foto: STA

Kot kaže, se obeta vroča jesen tudi na področju gradbeništva in infrastrukture, od nje pa si največ obetajo gradbeni baroni, v zvezi s tem se menjave obetajo tudi na Darsu. Po vsej verjetnosti bodo na vrh te družbe nastavili predsednico uprave, ki bo bolj pogodu kontinuitete, medtem pa v Avstriji predor gradijo že od septembra 2018. Zapleta se tudi pri projektu Glinščica v okviru drugega tira, kot vse kaže, pa si Petričev Kolektor skuša napolniti žepe tudi na račun projekta železniške proge med Mariborom in Šentiljem. Za mnenje o dogajanju smo vprašali podpredsednika odbora za infrastrukturo DZ Bojana Podkrajška.

Že ob izbruhu odmevne afere maketa, ko se je od svojega položaja moral posloviti minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je bil v času vlade Mira Cerarja državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, se je veliko omenjalo tudi direktorja Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) Damirja Topolka. A ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je z njegovo razrešitvijo odlašala kar do prejšnjega tedna, ko je to le storila, s 1. septembrom pa ga bo na mestu direktorice DRSI nasledila Monika Pintar Mesarič, ki je bila z Bratuškovo že povezana prek JGZ Brdo. Pomenljiva pri vsem tem je tudi vloga nadministra Jerneja Pavliča. Prav on naj bi bil tisti, ki se redno srečuje z gradbenimi baroni in dogovarja posle “za penzijo”, kot so se mladi naučili v filmih, so nedavno napisali v Demokraciji.

Dela na avstrijski strani predora Karavanke stekla septembra 2018, pri nas še nismo zaključili niti razpisa
V tem času javnost najbolj razburja zgodba v zvezi z drugo cevjo predora Karavanke, dela v predoru na avstrijski strani so namreč stekla že septembra 2018, v Sloveniji pa še vedno nismo uspeli zaključiti postopka javnega naročila, ki se je začel decembra 2017. Do izteka roka konec julija je sicer Dars prejel pet ponudb, med katerimi je bil, kot smo na Nova24TV že poročali, najcenejši turški Cengiz Insaat, ki je podal ponudbo v višini 99,6 milijona evrov. Druga najugodnejša ponudba je prišla s strani grškega podjetja J&P Avax v višini 115 milijonov evrov, šele na tretje mesto pa se je uvrstila skupna ponudba Kolektorja Stojana Petriča z Rikom Janeza Škrabca in turškim podjetjem Yapi Merkezi v vrednosti 121 milijonov evrov. Drugo cev karavanškega predora bi podjetje Implenia Österreich gradilo za 121,5 milijona evrov, največ davkoplačevalskega denarja, 122,2 milijona evrov, pa zahteva gorenjska gradbena družba s češkim Metrostavom, ki je sicer marca lani dala drugo najugodnejšo ponudbo.

Jernej Pavlič in predsednica SAB Alenka Bratušek. Foto: sta

Mahnič vladi v pobudi predlagal, da bi tudi na slovenski strani Karavank gradilo isto podjetje kot na avstrijski, Podkrajšek opozarja na časovno stisko
Za komentar smo prosili podpredsednika odbora za infrastrukturo, okolje in prostor v državnem zboru Bojana Podkrajška, ki je povedal: “V tem postopku, ki ga spremljamo že več kot dve leti, se očitno dogajajo neke spletke. Decembra bo dve leti, odkar smo pričeli s postopkom za izbiro izvajalca, v tem času pa so sosedi Avstrijci že pričeli graditi predor. V tem postopku je zaznati, da se verjetno načrtno krši veljavna zakonodaja o javnem naročanju, seveda se ruši tudi tehnična plat, ki je pomembna za tako velik projekt, nekateri pa želijo pretiravati tudi s samo ceno tega projekta.” Podkrajšek meni, da bi pri tako pomembnih projektih vlada morala postaviti jasno stališče, da se vidi, če se pri javnem naročanju resnično krši zakonodaja, pregledati in po potrebi spremeniti pa bi bilo morda potrebno tudi kakšno točko zakonodaje. Nedavno je poslanec SDS Žan Mahnič vladi v poslanski pobudi predlagal, naj gradnjo druge cevi Karavank nadaljuje družba Arge Swietelsky Tunnelbau, ki že gradi na avstrijski strani predora. S smiselnostjo pobude se strinja tudi Podkrajšek: “Vredno je razmisliti, da bi ta zahteven projekt, sploh glede na časovno stisko, gradil izvajalec, ki ga že gradi v sosednji državi.”

Bojan Podkrajšek (Foto: STA)

Menjave se obetajo tudi na vrhu Darsa
V tem kontekstu ne gre spregledati poročanja Požareporta, ki je napovedal, da se konec avgusta obeta menjava članov uprave Darsa, ki več kot očitno niso pogodu globoki državi. Namreč, tako predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic kot član uprave Vili Žavrlan si zadnja leta prizadevata za izbiro ponudnika, ki bo dal najcenejšo in najkvalitetnejšo ponudbo. Kot možna nova predsednica uprave Darsa se omenja nekdanja članica Slovenskega državnega holdinga Nada Drobne Popovič, ki se je omenjala že kot možna kandidatka za direktorico DRSI. Podkrajšek je o tem povedal: “Če menjujemo upravo Darsa zato, da bomo lažje prišli do izvajalca, v tem primeru predora Karavanke, je v Sloveniji nekaj hudo narobe. Glede na to, da se ti postopki na Darsu vlečejo že nekaj časa, se bojim, da se bo enako dogajalo tudi v projektu tretje razvojne osi. Če bodo napake pri razpisih tudi pri tem projektu, bodo državljanke in državljani, ki čakajo na ta tako potreben projekt, razočarani.” Glede na to, da postopki zgolj pri Karavankah potekajo tako dolgo, Podkrajšek meni, da bi bilo potrebno razmisliti tudi o menjavi predsednika uprave.

Zaradi domnevno ponarejene reference najcenejšega ponudnika bodo ponovili razpis pri projektu Glinščica
V sredo pa je odjeknila novica, da bo razpis za izvedbo projekta Glinščica ponovljen, kar je zelo sumljivo, saj je družba 2TDK za izvajalca dejansko že izbrala najugodnejšega ponudnika, nato pa je svojo odločitev na hitro spremenila, češ da faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena. Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko je to v izjavi za javnost obrazložil z naslednjimi besedami: “Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco.” Ob tem je Zorko poudaril, da namerava družba 2TDK novi razpis objaviti v najkrajšem možnem času, ter izrazil razočaranje nad majhnim številom prispelih ponudb pri prvem razpisu: “Pričakovali smo več ponudb, tako domačih kot mednarodnih. Žal so prišle tri ponudbe.”

Predstavnik najcenejšega konzorcija napoveduje pritožbe, Podkrajšek opozarja, da najcenejše podjetje ni vedno tudi najboljše
Predstavnik prvotno izbranega konzorcija družb MarkoMark Nival, Nival invest in Ekorel Aleksander Schara se je zdaj oglasil za Reporter. Kot navaja STA, je odločno zavrnil očitke o domnevno ponarejeni referenci in pojasnil, da je družba 2TDK med zahtevami v razpisu v obrazcu določila, da mora ponudnik med drugim izkazati referenco glede tega, da je že zgradil zid dolžine nad 50 metrov in višine več kot osem metrov: “Družba, ki je v letu 2017 v občini Pesnica gradila ta zid, je postavila zid, daljši od 70 metrov in višji od osmih metrov. Šlo je za našega podizvajalca, podjetje PGGH. Oni so specializirani za podporne zidove, trenutno gradijo podoben zid za Slovenske železnice. Seveda smo kot ponudnik ta dokument z zahtevanimi referencami korektno izpolnili, referenco so na Občini Pesnica na podlagi vse dokumentacije, s katero razpolagajo, potrdili. Bila je torej priložena naši ponudbi za gradnjo nadvoza nad dolino Glinščica.” Schara je tudi napovedal, da se bodo zaradi razveljavitve razpisa pritožili na Državno revizijsko komisijo. “Na teh področjih je nekaj hudo narobe, pri vseh projektih namreč vidimo, da se pojavljajo ista podjetja, isti akterji in isti akterji se tudi pritožujejo na razpise. Tukaj ne morem podpirati podjetja, ki je morda poneverilo reference, sploh pri tako pomembnem projektu, potrebno je upoštevati tehnično plat projekta,” je dogajanje komentiral Podkrajšek in dodal, da najcenejši ponudnik ni vedno tudi najboljši ponudnik.

Foto: iStock

Petrič si želi napolniti žepe tudi na račun železniške proge Maribor–Šentilj
A podobna zgodba se odvija tudi pri bistveno manj odmevnem projektu železniške proge Maribor–Šentilj, pri katerem se je referenčna cena razpisa z 92 milijonov evrov dvignila na 101 milijon evrov, prijavil pa se je tudi Cengiz, ki je bil na razpisu najcenejši. Dokumentacija naj bi bila po navajanju Demokracije načrtno pripravljena tako, da se Cengiz ne bi mogel prijaviti, in prav Kolektor je nato ponudil referenčno ceno projekta v višini 101 milijon evrov.

Rok Krajnc

 • Olga101

  Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvesta, hrabra in svojim nadrejenim pokorna, da bom v skupnem boju s slovensko demokratsko stranko, stoječo pod poveljstvom vodje Janeza Janše, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjevala za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljena žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.

  • Luiggi

   Jezus Marija,Jozef,Olga ne seri klamf,saj jaz tudi podpiram SDS in vse clane te stranke,ampak priseganje bogu ,je pa ze mal prevec!

   • SIMON ROZIC

    Zakaj ne prošnja Bogu? A nam še kakšno drugo upanje ostaja?

    • Nata

     Ja. . . . . Prošnja pa. Vedno !

  • macon

   Ignorirajte levega provokatorja.

   Admin, prosim pobriši gnoj.

  • yoni 269

   Olga je sigurno v žlahti s “političnim veleumom” Rupnikom ?

  • IZBIRA

   Značilne blodnje v stanju neprištevnosti! Čedalje bolj mi je jasna slika, kaj je moral ubogi pošten narod prestajati med WW2 zaradi takih osebkov, združenih v OF.

 • APMMB

  Igrice okrog Karavank niso nedolžne in niso le za domače dvorišče, po katerem lahko kura serje, kolikor jo je volja.
  Predor gardijo tudi Avstrijci in bodo očitno Slovenijo prehiteli z gradnjo za leto, morda še več. Tukaj se obetajo težki penali, saj prav gotovo ne bodo gledali praznih rok in bodo za vloženi kapital zahtevali odškodnino.
  Preti pa še kaj hujšega, saj je v EU postavljen rok, do kdaj morajo biti dolgi predori dvocevni zaradi varnosti. V kolikor ne bodo zgrajeni, jih bodo morali zapreti. Se lahko takšen ukrep obeta tudi Karavankam?
  Če se,, bo za to odgovoren Petrič? Forum 21? Njegov dosmrtni predsednik?
  Ne, kriva bo kura, ki ne zna voditi ministrstva!

  • AlojzZ

   Kriva že, ampak plačana pa ne bo. Kako se je že reklo v Jugi? Ah! Tako: “Sve će to narod pozlatiti!”

 • Mademoiselle Ava

  Nič novega v Sloveniji.. :)

 • Amerikanc

  Prišel je čas, ko Alenka lahko pokaže, da ni šla v politiko samo zaradi angleške travce na svojem vrtu. Bomo videli, če bo imela “jajca”, da se bo zamerila stari udbopartiji – s prokuristom Serpentinškom na čelu. Ima priliko, da pokaže, da ni samo navadna finančna uradnica.

  • von Rhein

   Ne samo zaradi angleške travce,tudi za marsikaj drugega je šla v politiko.Sicer je že dokazala,da je poleg navadne, tudi slaba finančna uradnica brez kvalifikacije.Razen,če upoštevamo “švic”,kimga izloča ob reševanju države.

 • opazovalec

  “Družba, ki je v letu 2017 v občini Pesnica gradila ta zid, je
  postavila zid, daljši od 70 metrov in višji od osmih metrov. Šlo je za
  našega podizvajalca, podjetje PGGH..”.

  In vendar MarkoMarNival Ni gradil takšnega podpornega zidu. Gradil ga je podizvajalec, ki ni v konzorciju! Torej gre za zavestno goljufijo, no mogoče so pa tako neumni, da tega niti ne opazijo….

 • me

  Neumnost slovencev je brezmejna.

 • von Rhein

  Ker pričakujem,da se bo ob vskai taki zadevi pričelo zapletati in na koncu odplesti v korist mafije, me jezi SAMO ŠE TO,da uporabljate tudi tukaj izraze kot npr.: baroni,elita.eminentni ipd.za navadno mafijsko združbo.

  • montyamp

   Ko bi to vsaj bila mafija .
   Krdelo potomcev garjavega gošarizma , mafiji po načelnosti ne sega do gležnjev .
   To je golazen za katero še niso našli ustreznega izraza .

 • Perkele

  Ja, neokomiji v SDS so povsem iz sebe, ker imajo podjetja dobiček in ne gradijo delavske brigade pod parolami KP.

  • slosin

   a to samo zajebavaš al si res tako tumast?

  • Aton

   Saj delavci delajo udarniško cele dneve, mogoče dobijo z zamudo skoraj minimalca, podjetja (lastniki) pa dobijo svoj dobiček, torej kaj tu SDS?

   • Perkele

    Ta dela bi SDS rada prepustila Slovencem, ker jo motijo tuji delavci iz BiH in Albanije. Čudna stranka, bi pričakoval, da bolj cenijo domače ljudi, pa jim namesto tega privoščijo dela na grabiščih in smetarjenje.

  • macon

   Največji dobiček pa imajo z levo oblastjo zlizana podjetja z okrnjeno konkurenco ali brez konkurence, ki jim leva oblast z državnim denarjem plačuje korupcijske bonuse.

  • Andrej

   Zatipkalo se ti je. SD je prav.

 • John Kovacs

  Vi ste Titovi,
  TITO JE MOJ IN VAM GA NE DAM.
  Cisto zares.

 • Nata

  Pravzaprav so neverjetni !! Ko nekaj ne morejo skupaj spravit po svoljih željah, zamenjajo uprave. . . . . pa je !!

  • karpelec

   Pri naši vladi morajo preteči reke vode, da se stvari sploh premaknejo. Je ni stvari, da se ne bi nekaj zataknilo.

 • IZBIRA

  Temu komunisti pravijo historični materializem: permanentno izžemanja baze – naroda, z namenom bogatenja nadstavbe – Partije

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  Jaz sem bil en OK knjižničar.
  Nisem še prestar.
  Ali lahko tudi jaz kandidiram
  ZA MINISTRA ZA INFRASTRUKTURO ?
  Če lahko tale gospa SAB A.B., ki je po šolah – se mi zdi – TEKSTILNA TEHNOLOGINJA
  potem
  bi bil jaz tudi kar OK
  ZA MINISTRA ZA INFRASTRUKTURO,
  SAJ TO – KAJ SO PREDORI,
  KAJ JE PESEK,
  KAJ SO BAGRI, KRAMPI, LOPATE, KAMIONI – TO VEM.
  TUDI NA ADMINISTRACUO, EVIDENCE, RAČUNOVODSKE ZADEVE ITD.
  SE ŠE KAR SPOZNAM.
  Mislim, da bi bil kar OK minister,
  predvsem bi ne bilo treba
  prevzemnikom del
  “plačevati nobenih dodatnih neevidentiranih sedaj “možnih” “dodatni dajatev” meni kot ministru
  in ostalim podrejeno – “odločujočim”
  o tem – kdo in za koliko bo delal
  V TEH JAVNIH GRADBENIH PROJEKTIH.
  KOLIKO TAKIH “NEEVIDENTIRANIH OZ. V DRUGE STROŠKE Z A M A S K I R A N I H”
  TAKIH
  MOŽNIH IN VERJETNIH – “DODATNIH PLAČIL”
  JE V SEDANJIH JAVNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKTIH
  – NAJ KAR – UGOTOVIJO – INŠPEKCIJE ITD.
  ČE SO TE PREVEČ – MOŽNO –
  “ZLIZANE
  Z DRŽAVNIMI IN PODJETNIŠKIMI
  VODJI, IZVAJALCI
  TAKIH JAVNIH PROJEKTOV – naj pa stranke – POLITIČNE –
  ZAHTEVAJO
  RED IN DELO, PLAČEVANJE – PO PREDPISIH. A ne? L.R. JANEZ K. JERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE,
  KI V ZADNJIH STAVKIH – NI ŠALA.

 • xtc

  K sreči bo velika kriza ,ki prihaja to ustavila na zdajšnjih pozicijah ,ker ne bo denarja za pufe.
  Vendar pazite kaj razlagata Delo in Dnevnik-da se bo ob izbruhu močne krize nemška vlade odrekla spoštovanju ustave in povozila pravila zadolževanja in porabe,kako prozorno,to kar bi radi počeli SLO komunisti razlagajo ,da si upajo vv Nemčiji politiki proti ustavi in US-seveda je jasno ,da si v Nemčiji tega nobeden politik NE UPA,ker je to konec kariere,ker bi ga US tam sesulo in še v zaporu bi končal-kažejo pa ti nategi za SLO ovce,kako hudo bi radi levi kradli in iščejo vse načine,kako bi ljudi prepričali ,da se je treba zapufavat ,da se bo kradlo-ammpak k sreči bo kriza to povozila,kot je že.

 • montyamp

  Tisti ki od banditskega potomstva pričakuje normalnost , je konkretno ftrgan .

 • Andrej

  Saj oblast deluje. KPK je udaril po Zokiju, že sedemintridesetič. Vsakič z enakim uspehom. Po F-21 in Kučanovi udbomafiji bo moral vsaj 100x več, da bomo ja videli, kako dobro deluje naša vlada.

 • Janez Kepic-Kern

  SEVEDA, LJUBEZEN, DRUŽINE
  SO
  BOLJ POMEMBNE OD – POLITIKE.
  SPODNJA PESEM
  GOVORI O TEM, KAKO JE OK FANT SREČAL OK
  DELE
  PRI FONTANI Z RES SVEŽO VODO
  IN STA ZDAJ ŽE DOLGO – POROČENA.

  “BEATA FUNTANELLA=BLAGOSLOVLJENA, POSVEČENA FONTANA”
  MOJ
  POIZKUS
  PREVODA V SLOVENŠČINO.
  POJE SE BESEDE – “SONORNO”, ZVENEČE, GLASNO, POVZDIGNJENO

  POSVEČENA, BLAGOSLOVLJENA – FONTANA
  BEATA FUNTANELLA

  Nisem iskal sreče, niti usode, prihodnosti,
  le šel sem na pot iskati – svežo, osvežilno vodo.
  S senco lune, ki me je spremljala, kot spremstvo.

  V roki sem nosil moj mali vrč,
  ko sem te srečal – a poti.
  S tvojim kotličkom na glavi – kot vedno.
  VI, GOSPODIČNA – NISTE VIDELI – SONCA,
  A IMATE TAKO OČARUJOČ NASMEH,
  NAENKRAT SE MI ZDITE – KOT ZVEZDA
  ki zna voditi zaljubljene k znamenju spomina,
  BIL SEM ZALJUBLJEN OD TEGA VIRA, TE FONTANE.

  TI SI ZAME POPOLNA, BRILJANTNA ZVEZDA,
  POSTALA SI MOJA PRVA LJUBEZEN.
  ZDAJ NI VEČ NE VRČKA NE KOTLIKA,
  AMPAK MOJE SRCE BIJE VEDNO – LE ZA TE, ZA TEBE.

  FONTANA PRI SV. PETRU JE – BLAGOSLOVLJENA.
  S SVOJO OD SONCA NESPARJENO – SVEŽO VODO.

  Tako nekako – gre besedilo. Zasilen prevod L.r. JANEZ kEPIC kERN KOMENDA
  P.S
  NA KORZIKI
  VSI, KOT ENO “SVETO” PESEM POJEJO
  “BEATO FUNTANELLO”

 • karpelec

  Alenčica, če bi se toliko delalo kot se samo govori, bi že nekaj imela za pokazat. Potrudi se in nekaj naredi.