Kako je Jure Leben agenciji ProPiar zagotovil državni denar, ker se je pri 2. tiru umaknila Futuri

Miro Cerar in Jure Leben (Foto: STAfoto)

Bojan Požar je na svojem portalu Požareport objavil 2. sveženj dokumentov, v katerem razkriva podrobnosti o dogovorjenem javnem razpisu za agencijo ProPiar in pa, da je bil Leben zgolj vojak Cerarjeve stranke SMC, glavna blagajnika pa sta bila Aleksandar Kešeljevič in Erik Kopač, delno pa tudi Zdravko Počivalšek.

Že 23. februarja je novinar Bojan Požar objavil, da je Jure Leben osebno določil agencijo Futura za vodenje vladne referendumske kampanje za 2. tir. Na razpis se je prav tako prijavila Futuri konkurenčna agencija ProPiar, ki je oddala ugodnejšo ponudbo, Leben pa jim je v pogovorih dejal, naj se ne pritožujejo zoper izbor Future, in jim v zameno za molk obljubil, da bodo tudi oni kasneje dobili nekaj pri drugem tiru.

Leben je tako, kot se za človeka in velikega šefa drugega tira spodobi, seveda držal obljubo, za kar obstajajo tudi pisni dokazi. Tako so na ministrstvu za infrastrukturo 29. decembra 2017 objavili javno naročilo za “Zasnovo in izvedbo komunikacijske kampanje za promocijo in uporabo alternativnih goriv v Sloveniji”, pri katerem je šlo v bistvu za dogovorjen zapis, s katerim sta Jure Leben in Cerarjeva SMC na račun davkoplačevalcev poplačala svoj dolg do agencije ProPiar.

Na dogovorjeni razpis sta se poleg agencije ProPiar prijavili še dve agenciji, in sicer; agencija OMD d.o.o., katere ponudba je znašala 92.000 evrov, in pa agencija Pristop, katere ponudba je znašala 128.300 evrov. Posel je seveda, kot je bilo dogovorjeno, dobila agencija ProPiar, katere ponudba je znašala 121.750 evrov, na ministrstvu za infrastrukturo pa so to brez večjih težav uredili tako, da so agenciji ProPiar prisodili daleč največ točk za “kreativno zasnovo”, kar je na primer kar sto odstotkov več, kot so prisodili agenciji Pristop.

Kopač, Kašeljević in Počivalšek glavni blagajniki SMC-ja, Leben zgolj vojščak
Po vsem tem je pogodba stekla kot po maslu. Peter Gašperič, resorni minister, in Nina Tomažin Bolcar, direktorica agencije ProPiar, sta pogodbo podpisala 14. oziroma 23. marca 2018. Znesek, ki ga je na transakcijski račun agencije dobila direktorica agencije Nina Tomažin Bolcar, je znašal dobrih 148 tisoč evrov, kar je četrtina prihodka agencije v letu 2017. Skrbnik pogodbe med omenjenima pa je Bojan Žlender, ki je širši javnosti že dobro poznan kot visok uradnik ministrstva.

Zanimivo pa je, da je 27. februarja, to je na dan, ko je predsednik vlade Marjan Šarec sprejemal odstop ministra Lebna, Nina Tomažin Bolcar celo dopoldne dramatično pozivala Šarca, naj ne sprejme odstopa ministra Jureta Lebna. Po vsem, kar je zgoraj razkrito, je očitno dobro vedela, zakaj.

Kljub dejstvom, ki jih razkrivajo objavljeni dokumenti, je potrebno vedeti, da je bil Jure Leben zgolj vojak Mira Cerarja in njegove SMC, v kateri pa so bili glavni blagajniki predsednik programske konference SMC Aleksandar Kešeljević, nekdanji generalni sekretar SMC, kasneje državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja Erik Kopač in delno tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Kopač kandidat za Bruselj
Erik Kopač se medtem, ko se je Aleksandar Kešeljević po lanskoletnem sramotnem porazu stranke SMC na parlamentarnih volitvah precej umaknil, poteguje za veleposlaniško mesto na sedežu pakta Nato v Bruslju, kjer bi zamenjal Jelka Kacina. Zanimivo pa je, da se je v teh dnevih dobesedno potuhnil, verjetno zaradi tega, ker na novo objavljeni dokumenti, ki razkrivajo sporno financiranje SMC, kjer je sodeč po vsem objavljenem prihajalo do kaznivih dejanj, vzbujajo dvome o tem, ali je Kopač sploh primeren za diplomatsko funkcijo. Kot kandidat za novega veleposlanika naj bi se Kopač pred pristojnim odborom za zunanjo politiko predstavil še ta teden.

Vir: Požareport

Vir: Požareport

Vir: Požareport

Vir: Požareport

M. M.

 • SIMON ROZIC

  Pri nas je tam “zgoraj” že prava poplava nedolžnih, nesposobnih mafiozov!

  • moon

   Kljub temu, da so nesposobni lopovi, se nikomur nic ne zgodi. Tako je, ce si nas!

 • Andrej

  SDS je, recimo, naredila napako s tistim proslulim pufom. Takoj so poravnali vse, do zadnjega beliča. Dobili so visoke denarne kazni.
  Tukaj pa beremo, kakšne lopovščine se dogajajo v samem vladnem vrhu. Nihče ne povrne stroškov, nihče ni kaznovan, sodišča so popolnoma tiho. Še to, da morajo oditi iz odlično plačanih položajev, se jim zdi krivica. Pa še ves čas zagotavljajo, da so nedolžni.
  Potem pa nekateri trobezljajo, kako so vsi isti in vsi kradejo.

  Ljudje, ali se sploh zavedate, kaj smo si navlekli na oblast?

 • janezxy

  Kako je tomogoče,da na pro vladnih medijih sedijo sami analfa beti.Nič ne berejo,nič ne poslušajo,kaj se v tej zoo vladi dogaja.Pitajo pa nas z nekimi nebulozami,kaj misli Pikalo o javnem šolstvu itd,itd……..Rdečuhi naj pošiljajo otroke v Kumrovec ali pa v Gabrov leminat. To nas ne briga.Mi vemo kam jih bomo,samo upoštevajo naj odločbo ustavnega sodišča.Kakši bodo izšli in kje bodo zaposlivi iz tega Gabrovega Kumravca je pa drugo vprašanje.Isti bodo,,ki so sami sebi namen,Za delat iz kruha drek,. kot so današnji ne uporabni rdečuhi.Lep primer je naša zoo vlada.

 • Franjo Trojner

  Ko berem kakšne vse svinjarije počnejo naši politiki na oblasti, me niti ne čudi več, da se ga kak kriminalist, policaj ali sodnica orng napije in da ga vedno bolj pijejo tudi državljani. Zaradi znanih razmer v državi , ko razočaran in prevaran narod pije, da pozabi, me čudi pohod pijač z manj alkohola, kateremu trendu sledimo po novem tudi v Sloveniji?? Kaj pomeni zdaj to??? Da ga naši politiki tako zelo serjejo, da je državni proračun že prazen in računajo, da bomo razočarani državljani, če se bomo hoteli orng zadeti spili večje količne pijač z manj alkohola in tako pridno polnili državni proračun???Ali pa naša vlada ve, da je državo do amena zasrala in se boji, da se bomo razočarani državljani vsi do amena zapili in zato na trg uvaja pijače z manj alkohola, da od močnega alkohola ne krepnemo vsi že kr jutri??? Ali pa je naša vlada misli, da pijače z manj vsebnosti alkohola ne bodo tako zelo škodile, kakšnemu kriminalistu, policaju ali sodnici, če ta rad, rada pregloboko pogleda v kozarec?? Madona po novem boš moral celo vedro pijače z manj alkohola spit, če se ga boš hotel nalodat, kot krava. Še dobro, da se na črno še vedno da kupit pravi šnops in šmarnica, saj državljani nismo krave, da bomo nemesto glaža zdaj kr iz kakega bajdleka pili.

  • Anton

   to da so volilci , ob spoznanju prevar zafustrirani, pa če ob tem sežejo še po antidepresivih, pijači in belem prašku, levičarjem tako volilno teleo zelo godi in verjamem da se jim kar smeje. Obupanega zafustriranega, vsega naveličanega človeka je kaj lahko manipulirati, karakterno močnega človeka pač ne, ker le tega vodi razum, ne čustvo.

   sarkazem press

   • Franjo Trojner

    Res je, kar ste zapisali!

 • rubec

  Kakšen velik denar pada enim banditom. Ni čudno, da me kurbe gledajo začudeno, ko poskušam nižati ceno za pet eurov. Telim prascem tega ni treba delati.

 • rubec

  Bo pa še vseeno treba z enim očesom merkat na Janšo. V trgovine prihaja nov ekskluziven model feltne za Volvo.

 • milanček

  kje so organi pregona, kriminalisti? Slovenci zbudite se, dobesedno nas bodo izropali min uničila! poleg svojih so tu še čefurji, ki na veliko z mafijskem denarjem pokupijo praktično vse!

 • šmentanamuha

  V Sloveniji vlada levi totalitarizem, zato se “našim” tudi nič ne zgodi.Puč je naredila Cerarjeva vlada. Tile kriminalci imajo srečo, da nismo Kitajska ali Južna Amerika. Strokovnjak za seksologijo, ki bo zdaj prevzel Lebnovo pozicijo je tudi njihov človek, da ne bi kdo kaj drugega mislil. Takšen kader si nastaviš izključno za to, da dela po navodilih mafijske države, ker za kaj več ni sposoben. Tudi Šarec je njihov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!