fbpx

Kako je Jure Leben agenciji ProPiar zagotovil državni denar, ker se je pri 2. tiru umaknila Futuri

Miro Cerar in Jure Leben (Foto: STAfoto)

Bojan Požar je na svojem portalu Požareport objavil 2. sveženj dokumentov, v katerem razkriva podrobnosti o dogovorjenem javnem razpisu za agencijo ProPiar in pa, da je bil Leben zgolj vojak Cerarjeve stranke SMC, glavna blagajnika pa sta bila Aleksandar Kešeljevič in Erik Kopač, delno pa tudi Zdravko Počivalšek.

Že 23. februarja je novinar Bojan Požar objavil, da je Jure Leben osebno določil agencijo Futura za vodenje vladne referendumske kampanje za 2. tir. Na razpis se je prav tako prijavila Futuri konkurenčna agencija ProPiar, ki je oddala ugodnejšo ponudbo, Leben pa jim je v pogovorih dejal, naj se ne pritožujejo zoper izbor Future, in jim v zameno za molk obljubil, da bodo tudi oni kasneje dobili nekaj pri drugem tiru.

Leben je tako, kot se za človeka in velikega šefa drugega tira spodobi, seveda držal obljubo, za kar obstajajo tudi pisni dokazi. Tako so na ministrstvu za infrastrukturo 29. decembra 2017 objavili javno naročilo za “Zasnovo in izvedbo komunikacijske kampanje za promocijo in uporabo alternativnih goriv v Sloveniji”, pri katerem je šlo v bistvu za dogovorjen zapis, s katerim sta Jure Leben in Cerarjeva SMC na račun davkoplačevalcev poplačala svoj dolg do agencije ProPiar.

Na dogovorjeni razpis sta se poleg agencije ProPiar prijavili še dve agenciji, in sicer; agencija OMD d.o.o., katere ponudba je znašala 92.000 evrov, in pa agencija Pristop, katere ponudba je znašala 128.300 evrov. Posel je seveda, kot je bilo dogovorjeno, dobila agencija ProPiar, katere ponudba je znašala 121.750 evrov, na ministrstvu za infrastrukturo pa so to brez večjih težav uredili tako, da so agenciji ProPiar prisodili daleč največ točk za “kreativno zasnovo”, kar je na primer kar sto odstotkov več, kot so prisodili agenciji Pristop.

Kopač, Kašeljević in Počivalšek glavni blagajniki SMC-ja, Leben zgolj vojščak
Po vsem tem je pogodba stekla kot po maslu. Peter Gašperič, resorni minister, in Nina Tomažin Bolcar, direktorica agencije ProPiar, sta pogodbo podpisala 14. oziroma 23. marca 2018. Znesek, ki ga je na transakcijski račun agencije dobila direktorica agencije Nina Tomažin Bolcar, je znašal dobrih 148 tisoč evrov, kar je četrtina prihodka agencije v letu 2017. Skrbnik pogodbe med omenjenima pa je Bojan Žlender, ki je širši javnosti že dobro poznan kot visok uradnik ministrstva.

Zanimivo pa je, da je 27. februarja, to je na dan, ko je predsednik vlade Marjan Šarec sprejemal odstop ministra Lebna, Nina Tomažin Bolcar celo dopoldne dramatično pozivala Šarca, naj ne sprejme odstopa ministra Jureta Lebna. Po vsem, kar je zgoraj razkrito, je očitno dobro vedela, zakaj.

Kljub dejstvom, ki jih razkrivajo objavljeni dokumenti, je potrebno vedeti, da je bil Jure Leben zgolj vojak Mira Cerarja in njegove SMC, v kateri pa so bili glavni blagajniki predsednik programske konference SMC Aleksandar Kešeljević, nekdanji generalni sekretar SMC, kasneje državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja  Erik Kopač in delno tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Kopač kandidat za Bruselj
Erik Kopač se medtem, ko se je Aleksandar Kešeljević po lanskoletnem sramotnem porazu stranke SMC na parlamentarnih volitvah precej umaknil, poteguje za veleposlaniško mesto na sedežu pakta Nato v Bruslju, kjer bi zamenjal Jelka Kacina. Zanimivo pa je, da se je v teh dnevih dobesedno potuhnil, verjetno zaradi tega, ker na novo objavljeni dokumenti, ki razkrivajo sporno financiranje SMC, kjer je sodeč po vsem objavljenem prihajalo do kaznivih dejanj, vzbujajo dvome o tem, ali je Kopač sploh primeren za diplomatsko funkcijo. Kot kandidat za novega veleposlanika naj bi se Kopač pred pristojnim odborom za zunanjo politiko predstavil še ta teden.

Vir: Požareport

Vir: Požareport

Vir: Požareport

Vir: Požareport

M. M.