fbpx

Kako je Drago Kos za 140 tisoč evrov najel štiri kriminaliste

Drago Kos (Foto: STA)

Slovenija je stopila v leto 2019, o kakršnihkoli policijskih dejanjih v zvezi s pranjem iranske teroristične milijarde v državni NLB, ki so jo državljani v zadnjega četrt stoletja reševali s štirimi milijardami evrov, pa še vedno ne duha ne sluha. Darko Majhenič že štirinajsti dan kot vršilec dolžnosti opravlja funkcijo šefa NPU, danes pa naj bi se sestal uradniški svet, ki izbira med petimi kandidati, ki so se prijavili na razpis.

Pred nekaj tedni smo pričeli z objavljanjem dosjeja o Dragu Kosu, sodelavcu NLB, in mreži kriminalistov, ki so poskrbeli, da so dokumenti ostali v predalu, preiskava pa se ni premaknila z mrtve točke. Imenovanje novega šefa NPU bo nedvomno priložnost, da se zadeve premaknejo, državljani, ki so z milijardami dokapitalizirali NLB pa imajo pravico vedeti, kam je šel njih denar – Kosovo podjetje R.U.R. je po sklenitvi pogodbe leta 2014 NLB sprva plačevala 250, po pritisku javnosti pa 218 evrov na uro!

Med Kosovimi sodelavci pravi kriminalistični bogataši
Razkrili smo že, da je prišel Kos v NLB z močno mrežo sodelavcev, R.U.R je že pred pričetkom posla z NLB Simonu Golobu, kriminalistu, nekdanjemu šefu oddelka za finančno kriminaliteto in pranje denarja,  ki je zadevo Farrokhzadeh držal v predalu, na račun pri Banki Celje nakazal več kot 12 tisoč evrov. Ker je šlo za neto najemno pogodbo, lahko z gotovostjo trdimo, da je Golub delal za Kosa. Golubova življenjska pot se je končala leta 2013, ko je bil policist v suspenzu, osumljen, da je, kot je poročal Večer, v zameno za denarno nagrado nekatere osumljence “obvaroval” pred zaslišanji svojih kolegov, med drugim tako, da naj bi določene obremenjujoče dokumente zadržal in “spravil v predal.” Umrl je po padcu z lestve, dan pred zaslišanjem.

V sumljivih okoliščinah umrli kriminalist Simon Golub. (Foto: STA)

Znatno več kot Golub sta pri Kosovem podjetju zaslužila policista s primorskega konca Ljubinko Volmut in Srečko Smodiš. Prvemu je po neto podjemni pogodbi na račun pri Banki Koper sedlo več kot 60, drugemu pa več kot 54 tisoč evrov. Volmut je bil drugi človek PU Koper, javnost pa je postala naj pozorna po izjemnem povečanju premoženja, o čemer smo pisali na tej povezavi. Smodiš je včasih opravljal službo načelnika Urada kriminalistične policije Policijske uprave Koper.

Kako je Šušteršič prišel na KPK in koliko je zaslužil?
Kos je imel dobre kontakte tudi z nekdanjim vodjem oddelka za organizirano kriminaliteto Urada za kriminalitetno politiko na PU Ljubljana Zlatanom Šušteršičem Šucom. Približno toliko kot Golub, nekaj čez 12 tisoč evrov, je še pred sklenitvijo posla z NLB R.U.R. plačal Šušteršičev račun pri NLB. Šušteršič je bil tudi pogodbeni sodelavec Komisije za preprečevanje korupcije, zapise o sodelovanju pa še vedno hrani Google . Šušteršič je s komisijo sodeloval v obdobju od maja 2007 do maja 2011 in sicer na področju obravnave preiskav in na podlagi podjemnih pogodb prejel 48.298,00 evrov bruto. Omenjena oseba s komisijo ne sodeluje več, so nam sporočili s KPK.

Dosje bomo nadaljevali z razkritji sodelavcev podjetja R.U.R., ki mu je državna NLB plačevala tudi po 250 evrov na uro: od lovskega inšpektorja, do vahabita, ki je napadel ministra.

Andrej Žitnik

Komentarji so onemogočeni.