Pozitivna novica: Levičarsko vraževerje s Kučanom, Jankovićem in Brglezom o “osvoboditvi” Ljubljane vse manj obiskano!

Foto: Fb

V sredo je na Orlah potekala spominska slovesnost, na kateri so levičarji praznovali “osvoboditev” Ljubljane ob koncu 2. svetovne vojne. Slovesnost, ki je bila kljub temu, da so udeležence na lokacijo vozili celo z avtobusi, slabo obiskana, je potekala v organizaciji Mestne občine Ljubljana in Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije. Paradoksalno je, da je pri izvedbi sodelovala tudi Slovenska vojska (SV), ki je nastala kot nasprotje totalitarne in agresorske Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Levičarsko vraževerje s Kučanom, Jankovićem in Brglezom ter še nekaterimi redkimi sledilci o “osvoboditvi” Ljubljane je vse manj obiskano. Običajni ljudje se očitno zavedajo, da gre za lažnivo propagando, ki nima ničesar z zgodovinskimi dejstvi in je zgolj še predstava za privilegirano kasto prvorazrednih.

Medtem ko civiliziran svet praznuje konec 2. druge svetovne vojne tudi kot konec totalitarnih sistemov, pa del slovenske privilegirane elite še vedno slavi vzpostavitev komunizma po sovjetskem vzoru. Tudi letos smo bili na Orlah priča spominski slovesnosti, posvečeni padlim v zadnjih bojih za Ljubljano na Orlah 7. in 8. maja 1945. Dogodek sta organizirala Mestna občina Ljubljana in Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije.

Slovesnost je bila slabo obiskana, čeprav so udeležence na lokacijo vozili celo z avtobusi. Za organizacijo je poskrbela zveza borcev, zato je bila tudi povprečna starost udeležencev primerno visoka.

Vir: Facebook

Nekateri udeleženci so pri tem vsaj del poti opravili tudi peš.

Vir: Facebook

Med drugim je bil med udeleženci tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je glede osvoboditve Ljubljane že lani lažno navajal, da so 9. maja 1945 mesto osvobodile partizanske enote z rdečo zvezdo. Jankovićevo tezo je zavrgel priznani slovenski zgodovinar Stane Granda, ki je dejal, da “okupator zagotovo ni odšel z ozemlja zaradi partizanske zmagovite vojske, ampak zaradi dogajanj na vzhodni in zahodni fronti”. 

Vir: Facebook

To pa ni bila edina laž, ki jo je v povezavi s tem navedel ljubljanski župan. Dejal je namreč tudi, da če nas partizani ne bi osvobodili, bi Ljubljančani govorili italijansko, nemško ali madžarsko. “To, kar Janković govori, ničemur ne ustreza. Prvič, Italijani so odšli že leta 1943, drugo dejstvo je, da zmaga ni bila tukaj, ampak je bila vojna dobljena na drugih frontah, ne pa pri nas. Takšno mnenje je skregano z osnovni dejstvi. S tem dejansko zanika delež zahodnih in vzhodnih zaveznikov in potvarja zgodovino. Norčuje se iz sovjetskih in ameriških žrtev,” je dejal Granda.

Vir: Facebook

Glede na neumnost Jankovićevih izjav ne čudi, da je nekdaj priljubljena otroška pisateljica Svetlana Makarovič imela podporo Jankovića tudi pri lanskoletni organizaciji rdeče proslave Nosil bom rdečo zvezdo. Vsakomur z malo zdrave pameti je jasno, da za poveličevanje simbolov totalitarizmov v 21. stoletju ne bi smelo biti mesta. Kljub temu pa se je čaščenje krvavega simbola, ki ga predstavlja rdeča zvezda, odvijalo tudi na tokratni slovesnosti na Orlah.

Vir: Facebook

Granda je v preteklosti že ostro obsodil tovrstne prireditve s poveličevanjem simbolov totalitarnih režimov: “Čaščenje simbolov je del primitivizma in pri nas se vidi, kako je bila Slovenija najbolj stalinistična med vsemi bivšimi komunističnimi pokrajinami. To je žalosten simbol, in to je edino, kar lahko ponudijo, saj drugega za ponuditi nimajo, le čaščenje simbola, ki je krvav, kot je rdeča zvezda.”

Vir: Facebook

Dogodka na Orlah se je udeležil tudi Milan Kučan, ki mu osamosvojitev Slovenije nikoli ni bila intimna opcija, zaradi česar je pred dobrimi tremi desetletji Udbo in policijo pozval k “obrzdanju” tistih, ki so želeli samostojno Slovenijo.

Vir: Facebook

Dogodek so za promocijo pred prihajajočimi evropskimi volitvami izkoristili tudi nekateri kandidati levih strank. Kandidata SD Milan Brglez in Matjaž Nemec sta tako sodelovala pri polaganju cvetja, manjkala pa ni niti vodilna kandidatka Evropske Levice Violeta Tomić, ki se je pred kratkim osmešila s svojim predvolilnim nastopom na soočenju, ki ga je organizirala televizija Euronews.

Vir: Facebook

 

Vir: Facebook

Nadvse paradoksalno je izpadlo dejstvo, da je pri izvedbi dogodka na Orlah sodelovala tudi Slovenska vojska (SV), ki je nastala kot nasprotje totalitarne in agresorske Jugoslovanske ljudske armade (JLA).

Vir: Facebook

Govornik je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Ladislav Lipič.

Vir: Facebook

Tudi tokratna slovesnost na Orlah torej dokazuje, da si levičarji očitno tudi leta 2019 niso sposobni priznati, da so partizani vkorakali v prazno Ljubljano, ko so Nemci že odšli, in še naprej zavajajoče navajajo, da so jo partizani osvobodili na zmagovit način. Obenem je potrebno poudariti, da je bila morija, ki jo je Osvobodilna fronta v letih 1942 in 1943 uprizorila med slovenskim ljudstvom, tako strašna, da njene grozovitosti ne more skriti nobena propaganda.

Vir: Facebook

Brglez je z zavajanjem nadaljeval tudi po koncu dogodka, ko je na svojem Facebook profilu med drugim zapisal, da nam je dal upor leta 1945 svobodo. Ob tem seveda velja omeniti, da maja 1945 v Sloveniji ni prišlo do osvoboditve, ampak le do zamenjave nacionalsocialističnega s komunističnim totalitarnim režimom – na našem ozemlju je takrat zavladal nedemokratični krvavi komunizem, ki je množično kršil človekove pravice vse do leta 1991.

M. D.