fbpx

Kje so pozivi medijev in “uglednih” mnenjskih voditeljev k Jankovićevemu odstopu?! Zaradi poročila KPK je v preteklosti padla že vlada, o posledicah na Magistratu pa vse tiho je bilo …

Foto: STA

Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je KPK pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Jankovića ravnala zakonito. Takrat se je izkazalo med drugim to, da je Janković prejel za 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila povezana z rednimi prihodki. A kot kaže, Janković zaenkrat ne namerava odstopiti s svoje funkcije, saj več kot očitno v Sloveniji veljajo dvojni standardi za pripadnike globoke države in vse preostale. Samo spomnimo naj, da je zaradi podobnega poročila padla druga Janševa vlada, čeprav je bilo poročilo KPK nato po odločitvi vrhovnega sodišča odpravljeno, sedanji predsednik KPK Štefanec pa je celo priznal politično odločanje predhodnika Klemenčiča v primeru poročila o Janševem premoženju. Da ne gre za naključje, dokazuje tudi delovanje medijev in nekaterih ključnih akterjev globoke države v dogajanjih pred tem. Že malo po volitvah je Türk izrecno nasprotoval temu, da bi Janša sestavil vlado, saj je bil vpleten v kazenski postopek, ko pa je bila situacija enaka lansko leto pred lokalnimi volitvami, pa je Türk brez oklevanja eksplicitno podprl spornega Jankovića. V prvem primeru so Türka mediji hvalili, Delo ga je okronalo za portret tedna, v drugem primeru pa so bili, tako kot danes, tiho.

Ljubljanski župan Zoran Janković se pogosto na očitke o korupciji cinično odzove z mislijo: “Ni pošteno, da sodijo mediji, ulica ali gostilna. Sodijo naj sodišča.” S tem se izogiba sprejemu objektivne odgovornosti zaradi številnih napak, ki so se zgodile v času njegovega vodenja Mestne občine Ljubljana, prav tako pa ni odstopil niti, ko je bilo javnosti razkrito izsiljevanje matere samohranilke, farmacevtke, od katere je Janković zahteval spolne odnose v zameno za službo v Lekarni Ljubljana. Kot smo na Nova24TV že poročali, je vrhovno sodišče zdaj zavrnilo revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Jankovića postopala pravilno in zakonito. S tem se je zaključil večletni postopek nadzora Jankovićevega premoženjskega stanja, so sporočili s KPK.

Janković med letoma 2006 in 2012 prejel za 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila povezana z rednimi dohodki
Omenjeno poročilo KPK je razkrilo, da je Janković v času opravljanja funkcije župana in poslanca v obdobju med 17. novembrom 2006 in 24. majem 2012 na svoje bančne račune pri različnih bankah prejel skupno za kar približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila povezana z rednim osebnim dohodkom ali drugimi običajnimi prilivi. Od tega je bilo za 208 tisoč evrov nakazil rezultat verižnega nakazovanja med gospodarskimi subjekti Jankovićevega kroga. S tem, ko je vrhovno sodišče kot neutemeljeno zavrnilo Jankovićevo zahtevo za revizijo, so bila bo navedbah KPK izkoriščena vsa redna in izredna pravna sredstva. Janković je najprej na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala novembra 2015.

Janković je večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije
KPK je v svojem poročilu ugotovila, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208 tisoč evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijska tveganja. Vrhovno sodišče je sicer maja lani že zavrnilo Jankovićevo pritožbo v tem primeru. Kot je takrat pojasnil predsednik KPK Boris Štefanec, sodišče ni pritrdilo Jankoviću, da KPK po prejemu odločbe vrhovnega sodišča, s katero so bile odpravljene ugotovitve o Jankovićevem premoženju, postopka ne bi smela več nadaljevati, ker da gre za kršitev načela, da mu o isti stvari ne bi smeli soditi dvakrat.

Zaradi poročila KPK padla Janševa vlada, vrhovno sodišče pa nato odpravilo poročilo
Zaradi podobnega poročila je sicer padla vlada pod vodstvom Janeza Janše, a je nato vrhovno sodišče je odpravilo to poročilo KPK v delu, ki se nanaša na Janšo. Sodišče je namreč ugotovilo, da je protikorupcijska komisija z izdajo poročila posegla v tožnikove ustavne pravice, saj Janši osnutka prej ni poslala v izjasnitev, s tem pa mu je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic. Predsednik SDS je takrat sodbo komentiral takole: “Že od rimskega prava velja rek: Pravica odložena je pravica odrečena. Žalosten obraz slovenske pravne države.”

Foto: Demokracija

Trenutni šef KPK priznal, da je Janševa vlada padla zaradi političnega odločanja takratnega vodstva KPK
“Iz sodbe Vrhovnega sodišča Republike Slovenije izhaja, da so moji predhodniki ravnali nezakonito, ko so objavili poročilo o nadzoru premoženjskega stanja prvakov političnih strank, ne da bi obravnavanim osebam omogočili, da se predhodno izjasnijo. To je bilo politično odločanje in to je huda napaka, ki je, zagotavljam, v času, ko bom sam predsednik, nikoli ne bomo zagrešili,” je na seji mandatno-volilne komisije državnega zbora leta 2016 jasno priznal Štefanec. KPK je v tistem času vodil Goran Klemenčič, ki pa zaradi svojega delovanja ni bil kaznovan, kot bi pričakovali, pač pa je bil v času vlade Mira Cerarja, ki se je pred volitvami predstavljal kot etični in moralni kandidat, nagrajen s funkcijo ministra za pravosodje.

Boris Štefanec (Foto: Nova24TV).

KPK že v času Kosovega vodenja pogosto kršila zakonodajo
Tudi Klemenčičev predhodnik Drago Kos se je s svojim vodenjem KPK popolnoma osramotil. Računsko sodišče je namreč pred časom ugotovilo, da je KPK zagrešila kar 17 kršitev zakonodaje v času preteklih dveh mandatov. KPK se je sicer pritožila na ugotovitve računskega sodišča, vendar je to vztrajalo pri svojem negativnem mnenju o delovanju komisije. Porevizijsko poročilo komisije je ugotovilo, da je trenutno vodstvo odpravilo skoraj vse nepravilnosti, razen dveh, o teh pa je dejalo, da so spremembe zadovoljive. Samo spomnimo naj tudi, kako je po zaključku svojega vodenja KPK mastno pričel bogateti na račun državne NLB, ki smo jo davkoplačevalci dokapitalizirali z milijardami evrov; za uro svetovanja je prejemal vrtoglavih 250 evrov, potem pa je znižal znesek na 218 evrov. Kar polovica podjetij, ki jih je Kosovo podjetje R.U.R. navajalo kot reference, je končala v stečaju.

Nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič (Foto: Nova24TV)

Da bi se preprečil nastanek Janševe vlade, so se kolesja režimskega aparata zavrtela kot namazana
Tudi primer odločitve vrhovnega sodišča glede Jankovićeve zahteve za revizijo poročila KPK evidentno prikazuje, kakšno podporo ima Janković v globoki državi, čeprav sodišče tokrat očitno ni bilo ubogljivo. Potem ko se je Janković kljub relativni zmagi na volitvah decembra 2011, ko je s svojo instant stranko Pozitivna Slovenija osvojil 28 sedežev, izkazal za tako nesposobnega, da ni mogel oblikovati vlade, in je na vrsto prišla SDS, se je storilo vse, da Janša ne bi sestavil vlade. Janša je bil namreč takrat obremenjen s pravnomočnim obtožnim predlogom. O tem, koliko polen so mu mainstream mediji zmetali pod noge že med volilno kampanjo, ne bomo polemizirali. Naravnost bizarno pa je bilo, kako očitno in usklajeno so začeli delovati prav vsi akterji globoke države. Pozneje je sledilo usklajeno delovanje vseh strank, predstavnic globoke države, katerih glavni cilj je bil preprečiti zmago SDS na volitvah ter za vsako celo preprečiti, da bi vlado oblikoval Janša.

Drago Kos (Foto:STA)

Delo Türka razglasilo za “portret tedna”, ker je nasprotoval Janši, ko je v enakih okoliščinah podprl Jankovića, pa je bilo tiho!
Pritiski na javnost in morebitne neodločene politike so se zaostrili, ko je v začetku januarja 2012 takratni predsednik Danilo Türk v javnost pošiljal sovražna sporočila proti Janši. Ta naj po njegovih besedah ne bi imel “polne legitimnosti” za sestavo vlade zaradi svoje obremenjenosti s kazenskim postopkom. Moč režimskih medijev je postala jasna, ko so Türka po omenjeni izjavi pri Delu razglasili kar za “portret tedna”. A ko je bil novembra lani pred lokalnimi volitvami v igri Janković, je Türk popolnoma obrnil ploščo in je korupcije obtoženega Jankovića kar eksplicitno podprl v videoposnetku: “V Ljubljani spoštujemo delo Zorana Jankovića, našega župana. Župan Janković je naredil veliko za Ljubljano, Ljubljana se je spremenila in spremenila se je na bolje in verjamemo, da bo tako tudi vnaprej. Župan Janković je naredil veliko več kot mnogi njegovi predhodniki. Na prihodnjih volitvah se bomo odločali o tem, ali naj nadaljuje. Vsekakor sem za to, da bi nadaljeval, in zato bom volil Zorana Jankovića in upam, da se mi bo pridružilo veliko Ljubljančank in Ljubljančanov.” Delo je danes tiho, tako kot je bilo tudi lansko leto ob Türkovi podpori Jankoviću. Prav tako so tiho vsi levičarski mnenjski voditelji, ki so nasprotovali Janševi vladi in nato ustvarjali pritiske, da bi ta padla!

Propagandna trobila so presegla sama sebe (Foto: posnetek zaslona)

V zvezi z zavrnitvijo revizije sodbe upravnega sodišča smo poslali tudi novinarska vprašanja na Mestno občino Ljubljana. Vprašali smo jih, ali namerava župan Janković zaradi omenjene odločitve vrhovnega sodišča odstopiti s funkcije in kako komentira to odločitev vrhovnega sodišča. Na vprašanja niso odgovorili in nas napotili na odvetniško pisarno Čeferin.

Rok Krajnc