Kot v tretjem svetu: Nedelovanje računalniškega sistema, ki ga dobavlja rdeči tajkun Hakl, popolnoma ohromilo enote Lekarne Ljubljana!

Lekarna Ljubljana (Foto: STA)

Ljubljana je v torek, na vrhuncu turistične sezone, zdrsnila na raven držav tretjega sveta, saj je popolnoma odpovedal računalniški sistem javnega zavoda Lekarna Ljubljana, katerega 52 poslovalnic je ostalo zaprtih, do večera so uspeli odpreti le dežurno poslovalnico pri polikliniki, kjer pa zdravila izdajajo le na papirnati recept. Ob tem so mnogi presenečeno ugotovili, da v celotni Ljubljani deluje le 14 zasebnih lekarn, ki poslujejo nemoteno, spomnimo pa naj, kako je ljubljanski župan Zoran Janković skušal uničiti številne zasebne tekmece. Informacijski sistem Lekarni Ljubljana sicer dobavlja družba Hakl IT, ki jo v rokah drži znana pomurska naveza s tajkunoma Borisom Haklom in Stankom Polaničem na čelu. Pogodbo za vzdrževanje aplikativne programske opreme je družba Hakl IT dobila v času, ko je Lekarno Ljubljana vodil Marko Jaklič, ki je pozneje s Haklom v Srbiji ustanovil skupno podjetje. V Lekarnah Ljubljana pojasnjujejo, da je računalniški sistem napadel zloben virus.

Zaradi nedelovanja računalniškega sistema so zaprte enote javnega zavoda Lekarna Ljubljana, ki dejavnost opravlja v kar 52 lekarnah in lekarniških podružnicah. Včeraj zvečer so sicer uspeli odpreti dežurno lekarno pri polikliniki, kjer pa je zdravila možno prevzeti le s papirnatim receptom. Čeprav gre za javni zavod, podrobnosti o tem, kakšne težave imajo z računalniškim sistemom, v zavodu za medije niso dali, prav tako informacije o prejemu prijave o vdoru v sistem niso mogli potrditi na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT. V LL pojansjujejo, da naj bi šlo za vdor virusa v računalniški sistem. V torek so sicer napovedali, da bodo o tem obvestili tudi zdravstvene delavce v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in zdravstvenih domovih, v katerih so organizirane dežurne službe.

Informacijski sistem Lekarni Ljubljana dobavlja kar rdeči tajkun Hakl
Informacijski sistem Lekarni Ljubljana pa dobavlja kar rdeči tajkun Boris Hakl, ki je tesno povezan s Socialnimi demokrati Dejana Židana. To počne prek podjetja Hakl IT, katerega solastnika sta poleg Hakla tudi Panvita, kjer je pred vzponom v politiki direktoroval prav prašičerejec Židan, in Pomgrad, ki bogati na račun državnih infrastrukturnih projektov. Ta razvpita naveza je že leta 2011 dobila za 960 tisoč evrov vredno pogodbo o vzdrževanju aplikativne programske opreme za Lekarno Ljubljana, ki jo je takrat vodil Marko Jaklič. Kot so takrat poročale že Finance, ki so to zasledile na portalu javnih naročil, je Lekarna Ljubljana oddala posel vzdrževanja za pet let kar brez javnega razpisa. Pri tem je zanimivo, da je takrat imelo podjetje družine Hakl izključne pravice za programsko opremo, ki jo uporabljajo v Lekarni Ljubljana. Hakl in Jaklič sta nato lansko leto v Srbiji skupaj ustanovila podjetje Privredno društvo MB Pharm IT, v katerem je Jaklič postal direktor, lastništvo pa sta si razdelila na pol.

Zoran Janković in Marko Jaklič (Foto: STA)

Naši viri iz Lekarne Ljubljana so nam zatrdili, da je družina Hakl posel dobila izključno na podlagi političnih zvez z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, saj so v času sklepanja pogodbe vsa ljubljanska mestna podjetja, razen Lekarne Ljubljana, prehajala na informacijski sistem SAP. Ob tem je zanimivo, da je leta 2009 podjetje iz Polaničevega imperija Mestni občini Ljubljana doniralo več kot 300 tisoč evrov.

Poslovanje podjetja Hakl IT (Foto: posnetek zaslona)

Kot še lahko razberemo iz Erarja, je skupno podjetje Hakl IT iz proračuna do zdaj prejelo že 11.236.692,39 evra, od tega od Lekarne Ljubljana skupno kar 2.859.557,31 evra. Da je zavod Lekarna Ljubljana pomemben naročnik podjetja Hakl IT, priča tudi dejstvo, da je to v letu 2018 ob 2.401.556 evrov ustvarjenih prihodkov kar 250.344,07 evra prejelo od Lekarne Ljubljana, kar predstavlja več kot deset odstotkov celotnega prometa. Hakl IT je v lanskem letu sicer ustvarilo 213.129 evrov čistega dobička.

Nakazila podjetju Hakl IT s strani Lekarne Ljubljana (Foto: posnetek zaslona)

S proračunskim denarjem Borisov sin Uroš financiral nakup Večera, ki ga je spremenil v levičarsko trobilo
Da gre za politično motivirano in podprto poslovanje družinske hobotnice, priča tudi dejstvo, da sta julija 2014 Borisov sin Uroš Hakl in nekdanji kandidat Državljanske liste Sašo Todorovič za dober milijon evrov kupila časopis Večer, in to kar prek podjetja, ki je imelo ob ustanovitvi minimalnih 7.500 evrov kapitala. Denar za omenjeni prevzem sta si izposodila pri skupnem podjetju Borisa in Uroša Hakl & Hakl. Uroš Hakl je nečak prekmurskega tajkuna in ustanovitelja Panvite Stanka Polaniča, ki velja za “strica iz ozadja” Dejana Židana, pri Haklu pa je v službi tudi Židanova svakinja Nataša Gider, odgovorna urednica Pomurskega vestnika. Ta medij je Hakl nedavno prodal tajkunu Martinu Odlazku, da se je lahko osredotočil na združitev Večera z Dnevnikom Bojana Petana. Dokaz o povezanosti družin Polanič in Hakl je tudi dejstvo, da je bila predsednica upravnega odbora Skupine Panvita, ki je jedro skupine Regal, Valerija Hakl Polanič, predsednik uprave pa je postal Peter Polanič, sin Stanka Polaniča.

Hobotnica podjetij družine Hakl.

Hakl že Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke dobavil neuporaben informacijski sistem
Že pred leti je razburilo revizijsko poročilo Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke o pravilnosti poslovanja v letih 2011 in 2012, iz katerega izhaja, da je podjetje Hakl IT s sedežem v Murski Soboti dobilo razpis za razvoj in vzdrževanje informacijskega sistema v vrednosti 140.340 evrov. Denar so pospravili, kar 75 odstotkov obveznosti iz pogodbe pa na agenciji niso opravili. Revizijsko poročilo agencije za zdravila namreč poroča, da bi morali ponudniki na razpisu predložiti reference, ki dokazujejo, da je ponudnik že vzpostavil delujoč informacijski sistem, iz poročila pa izhaja, da podjetje Hakl IT ni izkazalo tovrstnih referenc, zaradi česar so podjetje označili za neprimerno. Revizijsko poročilo je sicer ugotovilo še kup drugih nepravilnosti. Poleg tega, da Hakl IT ni izpolnil zahtev iz zakona o javnem naročanju, je revizijsko poročilo razkrilo, da posel iz pogodbe ni bil opravljen v dogovorjenem obsegu. V enem od aneksov je bilo namreč določeno, da je podlaga za izstavitev računa “v vrednosti 80 odstotkov od pogodbene vrednosti za vzpostavitev informacijskega sistema in migracije starih podatkov prevzemnega zapisnika o funkcionalnem delovanju modula za zdravila in z njim povezanih modulov ter modula v produkcijskem okolju”. Hkrati še piše, da bo izvajalec v prevzemnem zapisniku odpravil odstopanja v modulu, medtem pa so v podjetju že izstavili račun v višini 103.680 evrov, ne da bi prej odpravili odstopanja. Še več, avgusta 2013 sta agencija in podjetje Hakl IT sklenila sporazum o prenehanju veljavnosti okvirnega sporazuma, v katerem stranki soglašata, da je bilo že izvedeno plačilo v višini 103.680 evrov ustrezno za delno izpolnitev pogodbenih obveznosti, agencija pa je nato septembra 2013 naknadno ugotovila, da 75 odstotkov plačanega informacijskega sistema ni uporabnega.

Foto: STA

Kot v komunizmu: Na območju Ljubljane samo 14 zasebnih lekarn
Ob tem so mnogi potrošniki presenečeni ugotovili, da na območju Ljubljane ob 52 lekarnah, s katerimi upravlja Lekarna Ljubljana (nekatere se sicer nahajajo v drugih občinah), deluje le 14 zasebnih lekarn s koncesijo. Te poslujejo nemoteno, a niso bile obveščene o težavah omenjenega javnega zavoda, v zasebni lekarni v Zupančičevi Jami pa so po poročanju STA že v torek beležili povečan promet. Ob tem velja poudariti, da je bilo vsaj 17 oziroma približno tretjina od vseh lekarn Lekarne Ljubljana odprtih nezakonito, saj v spornih primerih ni bil izveden niti javni razpis za izvajalca lekarniških storitev, odgovorni pa si pri nezakoniti širitvi lekarniške mreže že dolga leta zatiskajo oči. Uporabniki zaradi tega plačujejo višje cene in so prisiljeni v manj izbire, ali pa, kot v zadnjih dveh dneh, do zdravil sploh ne morejo priti. Tudi Evropska komisija je že opozarjala na pretirano regulacijo lekarniške dejavnosti v Sloveniji. V normalnih pogojih bi namreč morale vse lekarne delovati kot družbe z omejeno odgovornostjo ter med seboj tekmovati pod enakimi pogoji – s ceno in kvalitetnimi storitvami. Zavode pa bi morale občine ustanavljati tam, kjer ni tržnega interesa in je potreba po lekarniških storitvah vseeno prisotna. Poleg drugih elementov neenakega položaja na trgu, kot smo na Nova24TV že pisali, zasebne lekarne plačujejo kar trikrat več davkov kot lekarne v lasti občin.

Fotografija je simbolična.

Janković si je aktivno prizadeval za uničenje zasebne konkurence
Znani so tudi primeri, kako je ljubljanski šerif Zoran Janković načrtno skušal uničiti zasebno konkurenco. Mestna občina Ljubljana si je pod njegovim vodstvom kar deset let prizadevala za prekinitev pogodbe o koncesiji z Lekarno Bitenc v zasebni lasti. Tudi v tem primeru je mehanizem globoke države deloval kot namazan in je vse potekalo v korist MOL, zataknilo pa se je na ustavnem sodišču, ki je na koncu razsodilo v korist omenjene zasebne lekarne. Iz sklepa ustavnega sodišča je bilo mogoče razbrati, da je do končne odločitve o ustavni pritožbi pogodba o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti veljavna. Pritožnica, lekarnarica Silva Bitenc Rošer, z ustavno pritožbo izpodbija pravnomočno zavrnitev zahtevka na ugotovitev, da koncesijska pogodba, sklenjena med njo in MOL, velja. “Senat ustavnega sodišča ocenjuje, da je pritožnica izkazala nastanek težko popravljivih škodljivih posledic,” so v obrazložitvi sklepa utemeljili odločitev o začasnem zadržanju odvzema koncesije. A to je le eden od številnih takšnih primerov!

Lekarni Ljubljana smo glede dogajanja poslali naslednja novinarska vprašanja:

– Katero podjetje javnemu zavodu Lekarna Ljubljana dobavlja informacijski sistem, ki je povzročil zaprtje poslovalnic?
– Kakšen je razlog za odpoved delovanja informacijskega sistema, je šlo za virus?
– Bo javni zavod po omenjenem dogajanju zamenjal dobavitelja informacijskega sistema?
– So poslovalnice Lekarne Ljubljana še zaprte in kdaj bodo predvidoma odprte?
– Bo vodstvo javnega zavoda prevzelo odgovornost za dogajanje in odstopilo?

Z odgovori so bili skopi, posredovali so nam le izjavo za javnost:

“Lekarna Ljubljana je bila v ponedeljek tarča napada z izsiljevalskim virusom, ki je začasno onemogočil delovanje informacijskega sistema. Delovanje enot Lekarne Ljubljana je tako moteno. Vse enote so trenutno odprte za izdajo zdravil na papirnati recept.

Ponovna vzpostavitev informacijskega sistema je v zaključni fazi. Pričakujemo, da bodo danes postopoma enote pričele z izdajo zdravil in ostalih izdelkov v polnem obsegu.

Varnostni incident smo prijavili pristojnim institucijam in organom pregona. Podrobnejših informacij o dogodku še ne moremo podati, saj preiskava še poteka.”

Rok Krajnc

 

 • Mojca pokraculja

  Ravnokar iz lekarne. Farmacevtka: ne morete dobiti zdravil, razen če imate bel recept, ali listek iz lekarne o zadnjem dvigu zdravil ali pa pojdite v privatno lekarno . Tam vse dela.
  Na moje začudenje , da vendarle gre za javni interes pri njihovi dejavnosti, so javni zavod ustanovljen zato da imamo javno lekarništvo in javne lekarne za vsakim vogalom, z namenom da je dostopno vsem, naj zdaj iščem z lučjo privatno lekarno ? Pa je odgovorila: jaz se trudim, veste mi se trudimo!
  Narobe farmacevtka, ne se trudit, ker s tem odnašate rit mafijoznemu jankoviču.
  Še to, kadar imam bel recept vedno od mene zahtevajo zdravstveno izkaznico,češ da drugače ne morejo izdati zdravil. No sedaj me pa res zanima kako brez zdravstvene izdajajo zdravila na papirnat recept !

  • Franc Šink

   Zanimivo vprašanje.

   • Mojca pokraculja

    Odgovor je lahko samo en. Kontrolirajo nas in zbirajo podatke.Ko sem nekoč to omenila v lekarni, je rekla taka so pravila, drugače vam zdravila ne morem izdati In to kljub temu, da se ga v celoti sama plačala in ZZZS pri tem nima nič.

  • Hribouc

   Čitaj, Budala, sve sam ti napisao gore!

   ” Opanke, opa cupa, sviraj gusle na dve strune, važno, da je love ko trave, jebeš raćunalnik!”

 • opazovalec

  Javni zavod LL je izredno izrinil zasebne lekarne. Zasebnih je na območju Ljubljane 14, LL pa ima okoli 17 poslovalnic, kakor kaže striček Google. To je še zdaleč od monopola….. Vsekakor je pa hudič, če te napade virus…

  • Mojca pokraculja

   14 zasebnih lekarn v Ljubljani ? Je tu šteta tudi okolica, Domžale itd ? Je kje kakšen seznam ?

   • opazovalec

    Te moram razočarati, to sem samo slišal na Hanzi TV, vem pa da je blizu mene ena. Pa kaj ko že nekaj let nisem iskal zdravil…..

 • Olga101

  Bojkotirajmo “javne” lekarne in hodimo k zasebnikom! Podprimo jih!

 • Janez Kepic-Kern

  Ali je komu – kaj znano – o stranki EX KP, ZK “MRLIČEV”

  ŠALA

  Sliši se, da ex KP, ZK provokatorji s tega OK E-PORTALA NOVE24TV
  USTANAVLJAJO
  ENO ŠPASNO POKOMUNISTIČNO STRANKO
  Z IMENOM
  “STRANKA ČASTILCEV EX KPS, KPJ IN ZK STALINISTIČNIH IN TITOISTIČNIH – M R L I Č E V ” !?
  Baje
  bo imela kar nekaj še živečih članov, ki bodo
  seveda VSI STARI PREKO 6O LET.
  “MRLIČEV”, PIPADNIKOV STALINIZMA IN TITOIZMA
  PA
  BO IMELA V REZERVNEM “ČLANSTVU” – NA TISOČE T.I. “MRTVIH DUŠ”
  Čudna stranka se nam obeta?
  Upajmo, da ne dobimo še kake STRANKE “ŽIVIH STALIN – TITO MRLIČEV” ?
  V naši R. SLOVENIJI – JE – SE ZDI – VSE MOŽNO:
  npr. imamo stranko UPOKOJENCEV T.I. DESUS,
  KI PRAKTIČNO NIČ NE NAREDI ZA – NAS UPOKOJENCE ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE
  BOLJ SLABE ŠALE

 • montyamp

  Hmm, udbovska deca in računalniki , to je kot bi žveplenemu dal navodila za demokratično ureditev .
  Morilskemu murglosrbinu pomeni življenje pametnega človeka toliko , kot računalniškim vajencem haklove predpotopne tehnike , zdravila za Lublančane .

  • Marko Snoj

   FDV sds komunjarski strokovnjaki za pljuvanje in parzitiranje na račun davkoplačevalcev bi lahko popravili program.

   • Den456

    Za komunjarami ni kaj popravljat. Njih in sistem je potrebno izbrisati. Privatizacija na račun davkoplačevalcev pa je šport v katerem ste levuharji ne svetovni ampak vesoljski prvaki in rekorderji. Najbolj vam gre od rok disciplina “eliminiraj in prihvatiziraj” .

   • Hribouc

    Marko Snoj, zvezda fuknjene scene luzerjev!
    Talojasti že ve kako se moralno podpira rdečo tatinsko Bando skopljencev in fukfehtarjev!

   • tramal

    Bedak,mi smo ga vam zjebali,ha ha.

   • me

    pustimo da pocrkate

 • montyamp

  Za žabe ni seno , za rdeči komunistfašizem pa ne računalniki .

 • Jan Kovalski

  Še dobro, da mafiJanković ni uspel uničiti vse zasebne lekarne.
  Ni pa to nič čudnega saj se je ravno mafiJanković hvalil, da ne zna uporabljati računalnika.

 • Ryuk

  Farmacevtka, ki je odprla virusni mail, bo verjetno morala v horizontalo.

 • Big Dick Tony

  “Ljubljana je v torek, na vrhuncu turistične sezone, zdrsnila na raven držav tretjega sveta, saj je popolnoma odpovedal računalniški sistem javnega zavoda Lekarna Ljubljana.”

  Mater ste na Nori24TV zabiti idioti. Računalniški sistemi se lahko zrušijo bilo kje. V Ameriki, Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji itd…. A je ta novinar Rok Krajnc končal kakšno sredjno šolo, ali so ga ven fuknili? Gnida neinteligentna !!!

  • radames

   “Bilo kje” se zruši samo na Balkanu. Mi – nebalkanci – pa napišemo kjerkoli.
   Čefur, nehaj pisati v čefuršćini.
   Čefur je janković in zaradi čefurstva se je zrušil sistem.

 • Big Dick Tony

  Prestolnico Kabul je stresla velika eksplozija, v kateri je bilo po navedbah afganistanskih oblasti ubitih 14 ljudi, 145 pa je ranjenih. Odgovornost za napad so že prevzeli SDS….ups sori, napaka…Talibani :)

  • Den456

   Med talibanom in tabo je samo črka razlike.
   Oni so talibani ti pa TELEBAN!

 • Big Dick Tony

  Lekarna Ljubljana je na svoji spletni strani potrdila, da je bila v ponedeljek tarča napada z izsiljevalskim virusom, ki je začasno onemogočil delovanje informacijskega sistema… Tu na NoriTV pa Rok Krajnc gobca o tretjem svetu !!!

  • Imperial Commando

   Daj že utihni enkrat Tunek.

  • Tedo Medo

   Toni, nova24tv je Janšev izdelek. Ko bo on enkrat spet na oblasti, se tukaj ne nič kritiziralo vlade, pljuvalo se bo po opoziciji.

   • Imperial Commando

    Tako je. In dokler za ta izdelek ne plačaš niti centa se nimaš kaj pizdit.

    • Slovenec

     Ja, tovariš Janša :)

 • Franc Šink

  Kaj res ni nobenega načina da bi nekdo stopil tem rdečim hudičem na rep.
  Za izsiljivalski virus,pa malo poiščite v Haklovem okolju.

  • Hribouc

   Doči če oni na red, ne boj se, Franci!

   Fsi pridejo na vrsto, če druge rešitve ne bo, bo revolucija zmetala kurbe v morje in Kordiš bo izpolnil obnljubo, bajonete ima nabrušene!

 • antimur

  Kjer ima Hakl zraven svoje zasvinjane kučanistične parklje, od medijev do nabavljanja programske opreme, je vse zasvinjano in močno podhranjeno, povsem v stilu kučanističnih banditov.

 • Amerikanc

  Tako je pri nas u Saraorcima.

 • IZBIRA

  Priporočam 24 tv da nehate jamrat s to pozicijo 2 razrednii in ne vem 6 razredni. To nikamer ne vodi.. Jaz vas citam. Ampak mi na podjetjiu zivimo od dodane vrednosti. Pejjte mimo komunizma. Ma nese ukvarjat. z tem niso vrednil. Ker. Jz osebno ne vidim smisla v preseravanju . Hocem kaj vec od vas.

 • Tedo Medo

  NI treba dati klicaja na koncu vsakega naslova! Saj nismo več v Jugoslaviji, zdaj imajo te lekarne konkurenco.

 • tomven

  Hakl ni tajkun, on je navaden prevarant.

 • rubec

  Tisti, ki imamo radi stare kavbojke imamo rešitev. Hang ‘Em High.

 • AlojzZ

  Nedelovanje računalniškega sistema, ki ga dobavlja rdeči tajkun

  Taka je pot v propad, že videno. Oblastniki prodajajo neuporabno robo. Ko bo take robe kritična količina, sistem pade.

  • Franc Šink

   Ne samo neuporabno, ampak tudi okuženo.

 • Janez Korenjak

  Napadel “zloben virus”? :-) Ste me pa nasmejali… napadel ga je standardni rdeči virus, ki se imenuje korupcija v javni upravi. Zelo standarden in zelo vsakdanji.

 • if

  Izsiljevalski virus-Ljubljanska javna lekarna-farmacija-farmacevtka-ljubljanski župan Janković-zdravstvo-pravosodje-čakalne vrste-preplačana medicina.
  Naveza socialistične republike Slovenije, v trendu k Venezueli!

 • Black_hawk

  Ljudje hočejo komunizem, pa naj ga imajo.

 • Hribouc

  U vražju mater, ne zastopte čist n’č!

  “Kurba, al korupcija košta nekej, a nede!” PRESS Opanke i gusle na dve strune, ko jebe računalnik!

 • Anton Slapnik

  fantje tako je to…
  ukinili bojo izdajanje zdravil…kako umno dejanje za zaprtje lekarn…

  bankomate bodo zaprli..kako umno dejanje za dvig gotovine…
  čez noč bo ukinjen intrenet promet…kako umno dejanje za pranje možgan…
  in bomo šli v 12 stoletje…
  kdo še zna pistai kaj šele brati…

 • Miki Miška

  Vse v razsulu

 • Novakec1

  Po zdravstvu še lekarne v prihvatizacijo, prvi koraki so že narejeni s tem hekerskim(?) napadom.

 • abc

  Mater imaš močne članke Krajnc, taprave za pravoverne ovce. A v British Airways u tudi rdeči tajkuni dobavljajo računalniški sistem? Daj se pozanimaj no. hehehe
  https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=08&dd=07&nav_category=78&nav_id=1574889

 • xtc

  Izračunat izpad prihodkov in obresti tožba in odpoved pogodbe.

  • GverilaStyle

   vse je zrežirano…..še podaljšali mu bodo pogodbo in dali nagrado…..sedaj se vse evidence prirejajo napolno.

 • Radolf Mitler

  Nekdo je temu srbendarju, ki črpa denar iz LL dobro podkuril. Bravo!!

 • radames

  Računalniškega sistema ni napadel “zlobni virus”, marveč zlobni ljudje. “Zlobni virus” je le besedna zveza za butasto slovensko rajo. Ko je zraven janković, je upravičeno govoriti o zlobi. V Ljubljani in širni ljubljanski okolici je skoraj povsem zatrl privatne lekarnarje. Tako kot privatne trgovce.

 • IZBIRA

  Živalska farma(cija), na izkušnjah partizanske doktrine in bolnišnic. Treba stisnt zobe, če se kaj zatakne in počakat, dokler kurirček ne prinese zdravil in sanitetnega materiala, tok kot borci. Kake mevže ste ratali Ljubljančani pa i šire.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!