fbpx

Kritična pravnica Vera Mejak o Turnškovih cenzorjih: “Levičarjem, ki vztrajno negirajo zločine komunizma, sama plačam prevoz do Hude jame!”

Vera Mejak (Foto: Demokracija)

Ob govoru o polpretekli zgodovini Vera Mejak ni mogla mimo nedavne oddaje Intervju z Jožetom Možino in Jožetom Dežmanom. Pogrom, ki se je zgodil nad obema, je Mejakova ocenila kot povsem v stilu komunizma in socializma, torej, da “ne smeš govoriti o tem, kar ti ne pustim, da govoriš”. Mejakova takšno miselnost o povojnih pobojih in povojnem dogajanju zavrača. Najmanj, kar moramo po njenem mnenju obelodaniti, je to, kje so bili ljudje pobiti, da jih bodo svojci lahko dostojno pokopali. “Če bomo tiho, bodo kmalu predpisali prepovedi za predvajanje tega ali onega. Zato, ker imamo v ustavi zapisano svobodo govora, ne smemo molčati. Nihče nam ne sme zapreti ust,” je bila še odločna Mejakova.

V petek je v Ljubljani potekal pogovorni večer z Vero Mejak, upokojeno finančnico in pravnico z veliko izkušnjami v tožilstvu, Banki Slovenije in gospodarstvu. Vera Mejak je oseba, ki odkrito pove tudi tisto, česar si mnogi ne upajo. Širši slovenski javnosti je postala zelo znana po svojih izjavah brez dlake na jeziku v oddaji Pričevalci. V pogovoru je spregovorila o Sloveniji leta 1991 in danes. Pogovor sta organizirala ŽO SDS in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Z Vero Mejak se je pogovarjala poslanka SDS in predsednica ŽO SDS Nada Brinovšek.

Samoupravni socializem ljudem zmešal pamet
“Tisti, ki smo delali v drobovju pravosodnega sistema v socializmu in smo imeli malce občutka za pravičnost, za red, smo si želeli sprememb. 20 let sem do takrat že delovala v pravnem aparatu, videla marsikaj hudega, tudi takšnega, kar te boli. Naj samo omenim – nekateri smo planili na noge, ko je Udba sodnika Miklavčiča vklenjenega peljala s sodišča, in to brez obtožbe, brez česarkoli -, in če te toliko stvari boli in teži, če s svojo vestjo in znanjem ne moreš narediti nečesa, kar je nujno, in če sistema oziroma družbene ureditve ne vidiš več kot take, ki jo je treba braniti – kar seveda sodnik počne -, potem si želiš spremembe,”
je Mejakova uvodoma opisovala čas v obdobju osamosvajanja. Spomnila je, da smo takrat propadali finančno kot država. “Na ustavnem sodišču sem videla, koliko finančnih zadev sodniki ne znajo ali nočejo rešiti, in koliko zadev počiva v njihovih predalih. Tudi zato sem si želela sprememb,” je nadalje opisovala in dodala, da si je želela demokratične ureditve, drugačne zakonodaje in drugačne spremljajoče strukture, “da bi se lahko odkrito in pošteno pred ljudmi in družbo povedalo, opomnilo in tudi kaznovalo tisto, kar je šlo narobe. Spremembe smo si želeli tisti, ki smo bili enopartijskega sistema siti, ker je peljal v prepad,” je ob tem dodala.

Mejakova še meni, da je samoupravni socializem “ljudem zmešal pamet”. “V samoupravljanju so tisti, ki so se hoteli obveznostim in delu izogniti, sedeli v raznih komisijah, nam drugim, ki si želimo red in disciplino, pa so solili pamet,” je dejala ob tem in dodala, da je današnja generacija 40- in 50-letnikov od malih nog živela s socializmom in tem, da neka ideologija velja ter da drugo ne drži. “In prav ti danes ne razmišljajo, da je demokracija pravica vsakega, da pove, kar misli, prav tako niso pripravljeni poslušati argumentov in trmasto vztrajajo pri ideološko obarvanih stališčih,” je dejala.

Prakse banksterjev, ki so navaden kriminal
Na vprašanje o tem, kako ocenjuje aktualno politično situacijo in kakšna bo prihodnost Slovenije ob koaliciji, ki se obeta, Mejakova odgovarja, da aktualna koalicija pod vodstvom Marjana Šarca ne bo kos nalogam, ki so pred Slovenijo. Mejakova se ob tem sprašuje, za koliko se bo morala država ponovno zadolžiti, da se bodo izpolnile vse obljube, ki so bile dane ljudem s strani levih strank pred volitvami. Ob tem pa je močno kritična do uvedbe višjih ali morebitnih novih davkov. “Noben podjetnik ne bo tako neumen, da bo pri nas delal, da bo plačeval visoke davke na dobiček in druge visoke dajatve. Politika visokega obdavčevanja za povišanje socialne pomoči je nespametna, saj se z visokimi davki odžene tuje investitorje, ki najdejo davčno bolj ugodne države od naše, prav tako pa se lahko odžene tudi tista slovenska podjetja, ki so dobra, s čimer se zmanjša zaposlitev pri nas,” meni Mejakova in ob tem dodaja, da pozna kar nekaj dobro stoječih podjetij iz Savinjske doline, ki so prav zaradi neugodnega davčnega okolja pri nas že odšla v bližnjo Avstrijo.

“Krediti, ki jih je dala Ljubljanska banka, se ne bodo nikoli vrnili,” pa je stanje na področju slovenskih bank ocenila Mejakova. “Vsi ti ‘jašoviči’ in ‘veselinoviči’, ki so dajali kredite brez vsakega zavarovanja, bi morali odgovarjati za svoja dejanja,” je ocenila nekdanja tožilka, ki je prepričana, da nobena država ne bi tolerirala tega, da bi direktor banke vedel, da se krediti dajejo brez zavarovanj ali zagotovil, da bodo vrnjeni. “Če je temu tako, gre za zlorabo položaja. Če pa direktor banke ne ve, da se krediti dajejo brez zavarovanj, pa gre za nevestno delo v službi,” meni Mejakova. Po njenem se bodo tudi tožilci prej ali slej zganili in dojeli, da je to, kar so počeli v bankah, čisto navaden kriminal, je še prepričana nekdanja tožilka, ki obenem namenja veliko pohvalnih besed predsedniku preiskovalne komisije o zlorabah v slovenskem bančnem sistemu dr. Anžetu Logarju, ki je razkril vrsto spornih praks slovenskih bančnikov.

Levičarje bi morali peljati v Hudo jamo
Ker smo ravno včeraj obeleževali Vseevropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, je Mejakova nekaj besed namenila tudi naši polpretekli zgodovini. Meni, da leva politika v Sloveniji nikoli ne bo sprejela resolucije o evropski zavesti in totalitarizmih, samo zato, ker je v njej omenjen komunizem. Ob tem pa je naštela številne podatke o žrtvah komunističnega režima tako na Balkanu kot v Sloveniji. “Podatkov tisti, ki ne želijo sprejeti resolucije, ne želijo ne videti ne o njih nič slišati, četudi gre za podatke iz arhivov v Beogradu, kjer so stvari ohranjene in niso bile uničene kot pri nas,” je dejala Mejakova. Ob tem je kritična do vseh, ki skušajo na različne načine zaustaviti tiste, ki razkrivajo resnico in tiste plati naše polpretekle zgodovine, ki bi jih nekateri najraje pozabili. “Tudi predstavnikom levice, ki tako vztrajno negirajo zločine komunizma, bi odprla oči, tako kot so to naredili ameriški oficirji v Münchnu, ko so ga osvobodili. Takrat so visoke nemške funkcionarje, ki so zanikali zločine med vojno, naložili v avtobuse in jih peljali v Dachau. Sama pa plačam avtobus in levico peljem do Hude jame,” je dejala Mejakova, ki je obenem povedala, da je vse podatke o izgnanih, pomorjenih in zaseženem premoženju, ki jih je naštela, pridobila iz zapisa ministra za notranje zadeve FLRJ Aleksandra Rankovića.

Ob govoru o polpretekli zgodovini Mejakova ni mogla mimo nedavne oddaje Intervju z Jožetom Možino in Jožetom Dežmanom. Pogrom, ki se je zgodil nad obema, je Mejakova ocenila kot povsem v stilu komunizma in socializma, torej, da “ne smeš govoriti o tem, kar ti ne pustim, da govoriš”. Mejakova takšno miselnost o povojnih pobojih in povojnem dogajanju zavrača. Najmanj, kar moramo po njenem mnenju obelodaniti, je to, kje so bili ljudje pobiti, da jih bodo svojci lahko dostojno pokopali.

Glede na vse dogajanje ob oddaji Intervju pa je Mejakova pripravila tudi apel za RTV Slovenija, s katerim zahteva, da “RTV brezkompromisno in odločno zaščiti zgodovinarja Dežmana in novinarja Možino pred zasmehovanji, blatenji in celo grožnjo s fizičnim obračunom, in to samo zato, ker v intervjujih strokovno, pietetno in resnicoljubno, z vsem dolžnim spoštovanjem do žrtev odkrivata resnico o povojnih pobojih”. Mejakova meni, da so le resnica, obžalovanje in  razumevanje pot do sprave v narodu. Po njenih besedah tudi ne smemo biti tiho ob takšnih dogajanjih, ki smo jim priča ob omenjeni oddaji. “Bojim se, da če bomo tiho, bodo kmalu predpisali prepovedi za predvajanje tega ali onega. Zato, ker imamo v ustavi zapisano svobodo govora, ne smemo molčati.  Nihče nam ne sme zapreti ust,” je bila še odločna Mejakova.

C. Š.