fbpx

Thompson povozil radikalca Brgleza in ministrico Klampferjevo: Pripravlja se nov, še bolj odmeven koncert hrvaškega glasbenika!

Ksenija Klampfer, Marko Perković Thompson in Milan Brglez (Foto: STA/Facebook/Twitter)

Upravno sodišče se je očitno le zganilo v zadevi glede prepovedi koncerta Thompsona v Mariboru in tožbi organizatorja Mirana Trola ugodilo v vseh točkah, in to po tem, ko se je slednji zaradi zavlačevanja tega sodišča že obrnil na vse instance in začel postopek pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Za prepoved so sicer maja 2017 navijali nekateri radikalni levičarji in njihovi mediji. Na dogajanje sta se v sredo že odzvala organizator Miran Trol in glasbenik Thompson. Ministrico Klampferjevo, ki je bila v času prepovedi načelnica UE Maribor, in novoizvoljenega evropskega poslanca Brgleza, ki se je prek Facebooka z lažmi spravil nad Thompsona in pozival k nezakoniti prepovedi koncerta, pa smo vprašali, ali nameravata odstopiti s položajev!

Kot kaže, je upravno sodišče po dveh letih v zvezi s prepovedjo koncerta najbolj priljubljenega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona konec maja ugodilo tožbi organizatorja Milana Trola, in sicer v vseh točkah. Zdaj je jasno, da je bil koncert prepovedan nezakonito. Koncert bi se sicer moral odviti 20. maja 2017 v zasebni dvorani Lent v lasti Stojana Auerja, bil pa je polno razprodan že dneve pred napovedanim datumom. Oškodovani organizator Trol je ob napovedanih protestih Socialistične partije Slovenije vseskozi sodeloval s policijo in v zvezi z njihovimi zahtevami tudi zmanjšal število udeležencev koncerta, a nazadnje je do prepovedi kljub temu prišlo. Upravna enota Maribor je namreč izdala prepoved, med drugim utemeljeno na svetovnonazorski usmeritvi glasbenika. Trol je že napovedal, da se bo v kratkem koncert Thompsona v Sloveniji dejansko zgodil, o čemer bo več znanega kmalu, odškodnine pa od države zaradi prepovedi ne bo zahteval.

Prek Facebooka se je že odzval Thompson
Na sodbo se je prek družbenega omrežja Facebook že odzval tudi Thompson, ki je prijatelje nagovoril takole: “Dragi prijatelji, sporočamo vam nekatere podrobnosti iz odločbe Upravnega sodišča Republike Slovenije, ki je odpravilo odločbo mariborskih oblasti o prepovedi Thompsonovega koncerta leta 2017.” Med drugim je zapisal, da “ima vsakdo pravico organizirati javne dogodke, prireditve in druga zborovanja, nihče pa nima pravice prepovedovati združevanja, razen ko je z zakonom določeno drugače. To jasno zapovedujeta 39. člen Ustave Republike Slovenije in Konvencija o človekovih pravicah”. Thompson nadalje poudarja, da je organizator Trol storil vse, kar je bilo potrebno v skladu z zakonom, in da ni obstajal nikakršen razlog, da se vnaprej predvideva, da bodo Thompson ali kateri izmed gostov tam povzročali kazniva dejanja.

Zaradi poveličevanja ustaštva ni bil prepovedan še noben Thompsonov koncert
Thompson poudarja tudi: “Niti policija niti upravni organi Avstrije, Hrvaške, Kanade ali katerekoli druge države niso dokazali poveličevanja ustaštva na koncertih in jih zato prepovedali.” Sodišče se prav tako strinja, da je poveličevanje ustaštva po 297. členu kazenskega zakonika nedopustno in kaznivo, a to v tem primeru ni bilo dokazano. Na kartah, vstopnicah in podobnem namreč ni bilo nobenih takšnih simbolov. Sodišče je še odločilo, da javno zaslišanje ni bilo potrebno. Thompson je ob teh priložnosti čestital prijatelju in organizatorju Trolu za vztrajnost.

Marko Perković Thompson z nogometaši (Foto: Facebook)

Upravno enoto Maribor v času prepovedi vodila zdajšnja ministrica Ksenija Klampfer
Leta 2017, ko je mariborska upravna enota pod vodstvom takratne načelnice Ksenije Klampfer v času socialistične vlade Mira Cerarja izdala prepoved koncerta Thompsona, je bila Slovenija zgrožena, saj je bilo mnogim jasno, da je bil koncert dobesedno cenzuriran. Prepoved je temeljila na spremenjeni varnostni oceni, ki pa je v veliki meri temeljila na svetovnonazorski usmeritvi tega glasbenika. Poje namreč pesmi z domoljubno in s katoliško vsebino, kar pa je za levičarje popolnoma nesprejemljivo. Klampferjeva je takrat prepoved med drugim opravičevala s svojim mnenjem, da je pri odločitvi pretehtalo dejstvo, da bi bile posledice, ki bi nastale, če bi do kaznivih dejanj na prireditvi prišlo, bistveno večje od posledic, ki bodo nastale z odpovedjo prireditve.

V zvezi z razsodbo smo ministrici Klampferjevi poslali novinarska vprašanja, če se namerava zaradi odločitve sodišča zdaj opravičiti in odstopiti s položaja ministrice.

Odgovorila je: “Lahko povem, da je nekaj dni pred napovedanim koncertom upravna enota prejela s strani Policijske uprave Maribor predlog za prepoved omenjenega koncerta, kateremu je bila priložena tudi varnostna ocena prireditve. Iz te varnostne ocene je izhajalo, da bi lahko prišlo do izvrševanja kaznivih dejanj oziroma do pozivanja k izvrševanju kaznivih dejanj. Upravna enota je sledila varnostni oceni policije. Istočasno je bil napovedan tudi protestni shod proti Thompsonovemu koncertu. V tistem trenutku smo ocenili, da bi lahko prišlo do ogrožanja življenj, zdravja in premoženja ljudi in smo skladno z določili zakona o javnih zbiranjih na podlagi varnostne ocene policije koncert prepovedali.”

Dodala je še, da bi danes ravnala enako, če bi bila izkazana varnostna ocena, iz katere bi izhajalo, da bi lahko prišlo do izvrševanja kaznivih dejanja ali do pozivanja k izvrševanju kaznivih dejanj, da bi lahko bili kakorkoli ogroženi javni red, zdravje in premoženje ljudi.

To pa nikakor ni tako, kot ocenjujejo varnostni organi, na katere se sklicuje Klampferjeva. Pri njeni odločitvi je še kako očitno, da ni sledila zakonom, temveč je sledila medijskemu linču hrvaškega pesnika. Dosedanja praksa kaže, da se še na nobenem koncertu Thompsona doslej niso dogajali incidenti ali pa kakršnokoli izvajanje kaznivih dejanj. Najmanj, kar bi lahko Klampferjeva zdaj storila, je, da bi se za odločitev opravičila, saj ne le, da ne pozna prava, nima niti občutka za sorazmernost ter za to, kaj je prav in kaj narobe!

(Foto: Skandal24.si)

Novoizvoljeni evroposlanec Brglez se je nad Thompsona agresivno spravil kar z lažmi in pozval k prepovedi!
Novoizvoljeni evropski poslanec Milan Brglez, ki je bil takrat še v vlogi predsednika državnega zbora, je bil med agresivnejšimi nasprotniki koncerta Thompsona, pri čemer se je kar s svojega Facebook profila javno zavzel za to, da bi koncert odpovedali. To je argumentiral z lažmi, da naj bi Thompson v svojih pesmih poveličeval ustaški režim, za kar ni predložil nobenega argumenta, prav tako pa naj bi Thompsonove pesmi spodbujale nestrpnost do Nehrvatov – za kar spet ni predložil nobenega argumenta. Do takšnih sklepov naj bi prišel po poslušanju skladbe Anica, kninska kraljica. A pri tem je treba poudariti, da gre za bojno pesem, nastalo med hrvaško domovinsko vojno, ki je bila namenjena krepitvi morale na bojišču – Thompson je bil tudi sam borec HOS –, ne pa sovraštvu do kateregakoli naroda. To poudarja tudi Thompson, pesem pa se pretežno posluša ob obletnicah, povezanih z domovinsko vojno.

Milan Brglez (Foto: Facebook)

Brglezovo početje je sicer še toliko bolj neodgovorno, ker je bil takrat še podpredsednik največje vladajoče stranke SMC pod vodstvom ustavnega pravnika Mira Cerarja, za katerega je prav tako znano, da nima pojma o pravu.

J. Ž.